Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kas yra maca ir ar ji tikrai pagerina lytinį potraukį?

Šaknis, dar žinoma kaip peruvinė pipirnė, neseniai sukėlė bangas sveikatos ir gerovės bendruomenėje dėl tariamos jos naudos. „Instagram“ programėlėje paieškos laukelyje suveskite „maca milteliai“ arba „maca powder“, ir pamatysite, kaip žmonės šiuos miltelius deda į kavą bei kokteilius arba pagardina jomis savo kepinius.
Maca milteliai
Peruvinės pipirnės (maca) milteliai / 123RF.com nuotr.

Taigi, ką gi visos tos jūsų instagrame demonstruojamos latė su maca jums suteikia? Laikas apžvelgti maca šaknies naudą:

Kas yra maca?

Tai yra išvestas augalas, kaip ir lapiniai kopūstai, žiediniai kopūstai ar ridikai. Jis auginamas Anduose jau 3000 metų, rašoma womenshealthmag.com.

Dauguma žmonių macą naudoja miltelių pavidalu. Maistinės vertės atžvilgiu maca milteliai yra labai naudingi. Pusėje valgomojo šaukšto (2,5 g) maca miltelių yra apie 10 proc. dienos geležies normos, 10 proc. rekomenduojamos vitamino C dienos normos ir apie 15 proc. vario normos – ir visa tai vos 10 kilokalorijų. Visai neblogai!

Maca kaip vaistai

Maca yra tradicinis vaistas, padedantis gydyti anemiją ir chroniško nuovargio sindromą. Sakoma, kad šie milteliai suteikia energijos, pagerina ištvermę ir sportinius rezultatus. Žmonės gerdavo macą, tikėdamiesi, kad taip išsigydys skrandžio vėžį, leukemiją, ŽIV/AIDS, osteoporozę ir tuberkuliozę. Tačiau NSI (Nacionaliniai sveikatos institutai) sako, kad šiuo metu nėra įrodymų, galinčių įvertinti macos gebėjimą gydyti kurią nors iš aukščiau išvardintų ligų.

Ar gali maca pagerinti jūsų seksualinį gyvenimą?

Tačiau dauguma kalbų – ir tyrimų – sutelkti į tariamą macos poveikį lytiniam potraukiui.

Salena Zanotti, medicinos mokslų daktarė, Klivlendo klinikos ginekologė, sako, kad sumažėjęs lytinis potraukis paveikia 36–50 procentų moterų. „Sunku tiksliai apskaičiuoti, kadangi dauguma moterų nėra sąžiningos šiuo klausimu“, – sako gydytoja.

Kai kurie tyrimai yra daug žadantys. Christy Brisette, registruota dietologė, „80 Twenty Nutrition“ prezidentė, pažymi, kad kai kurie nedideli tyrimai parodė, kad tiek moterys, tiek vyrai pajuto padidėjusį libido po to, kai 1–6 mėnesius kasdien vartojo nuo 0,5 iki 3 g macos per dieną (tačiau, pažymi moteris, dauguma įrodymų yra moksliškai per silpni).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius