Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Hepatitas A – kelionėje tykanti liga: pirmieji simptomai primena gripą

Vis labiau švelninant karantino sąlygas, kelionių išsiilgę žmonės planuoja atostogas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad prieš kelionę svarbu pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju apie skiepus ir kitas infekcinių ligų profilaktikos priemones.
Hepatito A tyrimai
Hepatito A tyrimai / 123RF.com nuotr.

Kelionei ruoškitės iš anksto

Keliautojams į sveikatos priežiūros įstaigas rekomenduojama kreiptis iki kelionės likus 4–6 savaitėms, kadangi imunitetui susiformuoti po skiepijimo reikalingas tam tikras laikotarpis.

Atsižvelgiant į tai, ar reikalingi pakartotiniai skiepai nuo difterijos, stabligės, poliomielito ir kitų ligų, įvertinus užkrečiamųjų ligų riziką planuojamoje kelionėje, taip pat į tai, nuo kokių ligų asmuo yra skiepytas anksčiau ir kitus veiksnius, kiekvienam besiruošiančiajam keliauti sudaroma individuali skiepijimo schema.

Jei keliauja vaikai, reikėtų įsitikinti, ar jie paskiepyti pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Viena dažniausių keliautojų užkrečiamųjų ligų – virusinis hepatitas A

Virusinio hepatito A infekcijos šaltinis – sergantis klinikine ar besimptome hepatito A infekcijos forma žmogus. Dažniausiai hepatitas A yra perduodamas per maistą, vandenį arba nešvarias rankas. Įvairiose pasaulio šalyse protrūkiai dažniausiai susiję su vandeniu ir maistu, kuris po paruošimo papildomai nekaitinamas.

Skiepai – veiksmingiausia priemonė

Skiepai nuo hepatito A yra pagrindinė šios ligos prevencinė priemonė, pasižyminti dideliu veiksmingumu. Apsauginis imunitetas susidaro po 2–4 savaičių įskiepijus pirmąją vakcinos dozę. Antra dozė skiepijama praėjus 6–12 mėn. po pirmosios. Pasiskiepijus sukuriama ilgalaikė apsauga ne mažiau kaip 10 metų. Persirgus hepatitu A susidaro ilgalaikis imunitetas – antrą kartą šia liga nesergama.

Pirmieji požymiai primena gripą

Pirmieji virusinio hepatito A požymiai yra: karščiavimas, silpnumas, pykinimas, vėmimas, pasireiškiantys vidutiniškai po 28 dienų nuo užsikrėtimo. Po kelių savaičių padidėja kepenys, išryškėja geltos požymiai (patamsėjusi šlapimo spalva, šviesėja išmatos, vėliau pagelsta oda ir akių odenos). Vidutiniškai hepatito simptomai tęsiasi 1 mėn., tačiau gali užtrukti iki pusės metų.

Patarimai keliautojams

Visos kelionės metu laikykitės asmens ir ypač rankų higienos taisyklių, kurios padės apsisaugoti ne tik nuo virusinio hepatito A, bet ir nuo daugelio kitų infekcinių ligų.

Uhano maisto turgus
Uhano maisto turgus

Keliaujantiems į šalis, kuriose yra rizika užsikrėsti virusiniu hepatitu A, patariama ne tik dažniau plauti rankas, bet ir vengti nepasterizuotų pieno produktų, žalios ir nepakankamai šiluma apdorotos žuvies ar jūrų produktų, pjaustytų vaisių (vaisius ir daržoves patariama valgyti prieš tai nulupus odelę), taip pat patariama nepirkti maisto iš gatvės prekeivių, gerti į butelius supilstytą vandenį ir nenaudoti ledo gabalėlių gėrimams atšaldyti, nes jie gali būti paruošti iš užkrėsto virusais vandens, viešojo maitinimo vietose valgyti karštus, tik ką paruoštus patiekalus.

Jei grįžę iš kelionės pradėsite karščiuoti, jausite sąnarių, raumenų ir galvos skausmus, imsite viduriuoti ar atsiras kitų negalavimų, nedelsdami kreipkitės į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, o gydytoją informuokite apie buvusią kelionę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius