Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gegužės 7d. 11:49

Gydytoja apie žarnyno infekcijas: kokie maisto produktai pavojingiausi?

Desertasekleras, desertas, pyragaitis, kremasscanr
„Scanpix“ nuotr. / Desertasekleras, desertas, pyragaitis, kremasscanr

Nors ir vangiai, bet pavasaris juda pirmyn. Ne už kalnų ir vasara – laikas, kai galima pamiršti dažnus peršalimus, bet tyko nauji pavojai – padažnėja bakterinių žarnyno infekcijų, kurias sukelia į mūsų organizmą patekusios bakterijos bei jų gaminami toksinai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje kasmet užregistruojama apie 20 tūkstančių žarnyno infekcinių ligų atvejų. Kodėl būtent vasarą mes tampame jiems tokie neatsparūs?

Nustatyta, kad šiltuoju metų laiku dauguma žarnyno ligų būna susiję su maistu. Vasara keičiame įprastą žiemos meniu, valgome daugiau žalumynų, daržovių ir vaisių, kuriuos ne visuomet švariai nuplauname, daug patiekalų gaminame ant grilio ir ne visada gerai iškepame mėsą, be to, daug keliaujame, ir ne visuomet maisto produktai yra laikomi šaldytuvuose.

Apie dažniausiai pasitaikančias žarnyno infekcijas mūsų šalyje, jų simptomus ir apsisaugojimo būdus pranešime žiniasklaidai papasakojo Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja infektologė Gabrielė Gaižutytė.

– Kas yra žarnyno bakterinės infekcijos?

– Žarnyno bakterinės infekcijos – tai bendras pavadinimas įvairių ligų, kurias sieja panašūs simptomai, o jas, kaip minėta, sukelia bakterijos ir jų išskiriami toksinai.

Dauguma žarnyno bakterijų į mūsų organizmą patenka per maistą ir skysčius. Įveikusios skrandžio barjerą ima žaloti plonosios ar storosios žarnos gleivinę, sutrikdo elektrolitų ir vandens apykaitą žarnyne. Kartais užkratas gali patekti į žmogaus organizmą ir per namų apyvokos daiktus, nešvarias rankas. Tai įvyksta ne taip dažnai, kaip su maistu ar skysčiais, tačiau įmanoma.

Dažniausiai pasitaikančios patogeninės žarnyno bakterijos – stafilokokai, salmonelės ir kampilobakterijos. Suvalgius užkrėsto maisto kitoje šalyje, galima susirgti ir šigelioze.

Skrandžio problemų gali sukelti ir maistas – jis turėtų būti ne per aštrus, ne per riebus ir gerai termiškai apdorotas. Labai patartina riboti alkoholio vartojimą.

– Kokie maisto produktai pavojingiausi?

– Įvairiais kremais pertepti tortai, eklerai – dažniausia stafilokokinės infekcijos priežastis vasarą.

123RF.com nuotr./Kiaušiniai
123RF.com nuotr./Kiaušiniai

Daugiau nei 400 salmoneliozės rūšių patenka į žmogaus organizmą su blogai iškepta ar išvirta vištiena ar kiauliena, žaliais kiaušiniais.

Blogai termiškai apdorota paukštiena, vakuumuota mėsa, nepasterizuoti pieno produktai, nevirintas pienas ir vanduo – pagrindiniai kampilobakterijų perdavimo produktai. Jersinijoze Lietuvoje dažniausiai užsikrečiama blogai nuplovus daržoves ir termiškai blogai apdorojus jautieną.

– Kada galima įtarti, jog susirgome žarnyno infekcija?

– Bakterijai su maistu patekus į žmogaus organizmą, laikas pradeda tiksėti: pirmieji ligos simptomai atsiranda po 6–48 valandų.

Priklausomai nuo ligos sukėlėjo ir koks jo kiekis pateko į žmogaus organizmą, kiek stiprus imunitetas, žmogus ima gausiau ar mažiau viduriuoti, sunkesniais atvejais su kraujo ir gleivių priemaiša. Kiti galimi simptomai – vėmimas, spazminiai pilvo skausmai, pakilusi temperatūra ir galvos skausmai.

Termiškai neapdorota mėsa ir pienas yra labai pavojingi.

Ypatingą pavojų sergant bet kokia žarnyno infekcija kelia dehidratacija – vandens kiekio sumažėjimas organizme. Ji ypač pavojinga mažiems vaikams.

– Tikslus ligos sukėlėjo nustatymas – išmatų pasėlis.

– Dažiausiai žarnyno infekcija nėra patikslinama, nes diagnozuojama remiantis tik klinikiniais simptomais. Norint patikslinti ligos sukėlėją, reikia atlikti išmatų diagnostinį pasėlį. Atsakymo galima tikėtis po 48–72 val. Kartu gaunama ir antibiotikograma, kuri gydytojui padeda parinkti tinkamus antibiotikus, esant sunkiai žarnyno bakterinei infekcijai.

Svarbūs patarimai, kaip apsisaugoti nuo žarnyno infekcijų:

1. Rinkitės tik pavojaus nekeliančius produktus. Vaisius ir daržoves galima valgyti šviežius, tereikia juos rūpestingai nuplauti. Termiškai neapdorota mėsa ir pienas yra labai pavojingi.

2. Maistą gaminkite atidžiai. Ruošiant karštus patiekalus ar produktus, temperatūra patiekalo viduje šiluminio apdorojimo pabaigoje turi pasiekti 75 °C – tuomet maistas laikomas paruoštu ir saugiu. Moksliniais eksperimentais nustatyta, kad 70 °C temperatūroje per 30 sekundžių žūva beveik visi mikroorganizmai.

3. Pagamintą maistą valgykite iš karto. Jei pagamintas karštas maistas paliekamas atvėsti iki kambario temperatūros, jame pradeda daugintis bakterijos. Nelaikykite virto ar troškinto bei kepto maisto kambario temperatūroje ilgiau negu 2 valandas.

Vida Press nuotr./Maistas šaldytuve
Vida Press nuotr./Maistas šaldytuve

4. Paruoštą maistą laikykite tinkamomis sąlygomis. Atvėsintą karštą maistą reikia laikyti šaldytuve ne aukštesnėje kaip 4 °C temperatūroje ir ne ilgiau kaip 12 valandų. Jei tokį maistą vėliau apdorojate termiškai, jį reikėtų suvartoti per 1 valandą.

5. Venkite žalių ir paruoštų maisto produktų kontakto. Pavyzdžiui, nenaudokite tos pačios pjaustymo lentelės žaliai mėsai ir duonai ar salotoms pjaustyti. Šaldytuve būtinai atskirkite žalius ir šiluma apdorotus maisto produktus, nes mikroorganizmai, esantys žaliuose maisto produktuose, gali patekti ant kitų produktų ir juos užteršti.

6. Nepamirškite nusiplauti rankų:

- prieš ir po valgio, prieš gamindami valgį;

- pasinaudoję tualetu, pakeitę sauskelnes;

- išsipūtę nosį, nusikosėję, nusičiaudėję;

- po sąlyčio su gyvūnais, jų ekskrementais;

- po sąlyčio su užterštais aplinkos daiktais ir paviršiais, pvz., šiukšlių dėže, valymo šluostėmis ir kt.;

- prieš užsimaudami ir nusimaudami apsaugines pirštines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Gerasis nacis: Vilniuje šimtus žydų išgelbėjęs vokietis tapo filmo herojumi

Tik 15min Pasaulis kišenėje

Kitokia Kolumbija. Rytų Andų pabėgėliai

Gazas

Palangos lenktynėse pergalę išplėšė „Porsche“ vairavusi „Palanga Spa Hotel by EMG Motorsport“ komanda

Vardai

Palangoje – vienintelis solinis Jazzu koncertas: gerbėjų antplūdis ir „kietos moterys“ scenoje

Verslas

Pabėgimas į gamtą: Baltijos saloje suartėjo skandinaviškos ir japoniškos tradicijos

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 liepos 15 – 21 d.)

Gyvenimas

Ką daryti, kai vaikas užsimano šuniuko ar kačiuko

Mokslas.IT

Vienišiausias žmogus Žemėje: Amazonės džiunglėse nufilmuotas 22-ejus metus čia gyvenantis vyras

Vardai

Kodėl Meghan Markle ir Kate Middleton negali avėti batų su platforma šalia karalienės

Gyvenimas

„Frida“ įkūrėja D.Baranauskė apie smurto šeimoje mastą: vyrai naudojasi moterų meile

24sek

LaVaras Ballas išdėstė savo požiūrį išsilavinimo svarbą: „Sportininkui jis visiškai nereikalingas“

15min iš Argentinos Pasaulis kišenėje

Užrašai iš Lietuvos Argentinoje (II): transliacija iš pasaulio krašto, perspėjimas dėl lenkų ir karas dėl Kavarsko

Kultūra

Kaune ant dviračių – moterys su sijonais 

Aktualu

Išgelbėk draugą: jaunieji medikai pajūryje poilsiautojus moko pirminio gaivinimo 

Vardai

Į Palangos lenktynes D.Matijošaitis atvyko su 2 mėn. sūnumi: „Tėvystė veža labiau nei automobiliai“

Kultūra

Septynios Dano Browno knygos – nuo geriausios iki blogiausios

Gyvenimas

Lietuvių šeimoje – kaip seriale: pagimdė vieną, o namo iškeliavo su trim kūdikiais

Vardai

Klaipėdą sudrebino įspūdingas Donato Montvydo cirko šou

Gazas

„Formulės 1“ kvalifikacija Vokietijoje: L.Hamiltonas apmaudžiai pasitraukė, S.Vettelis mynė iki paskutinio rato

Verslas

Lietuviško nedarbo grimasos: ėmė paskolą, kad galėtų susirasti darbą

Naujienos

Mokslas.IT

Lietuvoje pradedama prekyba iškart 4 naujais „Nokia“ telefonais

Aktualu

Vyrą iš baro Vilniuje policijai ir greitosios medikams teko surišti ir nešte išnešti

Tik 15min 24sek

Šarūnas Jasikevičius – apie pergalės ašaras, darbą NBA ir nuostabias „Žalgirio“ valytojas

Verslas

Steigiamas milijardo eurų investicinis fondas, orientuotas į aukštųjų technologijų įmones

Aktualu

Teisingumo ministro kandidatūrą premjeras tikisi pateikti šią savaitę

Aktualu

Pas prezidentę apsilankęs kandidatas į žemės ūkio ministro postą G.Surplys: „Įvertintas mano gebėjimas klausytis“

Verslas

„Vilniaus vandenys“ finansuos kvartalinių tinklų plėtrą

15min tema Aktualu

Merų rinkimai Kauno apskrityje: 4 aiškūs lyderiai, tarp kurių – ir antrasis A.M.Brazauskas

Maistas

Ką ruošti iš karališkųjų šparagų? 15 pačių įvairiausių receptų

Verslas

„Lietuvos geležinkeliai“ išsidalijo premijas: darbininkams ir administracijai – po 80 proc. bazinės algos

Verslas

Prezidentė į LRT tarybą skiria T.Balžeką, G.Švedienę, N.Černiauską, G.Lastauskienę

Verslas

„Kautra“ žada didinti apsukas Skandinavijos rinkoje

Sportas

Didžiulėmis tėvo pėdomis – į disko metimo olimpą taikosi du V.Aleknos sūnūs

Vardai

Pirmąją parą eksperimente „Tamsoje“ praleidusi olimpiečio Aurimo Didžbalio mylimoji Dovilė pravirko

Aktualu

Pasaulio futbolo čempionato Rusijoje saugumu rūpinsis protestuotojus talžę kazokai

Aktualu

Havajuose tęsiantis ugnikalnio išsiveržimui atsivėrė naujų plyšių, sudegė dešimtys namų

Aktualu

Kaune sužalotas per pėsčiųjų perėją ėjęs Didžiosios Britanijos NATO pajėgų karys

Aktualu

Po protestų bangos Vladimiras Putinas pradeda ketvirtą kadenciją prezidento poste

Pasaulis kišenėje

Kodėl lėktuvų langai – apvaliais kampais?

24sek

Ballų seriale – įžeidimai V.Šeškui ir reikšminga T.Pačėso ekskursija Lenkijoje

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Išmanus kaimas

Festivalis „Galapagai”

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką