Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Psichologė paaiškino, kodėl vyrai ir moterys skirtingai reaguoja į žinią apie nėštumą: kaip ją pranešti vyrui

„Mes turėsim kūdikį!“ – tai pasakiusi moteris paprastai tikisi, kad vyras ją griebs ant rankų ir, kaip romantiniuose filmuose, suksis valso ritmu. Tačiau kartais to neįvyksta. Dar daugiau – pirmąsias sekundes suakmenėjęs vyro veidas moters širdyje sukelia sumaištį ir abejones. Ar vyrai iš tiesų nesidžiaugia savo būsima atžala? Džiaugiasi, tikina psichologė Rūta Bačiulytė, tačiau šioje situacijoje vyrų ir moterų poreikiai yra skirtingi, todėl abiem pusėms būtina juos suprasti.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

„Mes turėsim kūdikį!“ – tai 15min projektas poroms, kurios planuoja vaikus ar juos jau augina, bet galvoja apie šeimos pagausėjimą.

Čia pateikiamos skaitytojų istorijos apie tai, kaip pranešė šią žinią savo antrajai pusei, vaikams ar seneliams.

Be skaitytojų istorijų, žurnalistai pateikia pokalbius su specialistais apie tai, ką reikia žinoti porai, norinčiai susilaukti kūdikio.

Visus susijusius straipsnius rasite ČIA.


Kaip į nėštumą reaguoja moterys ir vyrai

„Reikėtų pradėti nuo to, kad vyrai ir moterys turi esminį fiziologinį skirtumą. Moteris gali tapti nėščia, o vyras – ne. Tai reiškia, kad moteris dar gerokai anksčiau, nei sužino apie nėštumą, pradeda kūne jausti tam tikrus pokyčius ir įtarti nėštumą, kitaip tariant, šią žinią priima palaipsniui, todėl, kai jau tikrai sužino šį faktą, mintyse būna šiek tiek pasiruošusi.

Jeigu šis nėštumas planuotas, lauktas, aišku, ji labai džiaugiasi, o jeigu netikėtas, nelauktas, gali ir nusiminti, sutrikti. Vyro organizme nieko panašaus nevyksta. Todėl, kai moteris jam praneša apie nėštumą, tai jam yra visiška staigmena. Dėl to jo reakcija gali būti visokia, net jeigu pora galvojo apie kūdikį“, – aiškino psichologė.

Anot R.Bačiulienės, taip pat nereikia pamiršti, kad moterys paprastai yra emocingesnės. Jos nesvarsto, kaip keisis gyvenimas, ar mes pasiruošę, ar turime pakankamai resursų... Jos tiesiog užvaldytos šios žinios – bus vaikelis. O vyrai dažniausiai reaguoja iš karto įjungdami racionalų, loginį mąstymą: kaip reikės viską pertvarkyti, iš kur gauti resursų ir pan.

Abiem pusėms reikėtų suprasti vienas kito jausmus, – patarė R.Bačiulytė.

Vyro viduje kyla didžiulė jausmų sumaištis – ir baimė, ir džiaugsmas, ir nerimas, todėl išoriškai vyras gali tiesiog sustingti. Kaip kompiuteris, jis pakimba ties ta mintimi. Jis jaučia, kad reikia parodyti kažkokią reakciją, o ta reakcija neateina, nes viduje viskas maišosi. Moteris tokį vyro sustingimą gali priimti kaip negatyvią reakciją – esą jis nesidžiaugia, jis dvejoja!

Yra vyrų, kurie, prieš sureaguodami, turi viską pasverti ir tik tuomet išsakyti savo požiūrį, jiems reikia laiko atsitokėti. Yra vyrų, kurie apskritai sunkiai išreiškia jausmus. Viduje viskas vyksta, bet išorėje tie jausmai išreiškiami labai nuosaikiai arba visai neišreiškiami. Tokio vyro reakcija moteriai gali atrodyti kaip abejingumas. Mat pačiai moteriai tuo metu nesvarbu, ką jaučia vyras, jai tiesiog reikia jo palaikymo, jo stiprios reakcijos. Ji nori išgirsti – „kaip džiugu, kaip nuostabu, kad turėsime vaikelį, dabar aš tavimi rūpinsiuosi“ ir pan.

123RF.com nuotr./Pora stebi nėštumo testo rezultatus
123RF.com nuotr./Pora stebi nėštumo testo rezultatus

Tačiau vyrams iš karto taip reaguoti nėra būdinga. Su tokiu rūpesčiu ir empatija, pasak pašnekovės, gali reaguoti, pavyzdžiui, moters mama, o vyras, niekada neturėjęs ir negalėsiantis turėti nėštumo patyrimo, nesuvokia, kas tuo metu vyksta moters kūne. Todėl normalu, kad jis jaučiasi sutrikęs ir nežino, kaip reaguoti.

Vyrai paprastai į kiekvieną situaciją reaguoja kaip į problemą arba užduotį, kurią reikia greitai išspręsti.

Moteris tampa egocentriškesnė

„Moteriai svarbu žinoti, kad pirmosios akimirkos gali būti šiek tiek nejaukios, su keista pauze. Po to vyrai, ypač jeigu buvo planuojama šeima, dažniausiai reaguoja su džiugesiu.

Aišku, yra situacijų, kai nėštumas būna netikėtas, gyvenimas suplanuotas visiškai kitaip arba vaikelis planuotas po metų ar dvejų. Tačiau bet kuriuo atveju vyrui iš karto kyla daug klausimų – kas bus su darbais, ar kažkas keisis dėl gyvenamosios vietos ir pan.

Vyrai paprastai į kiekvieną situaciją reaguoja kaip į problemą arba užduotį, kurią reikia greitai išspręsti. Jie nepagalvoja apie tai, kad moteriai reikia tiesiog kartu pabūti su šia naujiena, nes jai tuo metu visi vyrui kylantys klausimai nerūpi. Kita vertus, nėščia moteris tampa egocentriškesnė, labiau orientuota į save. Taigi abiem pusėms reikėtų suprasti vienas kito jausmus“, – patarė R.Bačiulytė.

Psichologė patarė vyrams, išgirdus naujieną, pasistengti ilgam nesustingti ir išreikšti savo džiaugsmą žodžiais.

„Moteris šioje situacijoje tampa pažeidžiamesnė. Kita vertus, ir dėl kūne vykstančių biocheminių procesų moteris tampa labiau orientuota į save, natūraliai pradeda saugoti save ir būsimą kūdikį, tikėdamasi daugiau paramos ir pagalbos iš vyro.

Nors mes žinome, kad nėštumas – ne liga, jo metu vis dėlto labai keičiasi moters kūnas, vyksta labai stiprūs hormoniniai pokyčiai, o tai labai veikia jos mąstymą, jausmus ir reakcijas, ypač jeigu tai pirmagimis ir moteris dar neturi patirties, kas turi vykti jos kūne. Todėl jai tikrai reikia vyro paramos ir globos, reikia pajausti, kad yra ne viena“, – teigė pašnekovė.

123RF.com nuotr./Pora laukiasi kūdikio
123RF.com nuotr./Pora laukiasi kūdikio

Kaip pranešti žinią vyrui

Dar vienas svarbus aspektas susijęs su būdu, kaip bus pranešta žinia apie nėštumą. Dažnai moterys įsivaizduoja, kad apie tai pranešti reikia kažkaip simboliškai, ir tikisi, kad vyras tuos simbolius perskaitys.

„Jos įsivaizduoja, kad tokiu būdu ruošia vyrą šiai naujienai. O vyrai dažniausiai supranta tik labai tiesmukai pasakytus dalykus. Pavyzdžiui, moteris kalba užuominomis: o jeigu mes jau ne dviese, o trise? Tačiau vyras net gali supykti, pagalvoti, kad ji meilužį įsitaisė. Ir tada moteris pyksta, įsiskaudina – koks jis nejautrus ir nesupratingas. Todėl vyrui reikia pasakyti, kiek galima, aiškiau, konkrečiau ir tiksliau.

Mes visi skirtingai jaučiame ir skirtingai reaguojame.

Ir galbūt verta labai stipriai nesureikšminti situacijos, nes vėlgi moterys dažnai turi lūkestį: dabar pasakysiu ir įvyks sprogimas – vyras griebs mane ant rankų ir suksis valso ritmu kaip romantiškuose filmuose.

Kitos prieš tai sukuria ypatingą atmosferą, uždega žvakes, atsisėda ir reikšmingu veidu sako: „Brangusis, aš tau turiu pasakyti svarbią naujieną.“ Vyras, išgirdęs tokius žodžius, tiesiog gali įsitempti, nes situacija taip sureikšminama, kad atrodo, jog tuoj įvyks kažkas baisaus“, – aiškino psichologė.

Taigi, kuo aiškiau ir atviriau bus perduota žinia, per daug jos nesureikšminant, tuo vyras sureaguos natūraliau.

„Kita vertus, moteris gali atvirai pasakyti: „Aš laukiuosi, todėl dabar jaučiuosi pažeidžiama ir norėčiau, pavyzdžiui, kad mane palaikytum, apkabintum ir pasidžiaugtum kartu.“ Tačiau dažnai moterys tikisi, kad vyras pats susipras, o kai jis reaguoja spontaniškai, t. y. sutrinka, jos įsiskaudina, nors tai natūrali vyro reakcija. Juk mes visi skirtingai jaučiame ir skirtingai reaguojame.

Dar vienas niuansas, kad kartais, net kai vyras pasako, kad džiaugiasi, moteriai gali atrodyti, kad per mažai džiaugiasi, kad jis prieš tai suabejojo, kad tai daro tik todėl, kad ji pati paprašė, ir pan. Tačiau reikia suprasti, kad šiuo atveju „kalba“ ne pati moteris, o tam tikras prasme jos nėštumas, gerokai padidinęs jos jautrumą“, – tvirtino pašnekovė.

Tapkite projekto „Mes turėsim kūdikį!“ dalimi! Laukiame jūsų istorijų, kaip žinią apie kūdikį pranešėte savo vyrui ar artimiesiems. O galbūt esate tas asmuo, kuriam šią žinią pranešė, ir norite pasidalyti savo reakcija, išgyvenimais? Pildykite žemiau matomą anketą ir mūsų žurnalistai susisieks su jumis, pakalbins ir pasidalins jūsų šeimos istorija su visais!
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius