-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Burnos higienistė pataria: venkite medinių krapštukų ir nesivalykite dantų iškart po valgio

Daugelis dar gerai pamenate dantų pastos reklamą, kai balsas už kadro klausdavo, kiek minučių valomės dantis. Laikas čia išties svarbus, norint gerai išsivalyti dantis, pašalinti apnašas. Tačiau tik laiko nepakanka, reikia ir tam būtinų priemonių, ir paties mechaninio proceso, ir žinoti, kada tai daryti. Apie tai, kaip taisyklingai valytis dantis, kalbamės su burnos higieniste Jolita Masevič.
Moteris valosi dantis
Moteris valosi dantis / 123RF.com nuotr.

Dantis reikia valyti po valgio

Lyg ir visi žinome, tik gal kartais ne visi to paisome, kad dantis, specialistų teigimu, reikia valyti du kartus per dieną – ryte ir vakare.

Pasak burnos higienistės J.Masevič, dantis rekomenduojama valyti po valgio praėjus bent 10–15 minučių, kai kur nurodoma, kad gerai būtų išlaukti ir pusvalandį.

„Rytais visi skubame į darbus ir pavalgius laukti dar pusvalandį, kai galėsi išsivalyti dantis, išeina tikrai retam, todėl būtų gerai, kad praeitų bent 15 minučių. To laiko reikia, nes po valgio išsiskiria rūgštys, iškart valant gali atsirasti, padidėti dantų jautrumas ir pan., – teigė pašnekovė ir pridūrė, kad valydamiesi dantis po valgio sutrumpiname bakterijų burnoje laiką. – Nes jei valotės dantis prieš valgį, bakterijoms lieka maisto likučių iki vakaro, kol vėl juos valysite.“

Dantis rekomenduojama valyti po valgio praėjus bent 10–15 minučių.

Jei turite įprotį dantis išsivalyti prieš valgį, galite tai daryti, tačiau pavalgę bent išsiskalaukite burną, idealiu atveju – išsivalykite tarpdančius. Beje, J.Masevič tarpdančių šepetėlį rekomenduoja nuolat turėti su savimi, kad ir po pietų galėtumėte jį panaudoti ir išsivalyti tarpdančiuose nusėdusius maisto likučius.

Rekomenduojama rinktis minkštą šepetėlį

Pasak J.Masevič, sunku įvertinti šepetėlio minkštumą, kietumą, nes vieno prekių ženklo minkštas šepetėlis atitinka tą tikrai minkštą, o kito yra tolygus vidutinio kietumo.

„Mes dažniausiai pacientams siūlome rinktis minkštą šepetėlį, kartais – vidutinio kietumo“, – sakė J.Masevič.

Yra teigiančių, kad elektrinis dantų šepetėlis kur kas geresnis už įprastą. Pasak J.Masevič, nėra daug mokslinių tyrimų, tai įrodančių. „Elektriniai dantų šepetėliai tikrai yra geri, juos galima naudoti, tik siūlyčiau nesirinkti rotacinių – ratuku besisukančių – judesių šepetėlio, nes jie dažnai nutrina emalio paviršių ir dantys tampa jautresni. Gali būti vibraciniai, ultragarsiniai“, – paaiškino specialistė.

Ne prasimanymu vadinamas ir vieno danties šepetėlis. Pasak pašnekovės, jis puikiai nuvalo kiekvieną dantį. Specialistai juo dantis rekomenduoja valyti kiekvieną dieną. Tačiau, kaip sakė pašnekovė, čia idealus atvejis, o tokių mažai, tad siūloma rytais valytis įprastu šepetėliu, o vakarais naudoti vieno danties šepetėlį.

„Jam net nereikia dantų pastos. Galite pasiimti šepetėlį, atsisėsti prieš televizoriaus ekraną ir kruopščiai išsivalyti dantis“, – siūlė burnos higienistė.

Vida Press nuotr./Moteris valosi dantis
Vida Press nuotr./Moteris valosi dantis

Jei dantis valotės įprastu šepetėliu, dviem dantims rekomenduojama dešimt šluojamųjų judesių nuo dantenos link danties. Specialistė įspėjo nepamiršti, kad valomos abi dantų pusės – išorinė ir vidinė.

„Jei žmogų pykina valantis dantis iš liežuvio pusės, patariame arba giliau kvėpuoti valantis, arba naudoti vieno danties šepetėlį ir daryti tai ne prie veidrodžio, o, tarkime, prie televizoriaus, kad nestovėtų ir negalvotų, jog jam ir vėl bus bloga“, – patarė J.Masevič.

Dantų šepetėlį rekomenduojama keisti kas tris mėnesius.

Tarpdančių šepetėlis ar siūlas?

Dažnai svarstoma, ką geriau naudoti – tarpdančių šepetėlį ar siūlą? Atsakymas – abu. „Kad pacientas apsaugotų dantis nuo periodonto ligų, rekomenduojame tarpdančių šepetėlį. Tačiau jis šimtu procentų neapsaugo nuo dantų ėduonies, nes tų vietų, kur dantys susiglaudžia, nei jis, nei įprastas dantų šepetėlis neišvalo. Tam geriausiai tinka tarpdančių siūlas. Taigi norint tinkamai išsivalyti dantis, reikėtų naudoti abu“, – sakė pašnekovė.

Paklausta, kokia eiga turėtų būti valomi dantys, pasak J.Masevič, yra visokių diskusijų, ar pirma turėtų būti naudojamas dantų šepetėlis ar tarpdančių siūlas. „Aš manau, kad pirmiausia dantis reikėtų išsivalyti įprastu šepetėliu, nes taip pašaliname daugiausia maisto likučių, iš esmės dantys jau tampa švarūs. Paskui reikėtų valyti tarpdančius tam skirtu šepetėliu, o pabaigoje panaudoti ir siūlą“, – apie dantų valymą kalbėjo burnos higienistė.

Kad pacientas apsaugotų dantis nuo periodonto ligų, rekomenduojame tarpdančių šepetėlį.

Tiesa, vietoj tarpdančių šepetėlio ir siūlo galima naudoti ir irigatorių – prietaisą, kuris vandens srovele išvalo visus tarpdančius ir apnašas. „Nuostabus prietaisas, ypač, jei dantys protezuoti, nešiojate breketus ir pan. Tačiau jis tikrai nėra būtinybė, nes dantis gerai galima išsivalyti ir su tarpdančių šepetėliu bei siūlu“, – teigė specialistė.

Dantų pasta ir valymo laikas

Kokią dantų pastą rinktis, J.Masevič teigimu, nėra labai didelio skirtumo. Jei gebate gerai mechaniškai išsivalyti dantis – dantų pasta išvis nebūtina, nes ir taip pašalinate apnašas, kuriose kaupiasi mikroorganizmai, sukeliantys ėduonį. Nebent jūsų dantys jautrūs, kankina uždegimas ir pan. Tačiau, kad ir kurią pastą rinktumėtės, norint, jog ji turėtų poveikį, dantis būtina valyti ilgiau nei minutę.

„Jei yra uždegimas, reikia raminti gleivinę, galima išsirinkti tokią dantų pastą, kurioje būtų žolelių ekstrakto. Arba, jei dantys jautrūs – mažinančią jautrumą. Tačiau pasta neveiks, jei tik užsitepsite ant šepetėlio, pusę minutės pavalysite dantis ir išskalausite.

Kad ir kurią pastą rinktumėtės, norint, jog ji turėtų poveikį, dantis būtina valyti ilgiau nei minutę.

Tas pats galioja ir pastoms, kuriose yra fluoro. Aš esu už fluorą, manau, kad Lietuvoje jis reikalingas, nes turime didelį ėduonies paplitimą. Tad siūlau rinktis fluoro turinčią pastą, ypač renkant ją vaikams. Tačiau tam, kad mūsų naudojama pasta veiktų, dantis turime valyti tas dvi tris minutes.

Labai geras palyginimas yra su indų plovikliu – ar veikia jis tiesiog užpylus ant nešvarios lėkštės? Ne. Nes tam reikalingas mechaninis judesys – pašveisti tą lėkštę kempinėle. Taip ir čia“, – kad svarbios ne tik priemonės, bet ir pats mechaninis procesas bei laikas, kiek dantys valomi, aiškino burnos higienistė ir pridūrė, kad pastos ant šepetėlio užtenka žirniuko dydžio.

Beje, naudojantiems elektrinį dantų šepetėlį specialistė patarė vengti labai abrazyvios dantų pastos, skirtos dantims balinti.

Liežuvio valiklis sumažina bakterijų kiekį

Ne mitas, kad valydami liežuvį sumažiname bakterijų kiekį burnoje. J.Masevič teigimu, bent kartą per dieną reikėtų nusivalyti liežuvį, naudojant specialų gramduką arba kitą – grublėtą – dantų šepetėlio pusę.

„Jei valydamiesi dantis sumanote šepetėliu nusivalyti ir liežuvį – galite tai daryti ne tik kita dantų šepetėlio puse, bet ir šereliais, tačiau labai svarbu, kad nebūtų dantų pastos ir ji nedirgintų skonio receptorių“, – sakė J.Masevič.

123RF.com nuotr./Liežuvio valymas
123RF.com nuotr./Liežuvio valymas

Dantų higiena – bent kartą per metus

Jei dantys yra sveiki, nėra periodonto problemų, dantenų uždegimo ir pan., atlikti dantų higieną specialistai rekomenduoja kartą per metus.

„Profilaktinės burnos higienos tikslas – padaryti švarią burną – taigi pašaliname ir minkštas, ir kietas apnašas, apžiūrime, ar dantys ir audiniai sveiki ir t. t. Taip pat kiekvienam pacientui parenkame individualios burnos higienos priemones ir pamokome, kaip taisyklingai valytis dantis.

Jei matome, kad pacientui nelabai pavyksta gerai išsivalyti dantis ir apnašos kaupiasi daug dažniau – jis rūko, geria daug kavos, kaupiasi pigmentinės apnašos, dantų higieną rekomenduojame atlikti dukart per metus.

Jei dantys yra sveiki, nėra periodonto problemų, dantenų uždegimo, atlikti dantų higieną specialistai rekomenduoja kartą per metus.

Būna visokių atvejų, jei yra daugiau problemų, pacientui tenka ateiti ir du kartus per dvi tris savaites, kad būtų galima iki galo kokybiškai atlikti procedūrą, nes vienu kartu neišeina jos padaryti dėl smarkiai kraujuojančių dantenų“, – aiškino burnos higienistė.

Pamirškite medinius dantų krapštukus

Daugelis pavalgę dar tikrai mėgsta „pakrapšyti“ tarpdančius aštriu mediniu dantų krapštuku. J.Masevič teigimu, mediniai dantų krapštukai gali pažeisti dantenas, nes yra labai aštrūs, todėl ji vienareikšmiškai siūlo jų atsisakyti ir vietoj jų maisto likučius iš tarpdančių valyti specialiu šepetėliu ar siūlu.

„Arba paieškokite kitų alternatyvų – vaistinėje galima įsigyti dantų krapštukų, kurių galai – silikoniniai, užapvalinti. Svarbiausia – kad galiukas nebūtų aštrus ir nepažeistumėte dantenų“, – įspėjo specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius