-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką sakyti, jei matote, kad partneris santykiuose yra nelaimingas?

Vienas dažniausių klaidingų įsitikinimų apie ilgalaikius santykius yra tas, kad poros visą laiką turi būti laimingos. Žinoma, tai visiškai neįmanoma. Gyvenimas yra pakankamai ilgas ir kartais pasitaiko juodi laikotarpiai, galintys padaryti mus nelaimingus.
Brandaus amžiaus pora
Brandaus amžiaus pora / 123RF.com nuotr.

Jeigu jaučiate, kad jūsų partneris yra nelaimingas, tai gali prilygti pasaulio arba santykių pabaigai. Tačiau tai ne visada yra būtent taip, rašoma businessinsider.com.

Norėdami prisikasti iki problemos šaknų, turite išsiaiškinti, ar išvis ta problema yra. Santykių ekspertai pataria, kaip kalbėtis su partneriu apie jo/jos liūdesio priežastį.

Susitapatinkite su tomis emocijomis

Visi kartais jaučiamės nelaimingi, ir jūsų partneris bus atviresnis ir lengviau dalinsis savo jausmais, jei jaus, jog esate toje pačioje valtyje.

Kai kitą kartą jausitės kaip nesavi ar bus bolga diena, pasidalinkite tuo su partneriu. Taip santykiams užduosite atvirumo ir saugumo toną.

„Ar pamenate paskutinį kartą, kai jautėtės nekaip, arba klausėte patys savęs – turėtumėte išlaikyti santykius ar bėgti nuo jų, slėptis ar kalbėti? – klausia Chelsea Leigh Trescott, skyrybų trenerė. – Pradėkite būtent nuo šito. Taip savo antrajai pusei parodysite, kad nėra nieko gėdingo jaustis būtent taip, kaip jaučiasi partneris, ir tai suteiks jam/jai vilties, kad jis/ji sugebės atsitiesti.“

Kai tas pokalbis jau pradėtas, galite prieiti prie teiginio ar klausimo, labiau orientuoto į jūsų partnerį. Palaikykite švelnų balso toną, stenkitės nesimėtyti kaltinimais – leiskite partneriui suprasti, kad jo jausmai yra normalūs.

Psichoterapeutė Patti Sabla siūlo teiginį formuluoti šitaip:

„Kartais aš labai stresuoju ir net nesuvokiu, kad pasiduodu baimei (arba puolu į depresiją, arba elgiuosi kaip nesava, arba nutolstu ir t. t.). Ar gali būti, kad šiuo metu tai vyksta ir su tavimi?“

TAIP PAT SKAITYKITE: Gajausi mitai apie seksą po 50-ies

Suteikite galimybę pateikti pasiūlymus

Atminkite, jei nesiteisinsite, daugiau tikimybės, kad jūsų partneris bus su jumis sąžiningas.

Jei esate laimės kūdikis ir su partneriu praleidžiate daug laiko, tikriausiai dalinatės savo fantazijomis vienas su kitu. Galbūt svarstote, ką darytumėte laimėję milijoną, ką savyje keistumėte, o gal kokia įžymybe norėtumėte būti.

Kitas geras būdas formuluoti pokalbį apie blogą partnerio nuotaiką panašus į tokius pasvarstymus. Paklauskite partnerio, ką jis norėtų – realiai – pakeisti savo ar jūsų gyvenime, kad jį pagerintų. Jei leisite partneriui pasijusti patogiai, ir jam/jai atrodys, jog tai eilinis hipotetinis pokalbis, daugiau tikimybės, kad partneris atsivers.

Vėliau galbūt galėsite imtis tų pokyčių arba panaudoti išgirstą informaciją ir išsiaiškinti, kas neduoda jūsų partneriui ramybės.

Tačiau būkite pasirengę išgirsti tai, kas jums gali nepatikti. Atminkite, jei nesiteisinsite, daugiau tikimybės, kad jūsų partneris bus su jumis sąžiningas.

„Galbūt jūsų partneris pasakys, kad santykiuose yra problemų, ir jūs su tuo galite nesutikti, – teigia Joshua Klapow, psichologas ir santykių ekspertas. – Tačiau jei jau paklausėte, turite išklausyti. Priimkite ir suvokite tą informaciją.“

P. Sabla siūlo tokį klausimą:

„Jei atsibustum rytoj, ir viskas būtų tobula, kaip tai atrodytų? Kas tavo gyvenime būtų kitaip? Kas būtų taip pat?“

Kalbėkite tiesiai šviesiai

Jei visi šie būdai prieštarauja jūsų intuicijai, galite tiesiai šviesiai paklausti partnerio, gal jis/ji norėtų apie kažką pasikalbėti ir ar galėtumėte kuo nors jam/jai padėti, jei šis/ši jaučiasi nelaimingas (-a).

Tai gali padaryti stebuklus, kadangi taip parodysite partneriui, kad turite gerą intuiciją ir jums tikrai rūpi, kadangi ryžtatės tiesiogiai pasiteirauti apie jo/jos problemas ir jas spręsti.

„Siūlau nevynioti į vatą, o tiesiai šviesiai savo antrosios paklausti, su užuojauta, o ne priešiškai, – teigia Davidas Bennettas, psichologas ir tinklapio „The Popular Man“ bendraautoris. – Dauguma problemų santykiuose atsiranda dėl to, kad nėra tiesioginio bendravimo.“

Tačiau toks sprendimo būdas turi minusų. Užuomina lyg iš giedro dangaus apie galimą partnerio liūdesį gali jį sutrikdyti, tad šią temą pradėkite labai atsargiai. Nepateikite tokio klausimo susierzinę; paklauskite taip, kad partneris suprastų, jog jūs matote, kaip jam skauda, ir kad jūs norite padėti.

Psichoterapeutas Gary Brownas siūlo štai tokį klausimą:

„Pastebėjau, kad pastaruoju metu esi kažkoks nutolęs. Tu man rūpi ir aš nerimauju. Gal gali papasakoti, kas vyksta?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius