-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 populiariausi mitai apie nerimą: vienas jų – padeda jį įveikti tyla ir ramybė

Nerimas kiekvienam žmogui gali pasireikšti skirtingai. Jis netelpa į universalų vieno dydžio kostiumą. Skiriasi priežastys, dirgikliai, simptomai ir netgi būdai, padedantys nerimą suvaldyti. Tačiau visuomenėje sklando daugybė mitų, kurie bando visų žmonių nerimą sutalpinti į tą patį vieną kostiumą. Tad pats metas jį išmesti lauk.
Streso kamuoliukas
Streso kamuoliukas / 123RF.com nuotr.

Tinklaraščio asramus.lt įkūrėja Monika Žiūkaitė apžvelgia labiausiai paplitusius mitus apie nerimą.

1 mitas. Nerimas kyla iš trauminės patirties

Nerimas daugybei žmonių tikrai kyla dėl kokio nors traumuojančio gyvenimo įvykio ar jų virtinės. Tačiau taip būna ne visada. Tam, kad susidurtume su nerimu, neprivalo įvykti koks nors didžiulis baisus įvykis. Jį išprovokuoti gali per didelis darbų krūvis, rutinos pokyčiai, persikraustymas, netgi žinių žiūrėjimas.

Taigi, kartais nerimo priežastys slypi gilioje praeityje, o kartais jos eina koja kojon su dabartimi. Vienos bendros priežasties, tinkančios visiems žmonėms, nėra.

2 mitas. Tyla ir ramybė padeda įveikti nerimą

Susidūrus su nerimu, iš karto girdime patarimus važiuoti į sodą ar mišką ir ten ramiai pamedituoti. Iš tiesų, daugybei žmonių tai puikiai padeda, tačiau, kaip ir prieš tai buvęs stereotipas, šis taip pat nori visus sugrūsti į tą patį stalčiuką. Bėda ta (o gal kaip tik gerai), kad stalčiukų yra daug, ir kiekvienas iš mūsų turi rasti sau tinkamą.

Kai kuriems žmonėms nerimas ypač sustiprėja tuomet, kai jie paskęsta tyloje ir ramybėje. Jie gali jaustis įstrigę, izoliuoti, pasilikę vieni su daugybe minčių galvoje, ir tik aktyvi veikla, fiziniai pratimai, pokalbis su draugu ar spektaklis gali padėti suvaldyti nerimą. Taigi, vienam – meditacija tyloje, kitam – bėgiojimas parke su ausinėmis. Svarbiausia rasti sau tinkamą savipagalbos priemonę.

123rf nuotr./Muzika
123rf nuotr./Muzika

3 mitas. Medikamentai padeda suvaldyti nerimą

Deja, nėra tokios stebuklingos piliulės, kurią išgėrus nerimas iškeliautų visam laikui. Dingsta tik paviršiniai simptomai, tačiau priežastys tūno mūsų viduje iki tol, kol išdrįstame su jomis susidurti akis į akį ir išsiaiškinti santykius. Vieniems šį kelią lengviau padeda nueiti terapijos seansai, kiti patys ar su draugų pagalba ieško savo nerimo šaknų.

Nerimą padeda palengvinti reguliarus sportas, kvėpavimo pratimai, meditacija, minčių rašymas, dėkingumo ugdymas.

Tačiau norint išmokti jį valdyti, visuomet reikia įdėti nemažai pastangų, išmokti kantrybės ir atjautos sau. Svarbiausia rasti priemones, kurios geriausiai tinka. Be medikamentų ir terapijos, nerimą padeda palengvinti reguliarus sportas, kvėpavimo pratimai, meditacija, minčių rašymas, dėkingumo ugdymas, mitybos, darbo ir poilsio režimo koregavimas, patinkantys hobiai, savanorystė.

4 mitas. Tik introvertai patiria nerimą

Niekas nėra apsaugotas nuo nerimo. Su juo gali susidurti skirtingų asmenybės tipų, išsilavinimo, lyties, kilmės, pažiūrų, pomėgių žmonės. Nes mes nesame robotai. Visi gyvename savo gyvenimus, bendraujame su kitais, dirbame, veikiame, džiaugiamės, liūdime, laimime, klystame, pakliūvame į nesusipratimus, o iš viso to kyla milijonai situacijų, galinčių sukelti nerimą.

5 mitas. Nerimas silpnina

Patiriant nerimą iš tiesų atrodo, kad daugelį kasdienių veiksmų atlikti tampa tiesiog per sunku. Tačiau dažnai būtent susidūrimas su nerimu tampa gyvenimo virsmo tašku. Vieną dieną nerimas sutelkia visas jėgas ir pasiprašo dėmesio. Taip, kad jo nebebūtų įmanoma ignoruoti. Jis priverčia sustoti, suklusti ir gerai pagalvoti, kas ir kodėl vyksta mūsų gyvenime. Ir tuomet gimsta svarbios įžvalgos bei sprendimai.

Nerimas silpnina žmogų tik tuomet, jeigu jis jam pasiduoda ar ignoruoja. Priešingu atveju, jis padeda pripažinti, kad kažkas gyvenime vyksta ne taip, bei ieškoti atsakymų. Tai rodo didžiulę žmogaus drąsą ir stiprybę. Susidūrimas su nerimu verčia keistis, išmokti atidžiau savimi rūpintis, įveikti vidinius iššūkius. Norint suvaldyti nerimą, reikia daugybės vidinių jėgų, o tai yra silpnumo priešingybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius