Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tendencija: 30-metės ir vyresnės gimdo dažniau nei dešimtmečiu jaunesnės

30 metų ir daugiau sulaukusios moterys gimdo dažniau nei dešimtmečiu už jas jaunesnės, skelbia preliminarūs 2016 m. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (LKP) duomenys. Jau kelis dešimtmečius amerikietės moterys vėlina laiką, kai nusprendžia tapti motinomis, rašoma slate.com.
Nėščia moteris.
Nėščia moteris. / Fotolia nuotr.

Duomenys rodo, kad 30–34 metų moterų gimdymo rodikliai yra didesni nei moterų, kurių amžius nuo 25 iki 29; tai didžiausias gimstamumas per daugiau nei tris dešimtmečius. Trisdešimtmečių ir vyresnių moterų grupei teko apie 103 gimdymus 100 tūkst. žmonių, o per dvidešimt metų peržengusioms moterims teko 102 gimdymai 100 tūkst. žmonių. LKP duomenys rodo, kad moterų, susilaukusių pirmagimio, amžiaus vidurkis yra 28 metai.

Tai reiškia, kad pirmą kartą motinomis tapusios moterys yra vyresnės, nei tai buvo 2014 m., kai pirmojo vaiko susilaukusių moterų amžiaus vidurkis buvo 26,3.

Pokytis didele dalimi įvyko dėl sumažėjusio paauglių gimdymų skaičiaus. Nuo 2000 iki 2014 m. paauglių gimdymų sumažėjo 42 proc.

Auga pirmą kartą motinomis tapusių 30-mečių ir vyresnių moterų skaičius. Amerikoje taip pat kinta ir požiūris į motinystę. Viena moteris, dirbanti žiniasklaidoje, dalijasi aplinkinių reakcijomis į jos nėštumą sulaukus 27-erių: „Požiūris į mano nėštumą išsiskyrė: kai aš vyresniems nei 40 metų asmenims pasakydavau, kad laukiuosi, jie žinią priimdavo žavėdamiesi, o štai asmenys iki 40 metų buvo tuo pasibaisėję.“

Rebecca Traister savo knygoje „All the Single Ladies“ (2016 m.) rašė: visuomenės teigiamas požiūris į vėlyvą santuoką ir vaikų gimdymą (dėl patikimos kontracepcijos ir suklestėjusios vaisingumo pramonės) suteikė moterims laisvę išreikšti save kitais būdais nei motinystė.

O juk visai neseniai, 1970-aisiais, pirmą kartą moterys gimdydavo sulaukusios 21-ų; tai susiaurindavo jų galimybes gauti gerą išsilavinimą, semtis patirties, siekti profesinių aukštumų.

Beje, vyresnio amžiaus motinystės augimas taip pat yra atsakas į darbo vietos išsaugojimą. Jungtinės Valstijos yra turtinga valstybė, tačiau jos požiūris į tėvystės atostogų ir vaiko priežiūros politiką yra smarkiai kritikuotinas.

Šie veiksniai ir verčia daugelį moterų atidėti nėštumą ir visą tą laiką skirti profesinės sėkmės ar finansinio stabilumo siekimui.

Hjustono universiteto profesorė Elizabeth Gregory savo knygoje „Ready: Why Women are Embracing the New Later Motherhood“ (2012 m.) išanalizavo duomenis nuo 2000-ųjų ir nustatė, kad motinystės atidėjimas (sprendimas gimdyti vaikus vėliau) gerokai padidino moterų uždarbį.

Palyginusi visą dieną dirbančių moterų, kurių visos buvo išsilavinusios 40–45 metų, uždarbį E.Gregory nustatė, kad tos, kurios norėjo tapti motinomis 35-erių, per metus uždirbdavo vidutiniškai 50 tūkst. dolerių daugiau nei tos, kurios pirmagimio susilaukė būdamos 20 metų.

Net tos moterys, kurios pirmą kartą gimdė 30-ies, gaudavo vidutiniškai 16 tūkst. dolerių per metus mažiau nei moterys, kurios atidėjo motinystę dar penkeriems metams. E.Gregory teigia, kad moterys, kurios tapo motinomis 30 metų ir vyresniame amžiuje, turėjo pakankamai laiko sukaupti lėšų vaiko auginimo laikotarpiui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip viską suspėti? 7 vaikų mamos Sabinos Daukantaitės receptas

Beje, vėlyvoji motinystė turi keletą neigiamų aspektų. Daugeliu atvejų, moters vaisingumas pradeda mažėti po 30-ies. Nemažai porų tik tada sužino, kad negali susilaukti kūdikio, todėl tenka kreiptis į vaisingumo klinikas, bandyti pagalbinį apvaisinimą, o tai yra labai brangu. Ir kai poros vėlina tėvystę, šeimos narių skaičius natūraliai irgi mažėja. Šiuo metu gimstamumas JAV krinta – tai gali būti gerai aplinkosaugos požiūriu, tačiau nenaudinga ekonominiu ir socialiniu aspektu.

Daugeliui moterų susilaukti kūdikio yra praktinis pasirinkimas. Tačiau tik gera šeimos, vaikų priežiūros politika, anot slate.com, išlaisvins moteris kurti šeimą tada, kai joms norisi, gal netgi nuspręsti susilaukti vaikų esant jaunesnio amžiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius