Dabar populiaru
Publikuota: 2013 kovo 28d. 19:00

Ankštinės daržovės: ir sveika, ir maistinga

Žirniai
Fotolia nuotr. / Žirniai

Pupelės, žirniai, lęšiai neretai vadinami „antrąja duona“ ar „duonos pakaitalu“. Iš tiesų, tai ne tik sotumo jausmą suteikiančios, bet ir maistingos, naudingų medžiagų gausios daržovės. Be to, jos sėkmingai gali būti laikomos ilgą laiką, o jaukių ir skanių patiekalų iš jų ir su jomis galima pagaminti gausybę.

Turtinga pupelių šeima

Pupelės yra bene populiariausios ir plačiausiai naudojamos ankštinės daržovės, šiuo metu suskaičiuojama virš 200 jų rūšių. Šios daržovės vartojamos įvairiausiuose pasaulio kraštuose – nuo Meksikos iki Italijos, o kai kur jos yra vienas iš pagrindinių virtuvės produktų.  Paprastai pupelė yra vienmetis augalas, išauginantis skirtingo ilgio ankštis – jos gali būti ir 6-7 cm, ir 20 cm ilgio, atitinkamai, ir vaisiai subrandinami nevienodi – skirtingo dydžio, spalvos ir formos.  

Nepaisant išorinių skirtumų, pupelėms bendra tai, kad jose daug baltymų (jų randama panašus kiekis, kaip ir mėsoje), krakmolo ir kitų angliavandenių, jose yra natrio, magnio, kalio, kalcio, geležies, fosforo ir kitų mineralinių medžiagų, o štai riebalų jose sąlyginai nedaug. Ankštinės pupelės pagal savo sudėtį dar turtingesnės – jose randama taip pat ir vitamino C, karoteno. Tiesa, pupelių sudėtyje randama enzimų, skatinančių nemalonius pojūčius žarnyne – tai viena priežasčių, dėl kurios kai kurie žmonės šių daržovių vengia.

Nuo pupelių dydžio, skoninių savybių ir to, kaip greitai jos suverda, priklauso ir tai, kokiems patiekalams jos bus vartojamos. Pavyzdžiui, baltos pupelės labiau mėgstamos Europoje ir čia yra naudojamos salotoms, sriuboms, troškiniams, o sodresnio, ryškesnio skonio raudonosios ar juodosios pupelės populiaresnės Pietų Amerikoje, kur iš jų gaminamas ne vienas naionalinis patiekalas.

Svarbu, kad pupelės būtų gerai išvirtos, nes žaliose būna kenksmingų medžiagų, išsiskiriančių į vandenį verdant ir suyrančių. Pupelės linkusios gana greitai svilti, todėl virkite jas ant silpnos ugnies, nerekomenduojama ilgesniam laikui palikti be priežiūros verdančio jų puodo. Jei norite, kad pupelės greičiau išvirtų, prieš virimą kelias valandas pamirkykite jas šaltame vandenyje.

O jei pageidaujate, kad pupelės ne taip greitai suvirtų ir gražiau atrodytų salotose ar kitame patiekale, įpusėjus jų virimo laikui, nupilkite vandenį ir vėl užpilkite šaltu, įpilkite 2-3 šaukštus bekvapio (pvz., rapsų) aliejaus. Pupeles geriau sūdyti virimo pabaigoje.

Iš žirnių – nuo salotų iki sausainių

Žirniai ne mažiau turtingi baltymų ir kitų naudingų medžiagų, kaip ir pupelės. Žirniuose randama geležies, jodo, magnio, cinko, seleno, kalcio, fosforo B grupės bei kitų vitaminų.

Švieži jie naudojami salotoms, sriuboms, troškiniams, yra šaldomi ar tiesiog valgomi be jokių priedų, sausi – sotesnėms košėms, sriuboms, troškiniams ir salotoms.  Kaip ir pupelės, džiovinti žirniai yra kaloringi ir maistingi, taigi, įdėję jų į patiekalą greičiau pasisotinsite.

Žirniai itin populiarūs Indijos, Šri Lankos ir kitų šio regiono šalių virtuvėse, tačiau jie plačiai naudojami ir Europos šalyse – pavyzdžiui, žaliais žirneliais skanu pagardinti kokybiškus makaronus, patroškinti su sviestu ir trupučiu česnako jie gali tapti puikiu garnyru prie mėsos patiekalo.

Iš žirnių malami miltai, kurie gali būti naudojami kepant tiek saldžius, tiek nesaldžius kepinius – nuo apkepų iki sausainių ar keksiukų – pasidairykite šių miltų parduotuvių lentynose.  Teigiama, jog žirnių miltuose gausu gliutamino rūgšties, o pastaroji gerina galvos smegenų ląstelių maitinimą, reguliuoja medžiagų apykaitą, Žirniai – ir žali, ir džiovinti, ir žirnių miltai – naudingi, kai sergama endokrininės sistemos ligomis.

Lęšiai – ir pasotina, ir gydo

Vis drąsiau į mūsų virtuvę žengiantys lęšiai, kaip ir visos ankštinės daržovės, gausūs baltymų, jie ypatingai naudingi žmonėms, kuriuos vargina širdies ir kraujagyslių negalavimai. Lęšių reikėtų valgyti nusilpus imunitetui, sergantiems diabetu, ši ankštinė kultūra pelnytai gali būti vadinama dietiniu produktu.

Jei džiovintus žirnius ar pupeles kiek užtruksite paruošti, tai lęšiai paruošiami maistui žymiai greičiau. Apie valandą rekomenduojama pamirkyti, o tik tada virti, ruduosius lęšius, o štai raudonuosius bei žaliuosius galite virti iškart – jie netruks išvirti.

Prieš verdant visų rūšių lęšius rekomenduojama juos gerai perplauti po šaltu tekančiu vandeniu. Berdami juos į puodą nepagailėkite vandens, nes lęšiai gana stipriai brinksta. Lęšiai ypač dažnai derinami su mėsa – jautiena, aviena, kiauliena, jie naudojami ir sriuboms, ir troškiniams ruošti, taip pat gali būti puikus salotų komponentas. Raudonuosius lęšius išvirsite per 10-15 min., o pamirkytus ruduosius ar žaliuosius – per 30-40 min. Kaip ir kitus ankštinius, taip ir lęšius geriausia sūdyti į virimo pabaigą.  

Jei norite paeksperimentuoti, pabandykite paruošti lęšių su skirtingais prieskoniais – jie dera tiek su itališkomis, Prancūzijos Provanso regiono žolelėmis, tiek su egzotiškais prieskoniais, tokiais, kaip cinamonas, ciberžolė ar kmyninis kuminas – tiesa, persistengti nevertėtų, vienam patiekalui geriau vartokite 1-2 rūšių prieskonius, o ne visą jų gamą.

Avinžirniai – riešutus primenantys žirniai

Avinžirniai mūsų parduotuvėse įvardijami keliais skirtingais vardais – ir nuto žirniais, ir turkiškais žirniais, ir, pagaliau, tiesiog avinžirniais. Bet kokiu atveju, kalba sukasi apie tą pačią ankštinę kultūrą. Avinžirniai populiariausi Azijoje, Šiaurės Afrikoje bei Viduržemio jūros šalių virtuvėse, su jais čia ruošiama gausybė patiekalų, avinžirniai yra pagrindinė humuso sudedamoji dalis, iš jų kepami populiarieji falafeliai, malami miltai, kurie taip pat plačiai naudojami. Avinžirnių paprastai galima įsigyti ir sausų – juos teks išsivirti patiems, ir jau išvirtų bei konservuotų skardinėse.  

Ši stambiagrūdė ankštinė daržovė turi daug skaidulinių medžiagų, mažai riebalų. Avinžirniai, kaip ir lęšiai, ypač tinka žmonėms, kuriems svarbu reguliuoti cukraus kiekį kraujyje – sergantiems diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis. Avinžirniuose randama magnio, geležies, cinko, vario, mangano, folio rūgšties.

Avinžirnius teks ilgokai pamirkyti prieš verdant – bent 8-12 val, o ir išmirkę jie išvirs per 1-1,5 val., geriausia juos virti neuždengtame puode ir kartkarčiais pažiūrėti, ar netrūksta vandens.

RECEPTAS: Keptų daržovių ir avinžirnių salotos

Jums reikės: 1 didelio, tvirto baklažano, 1 raudonosios paprikos, 1 geltonosios paprikos, 150 g sausų avinžirnių (arba 400 g skardinės virtų ir konservuotų avinžirnių), 2 skiltelių česnako, kelių šaukštų aliejaus, citrinos sulčių, 1/2 arbat. šaukšt. raudonosios maltos paprikos, druskos, pipirų, kapotų šviežių petražolių arba kalendros.

Baklažaną supjaustykite 0,5 cm storio riekėmis, išdėliokite jas plačioje lėkštėje, pabarstykite druska ir palikite pusvalandžiui. Baklažanų riekeles nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir nusausinkite. Šis procesas padės pašalinti baklažanų kartumą. Baklažano riekes ir stambiai supjaustytas paprikas dėkite į skardą, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 30 min.

Jei naudojate sausus avinžirnius, užmerkite juos iš vakaro, o gaminimo dieną dėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir užvirinę virkite apie 30-40 min.

Iškeptas daržoves kiek atvėsinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais, dėkite į dubenį, čia pat suberkite ir avinžirnius, apibarstykite kapotomis žolelėmis. Padažui aliejų sumaišykite su citrinos sultimis, malta paprika, druska, pipirais bei česnaku. Užpilkite salotas padažu ir gerai išmaišykite. Šios salotos sočios ir maistingos, taigi, puikiausiais gali atstoti pietus. Skanaus!

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Pasaulis kišenėje

Verslas piktinasi „negarbingai“ padidinta rinkliava į Kuršių neriją, valdžia skaičiuoja kitaip

Aktualu

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo rengėjų veikla kai kuriems Seimo nariams panaši į sektą

Aktualu

Pateikė priežastį, kodėl apsemiama rekonstruota Kauno Laisvės alėjos dalis

Sportas

„Sūduvos“ antausį patyręs Kipro klubas šoke: „Pralaimėjome silpnesnei komandai“

Vardai

Per vestuves Atlanta atsisakė tradicinės nuotakos suknelės: „Nesu princesė, mano būdas – karalienės“

24sek

„Žalgirį“ palikusį A.Toupane'ą komplimentais apipylė NBA superžvaigždė

Gyvenimas

Vasariška apranga: 11 derinių kiekvienai dienai

Verslas

Staigmena: kuo dažniau lankysi bankus dėl paskolos, tuo labiau prastės kredito reitingas

Vardai

Christina Aguilera naujame mokslinės fantastikos filme suvaidino robotą-prostitutę

Išrinkti geriausi šių metų šunų fotografijos kadrai

Aktualu

Panevėžio aplinkkelyje į sunkvežimį atsitrenkęs „Audi“ vairuotojas spruko pėsčiomis

Verslas

VMI išsiuntė laiškus 54 tūkstančiams skolininkų

Sportas

Pamatykite – Marijampolės „Sūduva“ audringai atšventė istorinį pasiekimą

Sportas

Prieš Europos lygos batalijas 15min studijoje lankysis „Žalgirio“ treneris V.Urbonas

Vardai

Žuvusios manekenės D.Didžiūnaitytės artimuosius nuvylė Generalinės prokuratūros atsakymas

Maistas

Universaliosios šparaginės pupelės – ir greitiems patiekalams, ir žiemos atsargoms

Mokslas.IT

Ar būtina „civilizuotai“ išjungti USB kaupiklį prieš jį ištraukiant?

Aktualu

Brazilijoje mirus pacientei dingo populiarus garsenybių plastikos chirurgas 

Aktualu

Kaune susidūrė trys automobiliai – nukentėjo ketverių metų berniukas

Aktualu

Policija tiria, kam į sąskaitą Honkonge „Bionorica Lithuania“ pervedė pusę milijono eurų

Naujienos

Pasaulis kišenėje

Verslas piktinasi „negarbingai“ padidinta rinkliava į Kuršių neriją, valdžia skaičiuoja kitaip

Aktualu

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo rengėjų veikla kai kuriems Seimo nariams panaši į sektą

Aktualu

Pateikė priežastį, kodėl apsemiama rekonstruota Kauno Laisvės alėjos dalis

Sportas

„Sūduvos“ antausį patyręs Kipro klubas šoke: „Pralaimėjome silpnesnei komandai“

Vardai

Per vestuves Atlanta atsisakė tradicinės nuotakos suknelės: „Nesu princesė, mano būdas – karalienės“

24sek

„Žalgirį“ palikusį A.Toupane'ą komplimentais apipylė NBA superžvaigždė

Gyvenimas

Vasariška apranga: 11 derinių kiekvienai dienai

Verslas

Staigmena: kuo dažniau lankysi bankus dėl paskolos, tuo labiau prastės kredito reitingas

Konkurso „Debiutas“ nugalėtoja nuotraukose atskleidžia atminties ir vaizduotės žaismę

Vardai

Christina Aguilera naujame mokslinės fantastikos filme suvaidino robotą-prostitutę

Aktualu

Panevėžio aplinkkelyje į sunkvežimį atsitrenkęs „Audi“ vairuotojas spruko pėsčiomis

Gyvenimas

Patarimai, kaip elgtis pietietiškai kaitrią dieną

Verslas

VMI išsiuntė laiškus 54 tūkstančiams skolininkų

Sportas

Pamatykite – Marijampolės „Sūduva“ audringai atšventė istorinį pasiekimą

Sportas

Giltinę šalin nuvijęs „Atlantas“ pasipildė rusais ir ruošiasi antrai sezono daliai

Sportas

Prieš Europos lygos batalijas 15min studijoje lankysis „Žalgirio“ treneris V.Urbonas

Vardai

Žuvusios manekenės D.Didžiūnaitytės artimuosius nuvylė Generalinės prokuratūros atsakymas

Mokslas.IT

Ar būtina „civilizuotai“ išjungti USB kaupiklį prieš jį ištraukiant?

24sek

„Olympiakos“ toliau renkasi žaidėjus – prisijungė Janis Timma

Išrinkti geriausi šių metų šunų fotografijos kadrai

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Išmanus kaimas

Festivalis „Galapagai”

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką