-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginekologė apie PMS: moters emocijos visiškai priklauso nuo hormonų – kai kuriose šalyse ji gali būti nepakaltinama

Moteris skaudžiai sureagavo į pasakytą repliką arba, atvirkščiai, netikėtai pratrūko neadekvačiu pykčiu? Greičiausiai jai PMS'as! Šis trijų raidžių derinys, žymintis premenstruacinio sindromo sąvoką, seniai tapęs priežodžiu, apibūdinančiu moters nestabilumą. Pasak Santaros klinikų ginekologės, Lietuvos estetinės ginekologijos asociacijos prezidentės doc. dr. Daivos Bartkevičienės, tai tiesa. Ir tik dėl šio šio nestabilumo moteris gali pastoti ir patirti motinystę.
Nesutarimai
Nesutarimai / „Shuterstock“ nuotr.

Vienaip ar kitaip PMS patiria visos moterys

Emocinis moterų nestabilumas nuo seno kėlė specialistų susidomėjimą. PMS yra aprašęs jau Hipokratas. Jis tai pavadino gimdos patologine būkle, kai juodosios tulžies kaupimasis gimdoje pasireiškia galvos skausmu, svaiguliu, melancholija, juodomis gimdos ir makšties išskyromis.

Visgi ilgai PMS buvo laikomas tik vaizduotės liga, gimstančia moters galvoje. Pirmą kartą jis buvo pripažintas tik 1931 m. Šiuo metu PMS apibrėžiamas kaip visuma fizinių, elgesio ir psichologinių simptomų, atsirandančių cikliškai kiekvienų mėnesinių liuteininės (prasidedančios po ovuliacijos) fazės metu ir išnykstančių ar reikšmingai susilpnėjančių mėnesinių pabaigoje.

70–90 proc. reprodukcinio amžiaus moterų patiria bent vieną fizinį, elgesio ar emocinį sutrikimą prieš menstruacijas.

Simptomai gali būti lengvos formos, kai jie nesutrikdo moters asmeninio, socialinio ir profesinio gyvenimo, vidutinės formos, kai jie iš dalies sutrikdo, ir sunkios formos, kai visiškai sutrikdo moters asmeninį, socialinį ir profesinį gyvenimą.

Pasak statistikos, iki 70–90 proc. reprodukcinio amžiaus moterų patiria bent vieną fizinį, elgesio ar emocinį sutrikimą prieš menstruacijas, 20–40 proc. reprodukcinio amžiaus moterų patiria įvairaus sunkumo PMS, o 3–10 proc. reprodukcinio amžiaus moterų patiria ypač sunkios formos PMS.

„Moters emocijas valdo hormonai. Ir ji nekalta, kad reaguoja, nes taip pasireiškia jos paskirtis motinystei“, – teigė D.Bartkevičienė.

Pasak gydytojos, menstruacinio ciklo paskirtis – subrandinti kiaušinėlį, t. y. paruošti moters organizmą pastojimui ir nėštumui. Todėl ovuliacijos metu įvyksta labai staigus hormonų šuoliukas, kuris reikalingas, kad plyštų ir išsilaisvintų lytinė ląstelė, kuri gali būti apvaisinta.

Be to, šiuo laikotarpiu ima dominuoti ne estrogenai, kaip anksčiau, o kitas lytinis hormonas, kuris labiausiai ir sukelia nuotaikos pokyčius. Tačiau būtent dėl šių hormoninių bangų moteris yra vaisinga ir gali atlikti savo pagrindinę reprodukcinę funkciją.

Pagrindiniai PMS simptomai

Mokslinėje literatūroje aprašyti PMS psichologiniai simptomai – irzlumas, dirglumas, depresija, graudenimasis, nepagarba sau, nerimas, miego sutrikimai, nuovargis, apetito sutrikimai; su pažinimu susiję simptomai – užmaršumas, koncentracijos stoka, suvokimo sutrikimas, erdvinio mąstymo sutrikimai, dažniau įvyksta nelaimingi atsitikimai; fiziniai simptomai – krūtų tempimas, paburkimas, padidėjęs svoris, vidurių užkietėjimai, pilvo pūtimas, karščio bangos, galvos skausmas, spuogai, rinito paūmėjimas, tachikardija, raumenų skausmas. Simptomai dažniausiai pasireiškia bent penkias dienas prieš mėnesines ir baigiasi praėjus keturioms dienoms po mėnesinių.

Asmeninio archyvo nuotr. /Daiva Bartkevičienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Daiva Bartkevičienė

Jeigu moteris skundžiasi mažiausiai penkiais PMS simptomais, iš kurių bent vienas turėtų būti prislėgta nuotaika, emocinė įtampa, padidėjęs jautrumas, dirglumas, ir šie simptomai visiškai sutrikdo moters asmeninį, profesinį ir socialinį gyvenimą, yra diagnozuojamas sunkus PMS laipsnis. Kai nustatomas tikrai sunkus sindromas, kai kuriose šalyse moteris, nusižengusi prieš įstatymą, teisme gali būti pripažinta nepakaltinama.

„Kai kurios pacientės skundžiasi, jog PMS periodu jos vis grįžta namo patikrinti, ar išjungė visus prietaisus, ar užrakino duris ir pan. Vyras turi suprasti, kad tai nepriklauso nuo moters, ir jis turėtų ne prikaišioti, o paremti ir padėti jai išgyventi šį laikotarpį.

Nėra moters, kuri visiškai nepatirtų PMS. Bent jau svoris prieš mėnesines padidėja kiekvienai, nes dėl hormonų pokyčių organizme kaupiasi vanduo. Taip pat daugelis moterų jaučia krūtų pabrinkimą, prakaitavimą, nuotaikų nestabilumą.

Kai moteris pastoja, hormonų bangavimas liaujasi, ir atsiranda emocinis stabilumas. Po gimdymo emocinė būklė vėl pasikeičia, nes hormonai dar labiau „įsisiautėja“ nei iki tol ir su šiomis bangomis emociškai susitvarkyti moteriai sunku. Kita sunki būklė – perėjimas į menopauzę, t. y. premenopauzės periodas. Jis gali trukti apie dešimt metų. Kai kiaušidės nustoja veikti, vėl įsivyrauja ramybė“, – aiškino pašnekovė.

Beje, nors vyrams sunku suprasti, kas vyksta moters organizme PMS metu, egzistuoja ir vyrų dirglumo sindromas, susijęs su dviem hormonais – kortizolio (streso hormono) padidėjimu ir testosterono sumažėjimu. Tačiau vyrai neturi mėnesinio ciklo, hormonų pokyčiai susiję su streso kupinu darbu ar kitomis įtampą keliančiomis aplinkybėmis, kurių metų labai padidėja kortizolio lygis, o testosterono su amžiumi natūraliai mažėja.

Nemedikamentinė pagalba sau

Grįžtant prie moterų, keletas pagrindinių PMS rizikos veiksnių: kūno masės indeksas lygus ar didesnis nei 30 (šios moterys tris kartus dažniau patiria PMS simptomus nei kitos); rūkymas (PMS patiriamas du kartus dažniau); stresas; fizinio aktyvumo stoka; vartojama daug kavos (daugiau nei keturi puodeliai per dieną); amžius (sunkesnius PMS simptomus patiria vyresnės paauglės ir moterys, įžengusios į ketvirtą dešimtį); psichologinės problemos (nerimas, depresija); vitamino B6, kalcio ar magnio stokojanti mityba.

Užsienyje netgi sukurtos reklamos, kuriose rodoma, kaip mylintis vyras žmonai parneša pieno, kad jos PMS būtų lengvesnis.

Pasaulyje yra sukurtos rekomendacijos, kaip šiuo laikotarpiu padėti moteriai išlikti emociškai stabilesnei. Pavyzdžiui, patariama pertvarkyti savo mitybą, vartoti daugiau daržovių (ypač ankštinių), vaisių, grūdinių patiekalų, pakankamai vandens, valgyti po nedaug, vengti sūrių, saldžių patiekalų, kofeino ir alkoholio.

Taip pat patariama vartoti kalcio (šis mikroelementas ypač pabrėžiamas, užsienyje netgi sukurtos reklamos, kuriose rodoma, kaip mylintis vyras žmonai parneša pieno, kad jos PMS būtų lengvesnis), magnio maisto papildų, vitaminų E ir B6, o iš žolinių preparatų – tikrųjų skaistminių ekstrakto, jonažolės preparatų ir nakvišų aliejaus.

Moteris turėtų peržiūrėti savo gyvenimo būdą, subalansuoti darbo ir poilsio režimą, vengti streso, pakankamai miegoti ir sportuoti. Pastebėta, kad nuo PMS kenčiančioms moterims padeda ir kognityvinė elgesio terapija.

Gydymas: nuo kontraceptikų iki kiaušidžių šalinimo

„Mes PMS diagnozę užrašome, kai moterį nuolat vargina ir trukdo normaliai gyventi bent keletas jau minėtų simptomų ir jie objektyviai registruojami per dviejų mėnesių ciklus. Tačiau tam moteris pati turi stebėti savo organizmą ir fiksuoti ją varginančius simptomus bei jų sukeliamus sunkumus dienoraštyje, kad galėtų apie juos papasakoti gydytojui.

Jeigu simptomų sušvelninti nepavyksta nemedikamentinėmis priemonėmis, pirmo pasirinkimo vaistas – kontraceptinės tabletės, kurios padeda išvengti hormonų šuolių. Tai tarsi nuolatinė nėštumo būklė – ovuliacija nevyksta, ląstelė nebręsta, todėl nėra ir hormonų bangų.

Kita vertus, pradėjusios vartoti kontraceptines tabletes, kartais moterys skundžiasi, kad tapo visiškai neemocionalios, sumažėjo jų seksualumas. Tai mokestis už ramybę – kadangi nebėra hormonų bangų, nebėra ir tiek emocijų. Tačiau kartais hormonai tokie stiprūs, kad ir toks gydymas nepadeda“, – pasakojo D.Bartkevičienė.

Pagal rekomendacijas skiriami kitokie medikamentai, pavyzdžiui, antros eilės pasirinkimas – vadinamieji agonistai, kurie sukelia dirbtinę menopauzę. Pats radikaliausias gydymas, kai PMS visiškai sutrikdo moters sveikatą ir gyvenimą, yra kiaušidžių šalinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius