-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria: kaip išsirinkti tinkamą aliejų?

Riebalai anksčiau buvo laikomi tikru baubu, tačiau bet kuris mitybos specialistas pasakys, kad be jų neišsiversime, jeigu norime būti sveiki. Tiesa, yra gerųjų ir blogųjų riebalų, todėl kyla klausimas, kaip atrasti tuos geruosius ir nepadauginti.
Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie tai Ji24.lt pakalbino sveikos mitybos specialistę, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovę Vaidą Kurpienę.

– Aliejus – kone kasdienė mitybos dalis. Kaip išsirinkti sveikiausią?

– Sveikiausiu negalime pavadinti vienintelio aliejaus, kadangi viskas priklauso nuo to, koks žmogaus tikslas. Kuo geri aliejai? Visų pirma, nesočiosiomis riebalinėmis rūgštimis, tačiau jos visos skiriasi. Yra mononesočiosios, polinesočiosios, kurių trūksta racione, tarp jų ir omega-3.

Pastarųjų medžiagų daugiausia turi linų sėmenų aliejus, taigi, iš vienos pusės jį galėtume pavadinti naudingiausiu, tačiau kai kalbame apie maisto gamybą, jis nėra pats geriausias pasirinkimas, kadangi netinka kepti, troškinti ir kitaip ruošti maistą. Maisto gaminimui labiausiai tiktų šalto spaudimo aliejai, tarkime, alyvuogių, o štai kepti geriausia lydytame svieste.

Kepimui galite naudoti ir alyvuogių aliejų, tačiau kokybiški yra labai brangūs, skiriasi jų rūgštingumas, o lydytas sviestas (dar daugeliui žinomas ir vadinamas ghi; paspaudę ant paryškinto pavadinimo, rasite receptą), tikrai geras pasirinkimas. Tačiau noriu pabrėžti, kad tai yra absoliučiai lietuviškas, nacionalinis produktas, kurį naudojo dar mūsų močiutės ir seneliai, tad, mano nuomone, jį reikėtų vadinti lydytu sviestu, o ne ghi. Kepti tinka ir lydyti taukai, tačiau jų skonis nėra visiems priimtinas.

Taip pat skaitykite: Alyvuogių aliejus: mitai, kuriuos privalote žinoti

Salotoms siūlyčiau rinktis šalto spaudimo aliejų. Skonio reikalas, kuris jums labiausiai prie širdies, tik reikia žiūrėti, kad jie būtų pagaminti iš nekepintų produktų, pavyzdžiui, skrudintų graikinių riešutų aliejus jau bus praradęs nemažą dalį vertingų medžiagų. Verta žinoti, kad šalto spaudimo aliejų geriau pirkti mažais buteliukais, kadangi jų galiojimo laikas ribotas – trys, keturi mėnesiai. Ir jeigu jau aliejus apkarto, vadinasi, jis sugedęs, tad valgiui toks netinka.

Šalto spaudimo aliejų geriau pirkti mažais buteliukais, kadangi jų galiojimo laikas ribotas – trys, keturi mėnesiai.

Kartais žmonės suklysta, kadangi ant kai kurių aliejų būna parašyta, kad jiems būdingas karstelėjęs skonis, tačiau tai nereiškia, kad aliejus turi būti kartus. Jeigu jaučiate, kad skonis labai kartus ar rūgštus, vadinasi, aliejus sugedęs ir jo jokiu būdu negalima vartoti. Be to, aliejus sugenda ir anksčiau nei nurodo jo galiojimo laikas. Taip gali nutikti todėl, kad parduotuvėje jis buvo laikytas netinkamai, netinkamai transportuotas, dažnai aliejus sugadinamas ir namie.

Taip pat skaitykite: Arganų aliejus – jaunystės pliūpsnis

Populiaru aliejų laikyti permatomuose induose su kaištukais, todėl aliejai nuolatos kontaktuoja su deguonimi, o tai turi įtakos jo kokybei ir šviežumui. Šviesa taip pat skatina gedimą, kaip ir aukštesnė temperatūra.

„Fotolia“ nuotr./Aliejai
„Fotolia“ nuotr./Aliejai

– Kokią įtaką aliejai daro sveikatai?

– Visų pirma, juose gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios labai naudingos organizmui. Galima vartoti nebūtinai aliejus ir gauti jau minėtų medžiagų. Tinka ir riešutai, sėklos, tačiau jie turi būti neapdoroti. Riebalai būtini visam organizmui, hormonų, smegenų, veiklai, nervinei, širdies ir kraujagyslių sistemai, imunitetui ir pan.

– O kiek per dieną reikėtų suvartoti riebalų? Dažnai tas pačias salotas žmonės gardina daugybe riebalų šaltinių: sėklomis, riešutais, aliejumi, avokadu. Kada riebalų gali būti per daug?

– Labai teisingas pastebėjimas. Žmonės į salotas prisideda nemažai priedų, kurie išties sveiki, tačiau jų kiekis – ne. Dažnai būna taip, kad salotose vos keli žalėsiai, keli griežinėliai agurko, o visa kita tik riebūs produktai, kurių nereikia tiek daug. Didžiausia bėda, kad žmonės nesuvokia, kiek tų riebalų suvartoja. Pavyzdžiui, mocarelos, fetos ir fermentinis sūris turi tiek pat riebalų, o štai pojūtis juos suvalgius yra visiškai skirtingas. 

Taip pat skaitykite: 3 moksliškai įrodyti būdai, kaip sutirpdyti pilvo riebalus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius