Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nebeturite ką pasakyti šalia esančiam? Lindėkite telefone ir toliau, tačiau bičiulišką kavą pamirškite

Tikriausiai jau esate patyrę, ką reiškia, kai šalia esančiojo kūnas lyg ir šalia jūsų, bet jo pirštai ir mintys ganosi išmaniajame telefone. Jausmas, ką čia slėpti, nei bėgti, nei rėkti, tačiau nė pats nebežinai, regzti tą pokalbį ar geriau namų link sukti.
Kavos ruošimas
Kavos ruošimas / Festivalio archyvo nuotr.

Ar pakito etiketas? O gal išmaniosios technologijos keičia žmonių bendravimo ir mandagumo įpročius? Kur toks tikrosios šių laikų ribos tarp realybės ir išmanumo?

Anot psichologo psichoterapeuto Andriaus Kalugino, draugiško susitikimo metu sėdėti įbedus akis į telefoną, kai gyva kompanija šalia, vis tik nėra labai jau mandagu.

Asmeninio archyvo nuotr./Psichologas Andrius Kaluginas
Asmeninio archyvo nuotr./Psichologas Andrius Kaluginas

„Žmogus tikrai jaučia, kad laiką, kurį suplanavote drauge, jam tenka dalytis su jūsų išmaniuoju draugu, tai nei dalytis, nei konkuruoti...

O gal verčiau pripažinti, kad, jei jau neturime apie ką kalbėti, verčiau skirtomės?

Jūs tuo metu paskrolinsite, o žmogus jau sugalvos, kur jam pasiduoti“, – elementaraus mandagumo aptariamoje situacijoje pasigenda pašnekovas.

„Kai du žmonės susitarė susitikti, tą laiką ir reikia skirti bedravimui vienam su kitu, o ne asmeniui esančiam kitoje vietoje, bendrajančiam telefonu. Nepamirškime, visuomet prioritetas tenka esančiam čia ir dabar.

Atsiliepti telefonu galima tik tuo atveju, jei laukiate svarbaus skambučio. Tokiu atveju atsiprašote ir informuojate, kad turėsite atsiliepti.

Shutterstock nuotr./Kava.
Shutterstock nuotr./Kava.

Trumpai atsiliepiate ir vėl grįžtate pas laukiantį pratęsti pokalbio", – visuomenėje priimtas normas primena įvaizdžio konsultantė, verslo etikos lektorė Alvyda Jasiulonytė.

Bendraujant, anot jos, itin svarbus dėmesingumas vienas kitam. Įprastai jis išreiškiamas akių kontaktu, šypsena, žodiniu pritarimu, linktelėjimu, kūno būsena (atsisukęs, nusisukęs, šonu, kojų padėtimi ir pan.).

Asmeninio arch. nuotr. /Alvyda Jasiulionytė
Asmeninio arch. nuotr. /Alvyda Jasiulionytė

„Žmonės nori būti priimti, laukiami, o tokiame bendravime, kai išmanusis telefonas ar žinutė jame svarbesnė už šalia esanį, rodo nepagarbą, nenuoširdumą, negeranoriškumą.

Technologijos turėtų tarnauti žmogui, padėti bendrauti, o neapsunkinti bendravimą.

Nedėmesingumas nutolina artimus žmones nuo jūsų, vėliau jie nenorės susitikti, jei neskirsite pakankamai dėmesio", – atvira A.Jasiulionytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius