Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gydytojai įspėja: nutukimas kelia pavojų gyvybei

Nors antsvoris dažniau yra laikomas estetine problema, visgi, didėjant kūno masės indeksui (KMI), auga ir įvairių ligų rizika, gali išsivystyti neįgalumas ar net ištikti mirtis, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Svorio augimas
Svorio augimas / „Scanpix“ nuotr.

Gydytojas ortopedas traumatologas Andrius Vaitiekus ir dietologas Edvardas Grišinas, atkreipdami dėmesį į tai, kokius sveikatos sutrikimus gali sukelti viršsvoris, dalijasi patarimais, kaip veiksmingiausiai gydyti šią ligą.

Per pastaruosius keturis dešimtmečius šia liga sergančių žmonių skaičius pasaulyje padidėjo beveik tris kartus. „Eurostat“ duomenimis 17 proc. ES ir beveik 25 proc. Lietuvos gyventojų yra nutukę.

2013 metais „Amerikos Medicinos Asociacija“ nutukimą klasifikavo kaip ligą, kuri grindžiama perteklinio riebalinio audinio susikaupimu žmogaus organizme. Pastarasis gali būti matuojamas naudojantis KMI, kuris apskaičiuojamas svorį (kg) dalinant iš ūgio (cm) kvadratu. Antsvoris žmogui diagnozuojamas, kuomet jo KMI siekia > 25kg/m2. Nutukimas – kuomet KMI > 30kg/m2.

123RF.com nuotr./Antsvorio turintis vyras
123RF.com nuotr./Antsvorio turintis vyras

Anot „Affidea klinika“ gydytojo dietologo E. Grišino, antsvoris ­– tai sveikatai grėsminga liga, kurią daugelis yra linkę nuvertinti.

„Nutukimu sergantis žmogus gali skųstis plataus spektro sveikatos sutrikimais pradedant medžiagų apykaitos ligomis – II tipo cukriniu diabetu, hipotiroze, tiek virškinamo trakto ligomis – hepatitu, hepatosteatoze, pankreatitu, gleivinės uždegimais. Taip pat kardiovaskulinėmis, inkstų ligomis ar net judinamojo aparato sutrikimais – osteochondroze, osteoartritu ar osteoporoze, turinčia sąsają ne tik su perteklinio svorio fizine apkrova bet ir sutrikusių medžiagų, kaip kalcio ar vitamino D apykaita“, – aiškina gydytojas dietologas.

Pasak E.Grišino, antsvoris taip pat siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis, aukštu kraujo spaudimo ir su tuo dažnai susijusiu miokardo infarktu, didele insulto rizika, širdies nepakankamumu, taip pat endokrinologiniais sutrikimais – antro tipo cukriniu diabetu, kuomet dėl aukštos gliukozės koncentracijos kraujyje pažeidžiamos kraujagyslės, o šioms siaurėjant padidėja kardiovaskulinių ligų išsivystymo rizika.

Kaip dar vieną dažną antsvorio pasekmę, gydytojas dietologas, įvardina ir skausmingą judėjimą arba jo apribojimą.

Kaip dar vieną dažną antsvorio pasekmę, gydytojas dietologas, įvardina ir skausmingą judėjimą arba jo apribojimą.

„Dažniausiai girdimi skundai – negaliu priklaupti ir užsirišti raištelių arba skauda kelių ar čiurnų sąnarius vaikštant ilgesnes atkarpas. Dažnas antsvoriu sergantis asmuo tikrai tai patiria, tik galbūt nesureikšmina šios ligos kaip pagrindinės priežasties, kodėl jam privalėtų būti skiriamas nutukimo gydymas. Vis dėl to, nėra sunku susieti, kad mechaninis spaudimas, kurį gauna mūsų judinamasis aparatas sergant nutukimu, nėra fiziologinis“, – sako jis.

E.Grišinui antrina ir gydytojas ortopedas traumatologas A.Vaitiekus. Jo teigimu, judėjimo apribojimas ir kiti padariniai, susiję su fizine judėjimo aparato apkrova, gali tapti esminiais faktoriais, turinčiais įtaką antsvorio vystymuisi.

„Praktika rodo, kad antsvorį turintys asmenys dažniau skundžiasi apatinės galūnės skausmais, ypač čiurnų, kulnų, pėdų, kelių sąnarių skausmais, juos kamuoja sąnarius pažeidžianti liga – podagra. Sergant šia liga, pacientus vargina labai skausmingi, besikartojantys podagros priepuoliai. Taip pat padidėja apatinės galūnės sąnarių išdilimo rizika. Pacientams judėjimas tampa ypač skausmingas, o kartais ir visai neįmanomas. Pažeistus sąnarius tenka gydyti, o nepadedant gydymui vaistais ar dieta, gali prireikti ir chirurginio gydymo, sudilusį sąnarį keičiant dirbtiniu“, – sako A.Vaitiekus.

Antsvorio gydymas yra daugiapakopis procesas apimantis tiek gyvenimo būdo korekcines intervencijas, tiek medikamentinį ir chirurginį gydymus. Pasak dietologo E.Grišino, gydymo strategija priklauso nuo esamos paciento būklės.

123RF.com nuotr./Antsvorio turintis vyras sporto salėje
123RF.com nuotr./Antsvorio turintis vyras sporto salėje

„Siekiant nutukimą gydyti kuo mažesnėmis intervencijomis į žmogaus organizmą, visada pradedama nuo gyvenimo būdo korekcijų. Joms esant neefektyvioms, rekomenduojamos medikamentinės arba chirurginio gydymo alternatyvos“, – sako jis, pridurdamas, jog gydymo eigoje privalo dalyvauti specialistų komanda, ne tik dietologai, bet ir reabilitologai, endokrinologai, diabetologai, kineziterapeutai, kardiologai ir net psichologai, kurie būtų suinteresuoti padėti asmeniui kovoti su kamuojančiais negalavimais.

Gydytojas ortopedas traumatologas A.Vaitiekus, taip pat pastebi, kad sumažinus kūno svorį, pagerėja pacientų savijauta, sumažėja sąnarių skausmai, podagros priepuoliai kartojasi rečiau ir jie būna lengvesni. Pacientai rečiau skundžiasi ne tik sąnarių, bet ir sausgyslių, kaulų skausmais. Vis dėl to, jei jau sąnarys iki svorio sumažinimo buvo pažeistas, tai jo kremzlių pažeidimai neatsistatys, tačiau progresavimas sulėtės.

Pasak gydytojo dietologo E.Grišino, šiandien turime nemažai galimybių antsvoriui gydyti, nuo gyvenimo būdo keitimo iki chirurginių operacijų. Jo teigimu, vis daugiau žmonių renkasi trumpiausią kelią siekdami savo organizmo gerovės neatsižvelgdami į ilgalaikes to gydymo perspektyvas.

„Prieš priimant sprendimą ryžtis chirurginiam gydymui, pacientui rekomenduojama imtis mažiau intervencijų reikalaujančių gydymo būdų, kaip gyvenimo būdo korekcijos prižiūrint gydytojui dietologui. Ir tik paskutinėje stadijoje, pastarosios problemos nepavykus išspręsti natūraliais būdais, su nutukimu gali būti kovojama chirurginiu būdu“, – akcentuoja jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius