Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kokios galimos moters ir vyro pavardės variacijos po santuokos ir kokios jų dažniausiai pasirenkamos?

Kokią pavardę pasirinkti po santuokos? Šis klausimas veikiausiai kankina ne vieną moterį, o retais atvejais – ir vyrą. Ypač, kai galimybių yra ne viena. Tad kokios šiandien galimos pavardės variacijos tiek ištekėjusiai moteriai, tiek vedusiam vyrui? Kokias pavardes dažniausiai pasirenka moterys? Ar galima pasikeisti pavardę, jei ta, kurią sudarant santuoką pasirinkai, vis dėlto neprilimpa?
Jaunavedžiai
Jaunavedžiai / 123RF.com nuotr.

Jau 17-a metų galima rinktis pavardę su galūne

Vilniaus miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Jolantos Kuzmienės teigimu, tradiciškai ištekėjusių moterų pavardės sudaromos pagal vyro pavardę su priesagomis -ienė, -(i)uvienė (pavyzdžiui, Pavardenis ---> Pavardenienė; Vardžius ---> Vardžiuvienė).

Tais atvejais, pasak J.Kuzmienės, kai norima turėti pavardės formą, kuri nenurodytų šeiminės padėties, moters pavardė iš vyriškos pavardės daroma su galūne (pavyzdžiui, Pavardenis ---> Pavardenė).

Tokia pavardės forma neatskleidžia moters šeiminės padėties.

Pastarasis variantas tapo gana populiarus, ir neretai ištekėjusios moterys vyro pavardę trumpina. Paklausta, kada tai pradėta daryti, Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja sakė, kad jau 17-a metų moterys Lietuvoje turi galimybę sudarant santuoką arba keičiant pavardę įgyti tą, kuri nenurodo šeiminės padėties, t. y. su galūne -ė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius