-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 16

Užkoduota seksualinė trauka: psichologė paaiškina, ar įmanoma, kad vyras ir moteris – „tik draugai“

Apie tai, ar įmanoma vyrų ir moterų platoniška draugystė galima išgirsti daug nuomonių, be to, yra atlikta ir nemažai tyrimų. Tačiau visuomet egzistuoja dvi monetos pusės, todėl griežtai teigti, kad tokia draugystė neįmanoma, arba kad ji visuomet perauga į kai ką daugiau, negalima.
Pora
Draugystė / Shutterstock nuotr.

Apie tai kalbamės ir su psichologe Sonata Vizgaudiene, kuri sako, kad moterų ir vyrų draugystėje yra svarbiausios ribos, kurias būtina nubrėžti kiekvienam, norinčiam kokybiško ryšio.

Asmeninio archyvo nuotr./Psichologė Sonata Vizgaudienė
Asmeninio archyvo nuotr./Psichologė Sonata Vizgaudienė

„Nėra taip paprasta su vyrų ir moterų draugyste kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Vyrai ir moterys fiziologiškai užkoduoti romantiškiems, seksualinės traukos santykiams. Platoniška draugystė tarp skirtingų lyčių yra socialiai apibrėžtas dalykas, todėl susiduriame su tam tikrais niuansais, kadangi seksualinės traukos aspektas neretai vaidina tam tikrą vaidmenį. Kaip yra? Kiek teko domėtis tyrimais, juose teigiama, kad vyrai, kurdami platonišką draugystę, sau renkasi seksualiai patrauklias drauges. Tiesa, pati moters asmenybė taip pat turi būti įdomi, nes draugus renkamės atsižvelgdami į tai, kad sutaptų interesai, rastume bendrą kalbą, papildytume vienas kitą. Jeigu į draugystę tarp skirtingų lyčių pažvelgtume iš iš moters pusės, yra kiek kitaip“, – sako psichologė S.Vizgaudienė.

Jos teigimu, moterys dažnai gali draugauti su vyrais, kurie jų seksualiai netraukia. „Bet čia irgi svarbus niuansas– joms yra labai malonus aspektas, jeigu jos savo draugui patinka kaip moterys, nors tarp jų visiškai nieko nėra. Vis dėlto, negalime atmesti išvardintų biologinių dalykų, todėl draugystėje turi būti aiškumas, ribų nubrėžimas, kaip draugaujame, kaip spręsime iškilusius klausimus, pavyzdžiui, jeigu vienas susižavėtų kitu“, – sako pašnekovė.

Kodėl aš draugauju su tuo žmogumi?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius