Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ginekologė apie makšties uždegimus, kurie plinta lytiniu ir nelytiniu keliu: „Pakito išskyrų pobūdis ir kvapas – nedelskite“

Makšties uždegimais – problema, apie kurią moterys retai nori šnekėti. Tačiau medicinos mokslų daktarė, ginekologė akušerė Lina Mockevičienė pastebi, kad tai itin dažna bėda, o gėdytis jos nereikėtų – kaip tik, nieko nelaukiant, kreiptis į specialistus.
Intymios problemos
Intymios problemos / 123RF.com nuotr.

Ginekologė Lina Mockevičienė sako, kad makšties uždegimai yra skirstomi į kelias pagrindines rūšis: lytiniu keliu plintančių ligų sukeliamus uždegimus ir nelytiniu keliu plintančius uždegimus, t. y. makštis grybelį (kandidamikozę) ir bakterinę vaginozę.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Mockevičienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Mockevičienė

– Kokie požymiai būdingi šioms lytiniu keliu plintančioms ligoms?

– Lytiniu keliu plintančios ligos yra įvairios. Kad nustatytume ligos sukėlėją, yra atliekami tyrimai – dažniausiai nustatoma gonorėja, trichomonozė, chlamidiozė.

Pavojingiausia tai, kad šios ligos gali būti ir besimptomės, pavyzdžiui, simptomai gali pasireikšti po kelių mėnesių, bet net ir tada būti nežymūs.

Kaip moterys sužino, kad serga? Dažnai jos ateina išsitirti po nesaugių lytinių santykių – tuomet ir aptinkamos bakterijos, sukeliančios šias ligas. Taip pat gali skaudėti pilvą, pakisti išskyros, todėl reikalingi tyrimai. Uždelstos šios ligos gali sukelti labai daug komplikacijų, pavyzdžiui, dėl gonorėjos gali kiltų akių ligos, pradėti skaudėti sąnarius ir kamuoti kiti simptomai.

Šios ligos dažniausiai gydomos atitinkamais medikamentais, antibiotikais ir, pabrėžiu – gydomi abudu partneriai. Gydymo metu negalima turėti lytinių santykių. Praėjus gydymo laikotarpiui dar kartą daromas tepinėlis, kad įsitikintume, kad pacientė pasveiko.

Dar noriu pasakyti, kad jeigu moteris naudoja kontraceptines priemones, nuo lytiniu keli plintančių infekcijų jos neapsaugotos. Tokiais atvejais reikia naudoti papildomą barjerinę kontracepciją – prezervatyvus. Dažniausiai su šiomis ligomis susiduriama dėl didelės partnerių kaitos, todėl reikėtų atsakingai galvoti apie apsaugą.

Iki pandemijos lytiniu keliu plintančios ligos buvo tikrai dažna problema, dabar moterys dažniau kreipiasi dėl bakterinės vaginozės ir pienligės. Manau, didžiausią įtaką turi mūsų pakitęs gyvenimo būdas, mityba, patiriamas stresas ir įtampa.

– Kas būdinga bakterinei vaginozei ir pienligei?

– Bakterinės vaginozės pagrindinis požymis – labai stipraus žuvies kvapo, pilkos spalvos išskyros, skausmas, perštėjimas lytinių organų srityje.

Kandidamikozės, dar dažnai vadinamos pienlige, pagrindiniai požymiai yra baltos, varškės konsistencijos išskyros, kurios gali būti bekvapės, niežėjimas, perštėjimas, dažnas šlapinimasis.

Abi šios ligos gali kamuoti dėl to, kad pervargote, neišsimiegate, blogai maitinatės, patiriate stiprų stresą, įtampą, vartojate kontraceptines priemones, geriate antibiotikus. Dažnai moterys pasirenka šias priemones su mintimi, kad tiko draugei, tiks ir man. Tačiau būna, kad netinka, tad geriau pasitarkite su ginekologu. Jeigu vienos kontraceptines priemonės gali turėti įtaką makšties uždegimams, tai reikia ieškoti alternatyvų ir visada pasitarti su ginekologu.

Tam, kad nustatytume, kuri liga kamuoja moterį, darome tepinėlį. Gavę atsakymą paskiriame medikamentus – tai gali būti žvakutės arba geriami vaistai. Partnerio dažniausiai gydyti nereikia, nes tai nėra lytiniu keliu plintančios ligos, pavyzdžiui, pienligė gali užklupti po antibiotikų vartojimo.

Ką turėtumėte žinoti? Jeigu uždegimas kartojasi 1–2 kartus per metus, jis yra vadinamas naujos kilmės uždegimu, o jeigu 3 ir daugiau kartų, tai yra senas dar neišgydytas uždegimas. Jeigu jis kartojasi, tuomet skiriame gydymą geriamais vaistais. Yra daug prieštaringų nuomonių, bet kalbama apie tai, kad santykių metu yra keičiamasi mikroflora, yra nesutapimas su partneriu; tuomet skiriame gydymą ir partneriui.

– Ar tiesa, kad sveikas gyvenimo būdas vaidina didelį vaidmenį, jog makšties uždegimai nesikartotų?

– Taip, labiausiai norėčiau akcentuoti, kad labai svarbus gyvenimo būdas. Makštyje yra labai daug bakterijų, tačiau jų pusiausvyra turi būti normali ir kai ji normali, organizmas atlieka gynybinę funkciją ir gina nuo uždegimų. Tačiau kai pusiausvyra pasikeičia ir bakterijų prisidaugina itin daug, tada prasideda makšties uždegimas, dėl bakterijų keičiasi išskyrų kvapas, konsistencija. Tad ką daryti, kad tų uždegimų nebūtų? Pirmiausia – palaikyti normalią makšties mikroflorą.

Yra moterų, kurios labai dažnai prausiasi, naudoja aštrius prausiklius ir tokiu būdu išplauna natūralią makšties mikroflorą. Žinoma, higiena būtina, tačiau visiškai pakanka nusiprausti kartą per dieną. Galite pasitelkti subalansuotus intymios higienos prausiklius, tačiau jeigu jų niekada nenaudojote ir nesiskundžiate jokiomis problemomis, makšties uždegimais, nėra būtina pradėti naudoti.

Aš savo pacientėms visada mėgstu sakyti, kad visi mūsų organai turi labai daug mikroorganizmų. Labiausiai mikroorganizmais aprūpintas ir kolonizuotas žarnynas ir makšties gleivinė, bet lygiai taip pat skrandis turi begalę bakterijų, tačiau argi mes plauname skrandį ryte ir vakare?

Tad nepersistenkite – prauskitės kartą per dieną, dėvėkite kokybišką apatinį trikotažą, valgykite subalansuotą maistą. Mityba labai svarbi pienligės atvejais, ypač, jeigu šis uždegimas dažnai kartojasi. Angliavandenių kupini produktai yra labai palankūs grybelio sporų dauginimuisi ir plitimui.

Vida Press nuotr./Kardamoninės mielinės bandelės
Vida Press nuotr./Kardamoninės mielinės bandelės

Būna, moterys laikosi sveikos mitybos taisyklių, tačiau išvažiuoja atostogauti į šiltus kraštus ir atsipalaiduoja, neatsispiria saldumynams, bandelėms, pyragams ir kitiems daug angliavandenių turintiems produktams. Viso to rezultatas – jos grįžta pas ginekologus su labai stipriais makšties uždegimais, nes makštis yra labai arti išeinamosios angos ir tai koreliuoja, nes jeigu grybelis yra žarnyne, tikėtina, kad bus ir makštyje.

Tačiau, kad pasiektumėte rezultatą ir makšties uždegimai nesikartotų, reikėtų žvelgti į visumą ir ne tik teisingai maitintis, bet ir tinkamai praustis, nenaudoti aromatizuotų kasdienių higieninių įklotų. Įklotus išvis patarčiau naudoti tik menstruacijų metu ir išskirtiniais atvejais, kadangi jie neleidžia kvėpuoti makšties gleivinei ir sutrikdo natūralią oro cirkuliaciją, todėl dauginasi bakterijos.

– Ar galime tokius makšties uždegimus, kaip bakterinė vaginozė ar pienligė, išsigydyti namuose?

– Geriau kreiptis į ginekologą, kad parinktų tinkamą gydymą. Kol laukiate vizito pas ginekologą, galite padėti sau apsiplaudamos sodos tirpalu ar pasitarusios su vaistininku ar ginekologu įsigyti specialias žvakutes, tačiau ginekologinė apžiūra būtina. Dažnai žvakutės tik apmalšina simptomus, tačiau neįveikia priežasties.

Neišgydyti uždegimai užsitęsia, kartojasi, tampa sunkesnės formos, tad įveikti juos darosi vis sudėtingiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius