Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Asmeninis treneris Rokas Norvaišas: trenerį reikėtų rinktis ne pagal jo raumenis

„Nusprendžiau pradėti sportuoti ir norėčiau tai daryti su asmeniniu treneriu. Kaip jį pasirinkti?“ – klausia skaitytoja Oksana.
Moteris treniruojasi su treneriu
Moteris treniruojasi su treneriu / Pexels.com nuotr.

Ir mokytojas, ir psichologas: ką veikia asmeninis treneris?

Pasak asmeniniu treneriu dirbančio sveikatos specialisto ir kineziterapeuto Roko Norvaišo, pirmiausia svarbu suprasti, kad asmeninis treneris yra ne tik sporto specialistas, bet ir asmeninis mentorius, kuris gali suteikti klientui reikiamą palaikymą ir žinias siekiant gerovės ir sveikatos tikslų savo klientams.

Asmeninė nuotr./Rokas Norvaišas
Asmeninė nuotr./Rokas Norvaišas

„Jo vaidmuo yra daug platesnis nei vien tik parodyti žmogui, kaip taisyklingai atlikti pratimus. Jis turi būti puikus mokytojas, motyvatorius ir psichologas, kuris gali skatinti klientą siekti savo tikslų.

Geras treneris – ne tik tas, kuris turi užsiauginęs daug raumenų ir dalyvavęs sporto varžybose. Jis turi būti įgijęs atitinkamą kvalifikaciją, sukaupęs patirties ir gebantis laisvai ir su empatija bendradarbiauti su klientais. Tai žmogus, kuriam sveikata ir sveikatingumas yra vertybė ir jis nuolat tobulina savo žinias, skaito, domisi naujovėmis, kad galėtų dar daugiau sukurti vertės savo klientams“, – teigė R.Norvaišas.

Geras treneris ne tik tas kuris turi užsiauginęs daug raumenų ir dalyvavęs sporto varžybose.

Laikosi svarbios taisyklės: sportas neturi kenkti

Pasak asmeninio trenerio, vienas iš pagrindinių dalykų, kurių asmeninis treneris turi išmokyti klientus, kaip taisyklingai atlikti pratimus.

„Tai apima ne tik įvairius fizinio aktyvumo aspektus, bet ir taisyklingą kvėpavimą bei judesių koordinavimą. Be to, treneris turėtų patarti klientui, kaip sportuojant maitintis, nes tai padės jam pasiekti užsibrėžtų tikslų.

Taip pat svarbu, kad treneris padėtų klientui suprasti, kaip atpažinti ir išvengti bet kokio pobūdžio sužalojimų, kad būtų užtikrinta saugi ir efektyvi treniruotė“, – pabrėžė pašnekovas.

Asmeninė nuotr./Rokas Norvaišas su klientu
Asmeninė nuotr./Rokas Norvaišas su klientu

Būtina nuolat bendrauti ir bendradarbiauti

Jo nuomone, bendravimas su klientu yra esminis dalykas sėkmingame asmeninio trenerio darbe.

„Treneris turi gebėti sužadinti kliento motyvaciją ir pasitikėjimą savimi, skatinti jį siekti nustatytų tikslų ir palaikyti jį sunkiausiais laikotarpiais. Svarbu įsiklausyti į kliento poreikius ir pageidavimus bei kurti individualias treniruočių programas, atitinkančias jo unikalius tikslus ir galimybes. Trenerio užduotis taip pat yra skatinti klientą įgyti teigiamą požiūrį į treniruotes ir sveikatą. Kitaip tariant, asmeninis treneris yra tas žmogus, kuris gali padėti žmogui pasiekti, kad sportas taptų jo gyvenimo būdu“, – pasakojo R.Norvaišas.

Vida Press nuotr./Moteris sporto klube
Vida Press nuotr./Moteris sporto klube

Pirmieji žingsniai – įvertinimas ir tikslų išsikėlimas

Į sporto klubą žmones atveda skirtingi motyvai, tačiau apsisprendusių pradėti sportuoti ir norinčių tai daryti su asmeniniu treneriu pirmiausia laukia įvairūs testai.

Tai, pasak pašnekovo, ypač svarbus asmeninio trenerio darbas, leidžiantis įvertinti kliento pradinę fizinę būklę, padėti parengti individualią programą atsižvelgiant į žmogaus galimybes ir ribas.

„Tai gali būti pradinio kūno svorio, riebalų kiekio, raumenų jėgos ir ištvermės matavimai bei funkcinių judesių vertinimas. Asmenins treneris turi įsivertinti, kaip žmogus geba atlikti pritūpimus, įtūpstus, atsispaudimus, kaip geba laikyti pusiausvyrą ir ar turi raumenų disbalansų bei kt. Remiantis šiais rezultatais, treneris gali sukurti suderintą ir efektyvų treniruočių planą, kuris padės klientui pasiekti norimus rezultatus“, – paaiškino asmeninis treneris.

Pexels.com nuotr./Jogos treniruotė
Pexels.com nuotr./Jogos treniruotė

Ar asmeninis treneris būtinas visiems?

Skirtingų klientų turintis R.Norvaišas teigė, kad asmeninio trenerio pasirinkimas – asmeninis sprendimas.

„Asmeninis treneris rekomenduojamas tiems, kurie siekia pagerinti savo fizinę būklę, sveikatą ir gyvenimo kokybę, tačiau gali patirti sunkumų tai darydami vieni“, – sakė pašnekovas, paminėjęs ir keletą atvejų, kada ir kam rekomenduojamas asmeninis treneris.

  • Pradedantieji

Asmeninis treneris gali būti labai naudingas tiems, kurie tik pradeda treniruotis arba neturi daug patirties sporto srityje. Tokiems žmonėms treneris padės sukurti pradžiamokslį planą, taisyklingai atlikti pratimus ir išvengti sužalojimų.

„Naujokai dažnai nejaučia savo kūno, kai atlieka pratimus, jiems atrodo kad yra viskas gerai, bet kitas žmogus iš šono pastebi visai kitą vaizdą“, – pastebėjo R.Norvaišas.

  • Žmonės, kurie siekia konkrečių tikslų

Jei turite aiškius tikslus, pavyzdžiui, numesti svorio, padidinti raumenų masę ar pagerinti fizinę ištvermę, asmeninis treneris gali sukurti jums individualią treniruočių ir mitybos programą, atitinkančią jūsų poreikius ir galimybes.

  • Atletai ar sportininkai

Net ir patyrusiems sportininkams gali prireikti asmeninio trenerio, norint tobulinti savo techniką, padidinti fizinį pajėgumą arba pasiekti naujus sporto tikslus.

  • Žmonės, turintys specialių sveikatos ar sužalojimų problemų

Asmeninis treneris su medicinine arba kineziterapijos išsilavinimu gali sukurti saugią ir efektyvią treniruočių programą, atsižvelgdamas į žmogaus individualius poreikius ir apribojimus.

  • Užimti asmenys

Dėl užimtumo arba nesugebėjimo išskirti laiko treniruotėms, asmeninis treneris gali padėti sukurti efektyvų treniruočių planą, pritaikytą jūsų grafikui ir galimybėms.

„Geriausi pasaulio sportininkai kurie pasiekia įspūdingų rezultatų savo karjeroje turi trenerius, nes mentorius padeda žengti sveikatingumo keliu ir palydi juos į sėkmę. Manau, kiekvienam sportuojančiam bent kartais verta apsilankyti pas specialistą, kuris įvertins jų pasiektus rezultatus ir, jei reikės, nukreips tinkama linkme.

Iš savo patirties galiu teigti, kad pradedančiam sportininkui reikia bent 10 asmeninių treniruočių, kad pradėtų formuotis nauji įpročiai. Per tiek treniruočių kartu su asmeniniu treneriu susiformuoja gebėjimas jausti savo kūną ir gebėjimas koordinuoti jį judesiu.

Mano manymu, asmeninis treneris gali būti naudingas kiekvienam, kuris turi tikslą pasiekti gerų sveikatos ir fizinės būklės rezultatų bei yra pasiruošęs investuoti į savo gerovę. Tai asmuo, kuris padės jums įgyvendinti tikslus ir palaikys jus viso kelio metu“, – įsitikinęs asmeninis treneris.


Turite klausimų apie sportą, sveikatą? Užduokite juos treneriui, kineziterapeutui ir sveikatos specialistui Rokui Norvaišai. Klausimų laukiame gyvenimas@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius