Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alkoholis gali sutrikdyti miego ciklus

Svaigusis gėrimas prieš einant į lovą galbūt ir padės užmigti greičiau, tačiau jis gali sutrikdyti nakties miegą, teigia tyrėjai.
Nemiga
Nemiga / Fotolia nuotr.

Londono miego centro mokslininkų teigimu, tyrimai rodo, kad alkoholis sutrikdo normalius miego ciklus, praneša BBC.

Nors jis ir sutrumpina laiką, kurio reikia norint užsnūsti, ir panardina į gilesnį miegą, jis taip pat atima vieną maloniausių miego tipų, kai sapnuojame.

Tačiau kai alkoholis naudojamas per dažnai, jis gali sukelti nemigą.

Daugelis pasisako už svaigalų stiklelį prieš gulant – jį savo globotiniams prieš miegą duoda senelių globos namai ir ligoninės, tačiau Irshaadas Ebrahimas pataria to nedaryti.

I. Ebrahimas, Londono miego centro medicinos direktorius ir tyrimo bendraautorius, teigia: „Išgėrinėdami reguliariai, turime būti labai atsargūs. Viena ar dvi taurės trumpuoju laikotarpiu gali padėti, tačiau jei kas kart, prieš einant į lovą, vartosite alkoholį, tai gali sukelti rimtų problemų. Jei būtina išgerti, geriausiai tą daryti likus pusantros ar dviem valandoms iki miego, kad alkoholio poveikis spėtų išsisklaidyti.“

Anot jo, žmonės gali priprasti prie alkoholio ir be jo nebeužmigti. Be to, dėl to gali būti sunkiau pailsėti, o žmonės gali pradėti knarkti.

„Naudojant alkoholį vis didesnėmis dozėmis, jis apsunkina kvėpavimą. Tai neknarkiančius žmones gali paversti knarkiančiais, o knarkiantiems gali išsivystyti miego apnėja, kai kvėpavimas retkarčiais visiškai nutrūksta“, – pastebi mokslininkas.

Peržvelgęs daugiau kaip šimtą tyrimų, I. Ebrahimas su komanda detaliau analizavo 20 ir nustatė, kad alkoholis miegą keičia trimis būdais.

Visų pirma, jis pagreitina miego pradžią, o tai reiškia, kad užmiegame greičiau. Be to, jis panardina į labai gilų miegą.

Šie du pokyčiai, kurie identiški į tuos, kurie pasireiškia kai žmonės naudoja antidepresantus, gali būti patrauklūs ir gali paaiškinti, kodėl kai kurie nemigos kamuojami žmonės vartoja alkoholį.

Tačiau trečiasis pokytis – fragmentuoti miego modeliai antroje nakties pusėje – yra mažiau malonus. Alkoholis sumažina laiką, kurį mes praleidžiame greitų akių judesių (REM) miego stadijoje. Šioje stadijoje dažniausiai sapnuojame.

Dėl šios priežasties miegodami galime prasčiau pailsėti, aiškina I. Ebrahimas.

„Alkoholis nepadeda pagerinti visos nakties miego. Pradžioje miegas gali būti gilesnis, tačiau vėliau jis sutrinka. Be to, šis gilesnis miegas greičiausiai paskatins knarkimą ir prastesnį kvėpavimą. Taigi pavartojus alkoholio, geresnio miego tikėtis neverta“, – tvirtina Edinburgo miego centro vadovas Chrisas Idzikowskis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius