Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nėra kur skubėti: mokslas atsakė, kodėl verta susilaukti vaikų po 35-erių metų

Turėti ar neturėti vaikų ir kada jų susilaukti – šie klausimai yra labai asmeniški. Vis dėlto mūsų visuomenėje „tiksintis biologinis“ laikrodis labai dažnai laikomas „viešu reikalu“, todėl nemažai moterų, sulaukusios 30-ies, sako pradedančios jausti spaudimą iš aplinkos, kurio esmė – klausimas: „Tai kada vaikai?“.
Vėlyvas nėštumas
Vėlyvas nėštumas / Wes Hicks / Unsplash nuotr.

Tuo metu tos, kurioms jau 35-eri neretai gąsdinamos, jog į motinystės traukinį „jau nespėjo“.

Ką apie tai sako tyrimai? Kokie vėlyvos motinystės pliusai?

123RF.com nuotr./Nėščios moterys
123RF.com nuotr./Nėščios moterys

Motinystės ir amžiaus, kada susilaukiama vaikų, tema atliktų tyrimų netrūksta. Jų išvados taip pat skirtingos. Vis dėlto pastarąjį dešimtmetį daugėja analizių, rodančių, jog vėlyva motinystė moterims gali būti net naudinga.

Vieno iš tyrimų, kuris buvo paskelbtas žurnale „Journal of the American Geriatrics Society“, duomenimis, paskutinis nėštumas po 35 metų teigiamai susijęs su motinos žodine atmintimi. Šis tyrimas buvo atliktas su 830 sveikų, natūraliai menopauzę patyrusių moterų.

Kognityvinių gebėjimų ir gimdymo ryšys aiškinamas hormonų antplūdžiu nėštumo metu. Laukiantis padidėja pagrindinių moteriškų hormonų, tokių kaip estrogenas ir progesteronas, kiekis, o šio pakilimo laikas padeda pažintiniams gebėjimams senstant, rašoma „Journal of the American Geriatrics Society“.

123RF.com nuotr./Nėščia moteris
123RF.com nuotr./Nėščia moteris

Dar viena studija, kuri atlikta Jungtinėje Karalystėje, skelbia, jog moterys, kurios gimdė būdamos 40-ies, gyvena ilgiau. Dažna „vėlyva“ mama sulaukia ir 100 metų. Tyrimo aptarime, paskelbtame žurnale „Nature“, teigiama, kad „gebėjimas susilaukti vaikų penktajame dešimtmetyje gali būti lėto senėjimo ir vėlesnio gebėjimo pasiekti ypatingą ilgaamžiškumą požymis“. Taigi, posakis, kad kol vaikai maži, tėvai būna jauni, turi mokslinį pagrindimą!

Viena didžiausių baimių, susijusių su vyresnio motinos amžiaus nėštumais, yra saugumas. Ir nors tiesa, kad pastojimas po 35 metų yra susijęs su didesne komplikacijų rizika (preeklampsija, gestaciniu diabetu, chromosominėmis anomalijomis ir net persileidimu ar negyvo kūdikio gimimu) daugelis vyresnių nei 35-erių „nėštukių“ gimdo sveikus kūdikius ir pačios nepatiria jokių sveikatos iššūkių, rašo „Parents“.

Kad vyresnės mamos ir kūdikio sveikata būtų gera, verta ruoštis iš anksto: tinkama mityba, reguliari mankšta, žalingų įpročių atsisakymas ir laiku atlikti tyrimai visiškai sumažina riziką. Svarbus momentas, kurį verta pabrėžti, yra tai, jog laukiantis kūdikio moterims, kurios yra vyresnės nei 35-erių, daugelyje šalių atliekami papildomi tyrimai. Kitaip tariant, jų priežiūra didesnė, todėl ir rizikai užbėgama už akių, rašo „Parents“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius