-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kūdikėlio laukimas pagal Vedas

Tiesą sakant, Vedų kultūros patarimai kartais gerokai skiriasi nuo tų, kuriuos dalija šiuolaikinė medicina, bet turi ir privalumų – jie patikrinti laiko. Buvo tikima, kad jei būsima mama, laukdamasi kūdikio, elgsis pagal taisykles, jos vaikelis turės aibę dorybių.
Kūdikis
Kūdikis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pagal Vedas kūdikio likimą nulemia keturi veiksniai: buvusi jo praėjusio gyvenimo karma, troškimai, kuriuos jis atsinešė iš buvusio įsikūnijimo, tėvų sąmoningumas sueities metu, garsinės vibracijos, kurių per nėštumą moteris klausosi. Pačiame seniausiame ajurvediniame traktate Čaraka Samhita išsamiai aprašoma, kaip turi elgtis būsima mama.

Keli svarbūs akcentai

♦ Pirmiausia reikia saugotis netinkamų vaistų. Nėštumo metu, jei reikia, patartina gydytis tik tam tikromis nėščiosioms tinkamomis žolelėmis.

♦ Nėščioji turi miegoti ne daugiau kaip 7 valandas. Manyta, kad jei ji tinginiauja ir visą dieną drybso lovoje, nekreipia dėmesio į savo išvaizdą, yra netvarkinga ir apsileidusi, jos vaikas nepasižymės dideliais protiniais gebėjimais.

♦ Pirmaisiais nėštumo mėnesiais moteris neturėtų varžyti savęs korsetais, dėvėti aptemptų, veržiančių drabužių – visa tai kūdikiui ne į naudą. Deja, dažnai būsimos mamos iš pradžių stengiasi slėpti nėštumą, rūpinasi tik savo grožiu nepagalvodamos apie būsimą kūdikį. Pasekmės gali būti nedžiuginančios: deformuota kūdikio galva ar netiesus stuburas.

♦ Jokiu būdu būsimai mamai nereikėtų kentėti, jei nori į tualetą (nėštumo metu šlapinamasi dažniau). Dabar neretai nėščiosios aktyviai sportuoja, to nedraudžia ir gydytojai, bet vedos pataria nepersitempti – geriau dienas leisti ramiai ir harmoningai. Kur kas geriau nei intensyvi mankšta būsimoms mamytėms yra dažni ir ilgi pasivaikščiojimai gamtoje.

♦ Nors dažnai norisi saldumynų, jų kiekį būtina kontroliuoti, antraip, pasak Vedų, būsimas vaikelis turės silpnus inkstus.

♦ Jei valgoma per daug karčių, rūgščių produktų ar maistas per daug gardinamas prieskoniais, būsima atžala irgi gali turėti sveikatos problemų. Taigi – geriau laikytis aukso vidurio.

Ar prietarai – atgyvena?

Turbūt nemažai jų esame girdėjusios iš močiučių. Vedų kultūroje siūloma nenumoti ranka į prietarus. Nėščiai moteriai jokiu būdu negalima žiūrėti į gilų šulinį, būti tamsiose niūriose patalpose, net miegoti geriau prie blausios švieselės ar žvakių šviesoje – manoma, tai atbaido nedraugiškai nusiteikusias anapusinio pasaulio būtybes, kurios gali kelti pavojų įsčiose besisūpuojančiam mažyliui.

Būsima mamytė turi vengti konfliktų, situacijų, kai keikiamasi ir plūstamasi. Jei ji dažnai su kuo nors aršiai barasi ar net mušasi, būsimam vaikeliui gresia sirgti epilepsija. Taip pat nederėtų žiūrėti siaubo filmų, negatyvių televizijos laidų (karas, avarijos, nusikaltimai, nelaimės), nes visas mamos išgąstis ar baimė iškart persiduoda vaisiui. Apgaubkite save pozityviais įspūdžiais.

Gyvenimo būdas ir emocijos

♦ Kad vaisius išvengtų eterinio pasaulio būtybių puolimų, Vedos būsimai motinai pataria nemiegoti atvirame lauke. Naktis ji turėtų leisti tik patalpose. Langas gali būti pravertas, o užuolaidos ar žaliuzės būtinai aklinai užtrauktos. Kambaryje naudinga pasmilkyti smilkalų ar palepinti save natūraliais eterinių aliejų aromatais, mat jie atbaido žemesniojo pasaulio sutvėrimus, kuriuos lengva prisivilioti, pavyzdžiui, sintetinių kvepalų ar spirito kvapu.

♦ Miegoti geriau ant nugaros, o ne ant šono, nes tuomet suspaudžiama virkštelė. Vedų literatūroje be jokių išimčių per nėštumą draudžiami lytiniai santykiai. Pagal jas, kuo tėvų intymūs santykiai per nėštumą intensyvesni, tuo didesnė tikimybė, kad būsimas vaikas užaugęs bus gašlus, pernelyg prisirišęs prie seksualinių malonumų, o tai kliudys vystytis dvasiškai.

♦ Jei nėščioji nuolat liūdi – jos vaikas bus bailus. Svarbiausia moteriai kontroliuoti savo mintis. Kad ir kas būtų, reikia visada nuteikti save pozityviai: mąstyti, klausytis ir žiūrėti tik tai, kas gera, gražu, pakylėja. Blogos mintys apie aplinkinius gali nulemti, kad vaikas augs nekomunikabilus, piktas, konfliktiškas.

♦ Jei nėščioji vagia, neverta ir iš būsimo vaiko tikėtis dorybių. Kaip sakoma, charakteris nebus „auksinis“.

♦ Bet kokios alkoholio dozės nėra gerai ir gresia vaikui žemesniu intelektu ar cukriniu diabetu.

 

Taip pat skaitykite:

Kaip planuoti nėštumą?

Ką gimties laikas pasako apie vaiko būdą?

Ar gimdyti baisu?

Naujo žmogučio dienoraštis

Likimo matricos. Kas tai?
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius