Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galiu net aš: bėgikai atskleidė superinės mitybos piramidės paslaptis

Beveik neabejoju, kad dauguma žmonių, skaitančių „Galiu net aš“ tekstus, nori numesti svorio. Juk ir mes šiam projektui ryžomės iš dalies todėl, kad jautėmės it begemotai, bandantys pralįsti į Cheopso urvus. Kadangi šiuo metu negaliu pasigirti bėgimo rezultatais, tai papasakosiu apie superinės mitybos piramidę. Nors ir ja nėra ko girtis.
Gizos piramidės
Asociatyvi nuotrauka

Jau rašiau, kad sūnaus gimimas visiškai išmušė iš ankstesnio gyvenimo ritmo. Miegas tapo labai abstrakčia sąvoka, dienotvarkė persitvarkė kaip Egiptas per Kleopatros valdymą, išryškėjo nauji prioritetai, apie kuriuos anksčiau net negalvojau.

Šitoje asmeninėje revoliucijoje sportas laikinai virto dalyku, kurio labai norėjosi išvengti. Todėl tikrai neliūdėjau, kai vasaros viduryje peršalau ir galėjau legaliai nesitreniruoti. O vėliau dar ir apturėjau danties operaciją, kuri irgi trukdė bėgioti.

photobucket.com nuotr./Boratas

Tuo metu, kai legaliai ar nelegaliai nesportavau, labiausiai graužiausi dėl svorio. Vilniaus maratonas jau visai ant nosies, rugsėjo 11-ąją, o papildomi kilogramai tikrai pridarytų problemų, tad stengiausi laikytis savo susikurtos superinės mitybos piramidės.

Apie ją ir papasakosiu šį kartą.

ĮSPĖJIMAS: Mieli tėveliai, patraukite nuo ekranų mažamečius vaikus ir pasitraukite patys, jeigu ieškoti tikrai gerų patarimų. Mano siūloma mityba nėra teisinga ar paremta moksliniais eksperimentais. Šią primityvią kaip žemiau esantis paveikslėlis piramidę susidariau taip, kad jausčiausi laisvai, neįsipareigojęs, galėčiau valgyti mėgstamus dalykus, būti sotus ir laimingas. Kai sportuoju, šis planas padeda tirpdyti kilogramus, o kai legaliai ar nelegaliai trinuosi po namus – svoris nesikeičia. Jeigu jums tai tinka, tada viskas gerai, važiuojame toliau.

NE, PALAUKITE! DAR VIENAS ĮSPĖJIMAS: Mieli tėveliai, bijodamas sulaukti sankcijų iš Teisingos mitybos ir svorio metimo departamento prie Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, surašiau dvi mitybos versijas – kaip iš tikrųjų reiktų valgyti ir kaip darau aš. Taip galėsite palyginti ir suprasti, kiek nukrypstu nuo teisybės.

Superinės mitybos piramidė

Pusryčiai

Man atrodo, kad tai pats sunkiausias dalykas iš visų tų mitybos reikalų. Reikia anksčiau atsikelti, pasigaminti maistą ir suvalgyti. Be to, daugelis mūsų prisikemšame vakare, todėl ryte nejaučiame alkio. Todėl manau, kad pusryčių valgymas yra tikrasis raktas į sėkmę.

Kaip reikėtų: Per pusryčius turėtumėte gauti pagrindinę kalorijų ir angliavandenių dozę, todėl rekomenduojama valgyti įvairias košes, bananus, kiaušinius arba net vištiena, kuri turi daug gyvulinės kilmės baltymų.

Kaip darau aš: Panašiai. Dažniausiai per pusryčius valgau arba greitai paruošiamas košes, arba jas užsipilu jogurto skonio pasukos. Jeigu turiu laiko, tai išsikepu kiaušinių su kumpiu ir salotomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ruošiamas ryžių patiekalas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Košė-makalošė

Priešpiečiai

Šitas valgymo etapas yra toks mažytis, kad net neįtraukiau į savo piramidę. Tačiau jis yra svarbus, nes teisingos mitybos sėkmė priklauso ir nuo valgymo dažnumo – turi nuolat jaustis sotus.

Kaip reikėtų: Per priešpiečius turėtumėte suvalgyti vaisių, uogų, varškės, jogurto. Žodžiu, kokių nors angliavandenių.

Kaip darau aš: Ir vėl panašiai. Labai mėgstu sultingus, rūgščius obuolius ir citrusinius vaisius. Kadangi darbe nėra patogu laistytis apelsinais ar greipfrutais, tai suvalgau gerą obuolį ir bananą. Kartais sutriauškinu ryžių arba grikių trapučių su kava.

Nick Moore, Flickr.com/Visuomet tarkitės su dietologais ir kitais specialistais
Nick Moore, Flickr.com/Visuomet tarkitės su dietologais ir kitais specialistais. Arba su Dovydu

Pietūs

Jeigu laikotės superinės mitybos piramidės, tai per pietus galima valgyti beveik viską, tik reikia nepamiršti saiko. Jeigu prieš tai laikysitės plano, pavalgysite pusryčius ir priešpiečius, tai persivalgymas negresia. Todėl taip svarbu valgyti dažniau, bet mažinti porcijas – po truputį pavalgę jūs sėkmingiau deginate kalorijas.

Kaip reikėtų: Per pietus reiktų valgyti žuvį, mėsą, daržoves. Jos yra geresnis pasirinkimas nei bulvės ar ryžiai.

Kaip darau aš: Pietūs man yra laisvas laikas, kai laikausi tik vienos taisyklės – nepersivalgyti. Labai mėgstu vištieną, valgau ją beveik kasdien, todėl dažnai pietums renkuosi Cezario salotas arba kokį kitą vištienos patiekalą su daržovėmis. Bet jeigu noriu, tai leidžiu sau suvalgyti picą, mėsainį, kebabą ir panašių dalykų. Svarbu nepersivalgyti. Jeigu jau doroji nesveiką maistą, tai reiktų sumažinti porcijas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paukščių gripas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vištos

Pavakariai

Šitas etapas primena priešpiečius – tokia tarpinė stotelė, kad nejaustum alkio.

Kaip reikėtų: Dauguma mano sutiktų žmonių, kurie maitinasi teisingai, per pavakarius valgo varškę, jogurtus, net tuos pačius trapučius. Tik ne aš.

Kaip darau aš: Per pavakarius stengiuosi naudotis proga ir suvalgyti riešutų, nes tai – bene didžiausia mano maisto silpnybė. Galėčiau vienu prisėdimu suvalgyti pusantro kilogramo įvairiausių riešutų. Jeigu neturiu galimybės per pavakarius gerai patriaukšti, tai stengiuosi suvalgyti bent didelį obuolį ar bananų. Tai nėra labai teisinga, nes vaisiai yra cukrus, o riešutai – riebalai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Voverė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Voverė

Vakarienė

Daugeliui žmonių atrodo, kad vakarienė yra labiausiai komplikuotas valgymo etapas, nes esą po 18 val. negalima valgyti. O jei ir galima, tai nebent liesą varškę su sieros rūgštimi. Tai visiškas mitas. Per vakarienę galima normaliai pavalgyti.

Kaip reiktų: Svarbiausia, per vakarienę nepersivalgyti, o patiekalų asortimentas tikrai nemažas: visokios salotos, kiaušiniai, vištienos krūtinėlė, kita liesa mėsa, žuvis, varškė. Viskas, kas yra baltymai. Reiktų vengti angliavandenių, riebalų, cukraus.

Kaip darau aš: Per vakarienę dažniausia valgau keptus kiaušinius su salotomis. Kartais – vištienos krūtinėlę su daržovėmis. Jeigu nesu alkanas, tai suvalgau gerą saują žemės riešutų arba kelis greipfrutus. Tai nėra teisinga, bet geriau nei prisikišti mėsos su bulvėmis arba kitų patiekalų, sveriančių kaip Homeris.

„Scanpix“ nuotr./Homersapiens evoliucija
„Scanpix“ nuotr./Homersapiens evoliucija

Naktipiečiai

Taip, tikrai galima valgyti naktipiečius.

Kaip reiktų: Apie 21-22 valandą galima išgerti stiklinę kefyro, nesaldžių pasukų, suvalgyti liesos varškės arba daržovių. Ir nieko neatsitiks.

Kaip darau aš: Tokiu metu kartais suvalgau greipfrutą, bet tai – blogai, nes vaisiai yra cukrus. Dar man labai patinka agurkai ir liesa varškė su labai labai plonu sluoksniu uogienės, o tai jau geresnis pasirinkimas.

parodija

Papildomos sąlygos

* Metant svorį, labai svarbus yra reguliarumas. Reikia stengtis valgyti tuo pačiu laiku. Kuo griežtesnis bus mitybos tvarkaraštis, tuo jūsų organizmas mažiau suks galvą dėl energijos taupymo ir leis lengvai deginti kilogramus.

Man tai yra bene sunkiausias elementas. Žurnalistų dienotvarkė dažnai keičiasi, kartais nebūna laiko pavalgyti, kartais taip įninki į temos nagrinėjimą, kad pamiršti apie maistą.

Kaip sakė mano žmonos draugė Ieva, kuri padėjo susidėlioti superinės mitybos piramidę: norint laikytis tvarkaraščio, reikia susiruošti valgius iš anksto, dar vakare, ir neštis į darbą.

Tai tikrai įmanoma ir nėra siaubingai sudėtingas dalykas, tačiau aš jo vis dar mokausi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gaižiūnų karinis poligonas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gaižiūnų karinis poligonas

* Sutvarkyta mityba tikrai padeda naikinti kilogramus, tačiau neišsiversite be papildomo judėjimo. Jeigu nemėgstate bėgioti, minti dviračio, plaukioti ar kaip prakaituoti, tai bent pasivaikščiokite. Tai irgi geras dalykas, ypač, kai „Pokémon Go“ buvo įtrauktas į olimpinių sporto šakų sąrašą.

Ir ne, net ir sportiniai kompiuteriniai žaidimai nedegina riebalų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kompiuteriniai žaidimai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kompiuteriniai žaidimai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius