Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ekspertai paaiškino, kaip žarnyno būklė susijusi su gera savijauta

Mūsų žarnyne gyvena daugiau kaip 100 trilijonų bakterijų, kurios tiesiogiai sąveikauja su smegenimis. Jei mikroflora yra įvairi ir subalansuota, tarp žarnyno ir smegenų vyksta konstruktyvus „dialogas“. Pasak tarptautinės mitybos kompanijos „Herbalife“ mitybos ekspertės Anastasijos Kurginian, žarnyno sveikata yra svarbi, tad būtina užtikrinti mūsų organizmo aprūpinimą naudingomis maisto medžiagomis. Tuo tarpu kūno rengybos ekspertė Linda Patkovska demonstruoja 3 pratimus, skirtus žarnyno sveikatai.
Ekspertai paaiškino, kaip žarnyno būklė susijusi su gera savijauta
Ekspertai paaiškino, kaip žarnyno būklė susijusi su gera savijauta / Įmonės atstovų nuotr.

Pasaulinės mitybos kompanijos „Herbalife“ mitybos ekspertė A.Kurginian sako, kad šiuolaikinis mokslas žarnyną vadina „antrosiomis smegenimis“. Taip yra todėl, kad jei blogųjų bakterijų žarnyne atsiranda daugiau nei gerųjų bakterijų, tai gali sukelti ne tik pilvo pūtimą ir prastą bendrą savijautą, bet net stresą ir nerimą.

Žarnyno mikrofloros disbalansas dažnai lemia potraukį nesveikam, saldžiam maistui.

„Mitybos srityje vis dažniau pabrėžiame žarnyno mikrofloros, arba mikrobiotos svarbą bendrai žmogaus savijautai – tiek fizinei, tiek emocinei. Žarnyno mikrofloros disbalansas dažnai lemia potraukį nesveikam, saldžiam maistui. Kai žmogus dažniau valgo riebų ir saldų maistą, tai kelia ir viršsvorio ar net nutukimo riziką. Kai mikroflora sveika, potraukis nesveikam maistui yra kur mažesnis, dėl to ir mūsų skrandis jaučiasi gerai, ir bendra savijauta yra daug geresnė“, – sako ekspertė.

Ką valgyti, kad žarnyno mikroflora būtų subalansuota?

Mitybos ekspertė A.Kurginian pasakoja, kad žarnynas ir smegenys yra glaudžiai susiję. Ryšys tarp jų vyksta abiem kryptimis per autonominę nervų sistemą ir per endokrininę sistemą – hormonus. Žarnyno mikroflora savo sudėtimi ir fermentacijos metu susidariusiais medžiagų apykaitos produktais skatina hormonų ir neuromediatorių išsiskyrimą, taip pat lemia, kokie ir kiek hormonų bus sintetinami, taigi turi įtakos ir alkio ar sotumo jausmui.

„Sutrikus mikrofloros pusiausvyrai, smegenys gali nebeatpažinti alkį ir sotumą kontroliuojančio hormono leptino signalų, o tai lemia sistemingą persivalgymą. Norint ištrūkti iš šio užburto rato, labai svarbu įsiklausyti į savo kūną ir sąmoningai rinktis, kas patenka į jūsų lėkštę. Pradėkite pamažu, pavyzdžiui, iš pradžių meskite sau iššūkį bent 3 dienas vartoti tik žarnyno mikroflorai palankų maistą. Gaudamas tai, ko jam iš tiesų reikia, organizmas vis mažiau norės nesveikų pasirinkimų“, – tikina ji.

Rekomenduojama kasdien suvalgyti bent 400 g daržovių, vaisių ir žalumynų, kad organizmas gautų pakankamai skaidulinių medžiagų. Šį kiekį patartina paskirstyti visiems dienos valgymams, pavyzdžiui, pusryčiams valgant kiaušinius su agurkais bei sezoniniais žalumynais, pietums – šiltas paprikų, pomidorų, svogūnų, petražolių salotas, o vakarienei – troškintas daržoves, tokias kaip brokoliai, cukinijos, morkos, burokėliai. Mažiau saldžius vaisius ir uogas, pavyzdžiui, obuolius, kriaušes, serbentus ar agrastus, galima rinktis dienos užkandžiams ar desertui. Apskritai į kiekvieną valgį rekomenduojama įtraukti bent 3 skirtingų rūšių daržoves.

Kasdien reikėtų vartoti tokius produktus kaip rauginti kopūstai, fermentuotos daržovės kimči, nesaldintas jogurtas ar kefyras. Juose yra laktobakterijų, kurios pasisavina cukrų ir išskiria aktyviuosius metabolidus metabiotikus, o tai prisideda prie žarnyno mikrofloros pusiausvyros ir gerina kalcio įsisavinimą.

Kai subalansuoti mitybą trukdo užimtumas

Įprasti tinkamai maitintis ir subalansuoti mikroflorą galima nuolat ir reguliariai laikantis rekomendacijų. Tačiau gyvenant greitu tempu, ne visiems pavyksta kasdien laikytis mitybos planų. Tokiu atveju gali padėti modernūs ir inovatyvūs sprendimai, tokie kaip „Herbalife“ naujovė „Microbiotic Max“ – vanilės skonio miltelių pavidalo maisto papildas, sudarytas iš probiotinių bakterijų ir prebiotinių skaidulų.

Įmonės atstovų nuotr./Herbalife „Microbiotic Max“
Įmonės atstovų nuotr./Herbalife „Microbiotic Max“

„Microbiotic Max“ sudedamųjų dalių veiksmingumas įrodytas klinikiniais tyrimais. Vienoje dozėje yra du milijardai probiotinių kultūrų bakterijų Bifidobacterium lactis ir Lactobacillus helveticus bei „išmanus“ prebiotikų kompleksas Bimuno® VOC. Probiotikai padeda sukurti gerųjų bakterijų balansą žarnyne, o prebiotikai tarnauja kaip mitybos racionas gyvoms bakterijoms ir sudaro sąlygas joms augti, taip sustiprindami produkto veiksmingumą. Visa tai gali turėti teigiamą poveikį bendrai savijautai, imunitetui, medžiagų apykaitai.

3 pratimai gerai žarnyno būklei

Pasak „Herbalife“ kūno rengybos ekspertės L.Patkovskos, žarnyno būklę galima pagerinti ne tik tinkamai maitinantis, bet ir reguliariai atliekant pratimus, kurie gali daryti teigiamą poveikį žarnyno veiklai.

„Kasdien susiduriame su įvairiomis stresinėmis situacijomis. Žarnynas dažnai vadinamas „antrosiomis smegenimis“, nes jis reaguoja į didelį fizinį ir psichologinį stresą, o tai taip pat gali sukelti virškinimo sistemos sutrikimų. Mankštinantis padidėja kraujo tekėjimas į visus raumenis, o taip palaikomas ir virškinimo sistemos raumenų aktyvumas. Mankštinantis gerėja virškinimas, tuštinimasis, greitėja medžiagų apykaita ir didėja deguonies bei maistinių medžiagų tiekimas į visas kūno ląsteles“, – aiškina L.Patkovska.

Pilvo raumenų treniruotė:

VIDEO: Pilvo raumenų pratimai

Kvėpavimo pratimai:

VIDEO: Kvėpavimo pratimai

Tempimo pratimai:

VIDEO: Tempimo pratimai

SVARBU. Maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius