-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gražvilė pinigus operacijai renka darydama plaukų gumytes: „Tokia suma jauną žmogų gąsdina“

13 tūkst. eurų – tiek kainuoja Gražvilei Daukantaitei reikalinga operacija, padovanosianti gražią šypseną ir galimybę kramtyti maistą be diskomforto. Merginos problemos su dantimis prasidėjo dar vaikystėje, bet tik sulaukusi pilnametystės ji išgirdo diagnozę bei vienintelę išeitį – operaciją. Šios kaina Gražvilę nemenkai išgąsdino, tačiau mergina tam vis tiek pasiryžo – pati taupo pinigus, o prisidurti siekia ir parduodama savo darytas plaukų gumytes.
Gražvilė Daukantaitė daro plaukų gumytes
Gražvilė Daukantaitė daro plaukų gumytes / Asmeninio albumo nuotr.

Pasiryžo operacijai

Iš Klaipėdos kilusios, bet Vilniuje po studijų gyventi ir dirbti likusios Gražvilės problemos su dantimis prasidėjo dar vaikystėje. Nuo mažens jos žandikaulis buvo stipriai išsikišęs į priekį, mergina nešiojo dantų plokštelę, tačiau niekas iš specialistų šeimos neįspėjo, kad bėda yra kur kas rimtesnė.

„Gydytojai net nekalbėjo apie operacijos tikimybę, – prisimena G.Daukantaitė. – Iš pradžių tėvai svarstė apie galimybę sudėti man breketus, bet dantys nebuvo itin kreivi, todėl taip ir palikome viską. Gyvenau galvodama, kad mano veidas tiesiog toks yra.“

Asmeninio albumo nuotr./Gražvilė Daukantaitė
Asmeninio albumo nuotr./Gražvilė Daukantaitė

Bręstant Gražvilė dėl dantų būklės pradėjo jausti diskomfortą – buvo sunkiau kramtyti maistą, žandikaulis pavargdavo, traškėdavo. Be to, mergina dėl savo išvaizdos ėmė kompleksuoti.

„Matydavau, kad atrodau kitaip nei aplinkiniai. Mokykloje girdėdavau vaikiškų replikų, patyčių. Yra likusių skauduliukų, – pripažįsta G.Daukantaitė. – Dabar, kai vyksta pasiruošimas operacijai, žandikaulis yra dar labiau pastumtas į priekį. Tik jau nebe tas amžius – nekompleksuoju ir žinau, kodėl taip yra.“

Sulaukusi pilnametystės, Gražvilė savarankiškai apsilankė pas specialistus, kur iš vieno gydytojo sužinojo, kad jai galimai reikalinga operacija. Pradėjusi daugiau domėtis ir išgirdusi skeletinės sąkandžio anomalijos diagnozę, kurią patvirtino keli medikai, mergina suprato, jog kito kelio nėra.

„Galėjau arba visiškai nieko nedaryti ir ateityje laukti problemų, arba atlikti operaciją. Porą metų galvojau, vysčiau mintį, nes operacija sudėtinga, brangi. Svarsčiau, ar pasiryžti tam, ar ne. Kalbėjausi su ne vienu žmogumi, kuris darėsi tokią operaciją – jie mane įkvėpė ir paskatino“, – pasakoja G.Daukantaitė.

Nusprendus pradėti žygį link geresnės dantų būklės, pirmiausia Gražvilei teko ištverti ilgą pasiruošimą, kuris jau eina į pabaigą.

„Pasikonsultavau su chirurgu, kuris pristatė, kaip viskas vyks. Tuomet yra laikas, kai bendrauji su pasirinktu ortodontu, kuris sudeda breketus, rūpinasi, kad būtų pasiruošta operacijai. Labai svarbios yra minimalios korekcijos, kurios užtrunka – mėnesis prie mėnesio ir taip išėjo dveji metai, kai esu su breketais.

Prieš Kalėdas jau turėjau konsultaciją su chirurgu, kuris įvertino situaciją – nusprendė, jog viskas gerai, pakeitimų nebereikia ir galima planuoti operaciją. Žinojau, kam ruošiuosi, bet tuo metu vis tiek užplūdo labai daug emocijų – ir baisu, ir nedrąsu, ir nesitiki, kad jau viskas, – sako G.Daukantaitė. – Suplanavome operaciją kovo 30 d., jeigu viskas bus gerai, nes dar reikės atlikti daugybę tyrimų, visi rodikliai turės būti geri.“

Operacijos kaina išgąsdino

Anot Gražvilės, jei nesidarytų operacijos, su laiku, kramtant maistą, būtų pažeidžiami audiniai aplink dantį, atsirastų uždegimai, pradėtų nykti kaulas.

„Kai kaulas ištirpsta, dantys tampa paslankūs ir gali išsivaikščioti, kaip nori. Būtų nebesuvaldomas procesas. Dėl netaisyklingo sąkandžio taip pat dyla dantys – man šis procesas jau buvo prasidėjęs, – vardija G.Daukantaitė. – Kauptųsi daugiau apnašų, kas irgi iššauktų papildomų uždegimų, ligų.

Be to, gali būti per didelis krūvis sąnariui, todėl jis imtų dilti. Baisūs dalykai.“

Asmeninio albumo nuotr./Gražvilė Daukantaitė
Asmeninio albumo nuotr./Gražvilė Daukantaitė

Gražvilei reikalinga operacija kainuoja 13 tūkst. eurų, tačiau, jos teigimu, dar ne vieno tūkstančio eurų prireiks kitiems gydymo etapams. Kaip mergina sako, sumos nė kiek nekompensuoja valstybė, todėl išgirsta kaina iš pradžių nemenkai išgąsdino.

„Papildomai kainuoja dvejus metus trunkantis pasiruošimas, breketai, vizitai, korekcijos, tik šie pinigai jau išleidžiami palaipsniui, o ne iš karto. Skaičiavau, kad bendrai viskas atsieis apie 19 tūkst. eurų, – pasakoja G.Daukantaitė. – Ant lėkštutės pinigų niekas nepadės, iš šeimos pagalbos prašyti nesinori – siekiu viską padaryti savarankiškai.

Man tai atrodo dideli pinigai, dar nesu karjeros aukštumose, kad lengvai užsidirbčiau. Norisi ir nuosavo būsto – juk realiai tokia suma būtų geras įnašas. Tuomet svarstai, ko labiau reikia. Nusprendžiau, jog dabar geriau pinigus skirti sveikatai. Taupau tikėdamasi, kad viskas bus gerai, nors išlaidos tikrai didelės ir jauną žmogų gąsdina.“

Pinigus renka darydama plaukų gumytes

Pasiryžusi operacijai, Gražvilė sužinojo apie „Veido fondą“, kuris, kaip ji pasakoja, kasmet organizuoja kalėdinę akciją. Joje mergina nusprendė sudalyvauti ir žmonėms siūlo plaukų gumytes.

„Fondas savo puslapyje įkelia pacientų daromus rankdarbius, kepinius. Komunikuojama, kad renkami pinigai operacijai, o mainais už tai padovanojame ką nors savo, – aiškina G.Daukantaitė. – Anksčiau savo malonumui darydavau papuošaliukus, o dabar buvau pradėjusi lankyti siuvimo kursus, bet prasidėjo pandemija ir viską nutraukiau.

Tačiau pradmenis turiu ir nors drabužių nelabai sugebėčiau pasiūti, ėmiausi įvairių smulkmenėlių, tarp jų – plaukų gumyčių darymo. Jeigu pasiseks ir kas nors nupirks, man bus papildoma nauda.“

Sukūrusi anketą fonde, Gražvilė ją nusiuntė šeimai, draugams, kurių paprašė, kas kiek gali, prisidėti prie būsimos operacijos.

„Ten pinigų galima skirti per gyventojų pajamų mokestį arba tam tikrą sumą pervedant tiesiogiai į tavo fondo piniginę, – sako G.Daukantaitė. – Iš pradžių buvo labai sunku prašyti artimųjų pagalbos prisidėti prie operacijos. Jaučiuosi, lyg prašyčiau išmaldos. Dabar, kai vyksta karas, yra dar sudėtingiau – atrodo, viską aukoti reikia jiems, o aš prašau pinigų savo operacijai.

Bet tai žmonių pasirinkimas – tikrai nieko neverčiu man aukoti. Net už kelis eurus būčiau labai dėkinga.“

Asmeninio albumo nuotr./Gražvilės Daukantaitės daromos plaukų gumytės
Asmeninio albumo nuotr./Gražvilės Daukantaitės daromos plaukų gumytės

Šiuo metu fonde Gražvilė yra surinkusi apie 600 eurų – tai, anot merginos, išeina kaip maža operacijos nuolaida.

„Norėtųsi stebuklo, kad surinkčiau visą reikiamą sumą, bet per daug nesvajoju, jog vėliau nenusivilčiau. Esu pasiryžusi viską sumokėti pati, tačiau toks palengvinimas būtų didžiulis atsikvėpimas, nes, atrodo, viską atiduosiu ir liksiu nuoga. Tai yra gana baisu“, – pripažįsta G.Daukantaitė.

Susisiekti su Gražvile ir įsigyti jos daromų plaukų gumyčių galite per feisbuką, el. paštu grazviledaukantaite@gmail.com ar paaukoti tiesiogiai per „Veido fondą“.

„Veido fondas“ teigia suprantantis, kad prašančiųjų per kiekvienas šventes padaugėja, tačiau jie kviečia prisidėti parama ne už ačiū – žmonėms atsidėkojama rankų darbo gaminiais. Taip pat galima paremti tiesiog auka, neįsigyjant jokios produkcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius