-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Infektologas paaiškino, ar padės išvengti koronaviruso komplikacijų vakcina nuo pneumokokinės infekcijos

Prasidėjęs ruduo tiek epidemiologų, tiek paprastų žmonių stebimas su nerimu. Visiems kirba vienas ir tas pats klausimas: ar sugrįš pavasarinė koronaviruso pandemija ir kaip apsisaugoti nuo užsikrėtimo COVID-19, kol nėra vakcinos? Būdai siūlomi patys įvairiausi, o vienas iš jų – vakcina nuo pneumokokinės infekcijos; vakcina esą padėtų išvengti sunkaus plaučių uždegimo, jeigu koronavirusas pažeistų plaučius. 15min paklausė specialisto, ar tai gali būti tiesa.
Mobilusis punktas Panevėžyje
Mobilusis punktas Panevėžyje / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

A.Zuokienė: tikiu, kad vakcina sušvelnins ligą

Vilniaus savivaldybės tarybos narė Agnė Zuokienė savo feisbuko paskyroje pasidalino žinia, kad, norėdama save apsaugoti nuo galimų koronaviruso komplikacijų, t. y. plaučių uždegimo, pasiskiepijo nuo pneumokokinės infekcijos.

„Jei įsileisim ligą į plaučius, bus didelė bėda. Nieko nereklamuoju, bet jau karantino metu aš pati, berods, už 60 eurų, pasiskiepijau nuo pneumokoko ir tuo tikiu labiau nei hipotetine vakcina nuo COVID-19. Tai yra tikiu, kad pneumokoko vakcina sustabdys galimas komplikacijas – net jei įsisirgsiu, COVID-19 pažeis mano plaučius minimaliai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Zuokienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Zuokienė

Visai nebūtina sekti mano pavyzdžiu, bet paaiškinsiu savo motyvą. Kai tik atsirado pneumokoko vakcina, paskiepijau visus savo tris vaikus, ir nė vienas iš jų nuo to laiko rimtai nesusirgo. Galimai sutapimas.

Aš pati niekad nesirgau rimtomis kvėpavimo takų ligomis, todėl nesiskiepijau, bet šioj situacijoj apsisprendžiau. Tai nereiškia, kad COVID-19 nepažeistų mano plaučių, bet aš tikiu, kad pažeistų žymiai mažiau nei tuo atveju, jei būčiau nesiskiepijusi“, – svarstė žinoma moteris.

Infektologo paaiškinimas: šis skiepas neapsaugos

Visgi, kaip teigia infektologas prof. Alvydas Laiškonis, šis skiepas nuo koronaviruso komplikacijų neapsaugo.

Beje, apie 50–60 proc. suaugusių žmonių savo nosiaryklėje nešioja pneumokokinės infekcijos sukėlėjus, tarp vaikų jie paplitę dar dažniau.

„Savas pneumokokas mums „nekanda“. Tačiau kai bendraudami, kalbėdamiesi ir kvėpuodami vienas kitam į veidą, pasikeičiame šiais mikroorganizmais, svetima bakterija gali sukelti daug nemalonumų. Vaikams ji sukelia gerklės, ryklės, ausų, sinusų, plaučių uždegimus. Labai dažna priežastis, kodėl vaikas neina į darželį arba mokyklą, yra būtent pneumokokinės infekcijos komplikacijos. Visų šių nemalonumų galima išvengti pasiskiepijus.

50–60 proc. suaugusių žmonių nešioja pneumokokus, tarp vaikų jie paplitę dar dažniau.

Suaugusiems ši bakterija taip pat dažniausiai sukelia plaučių uždegimą. Skiepas nuo jos ypač svarbus vyresnio amžiaus žmonėms, kadangi jie dėl kitų savo ligų dažnai patenka į ligoninę, o visos ligoninės yra pakankamai užterštos pneumokoko bakterijomis. Jas labai sunku išnaikinti, todėl žmonės neretai čia suserga vadinamąja hospitaline infekcija.

Baisiausia, kad ligos sukėlėjas dažnai būna atsparus antibiotikams. Būtent todėl tam tikra žmonių grupė – onkologiniai ligoniai, vyresnio amžiaus žmonės, sergantys plaučių, širdies ir kraujagyslių ligomis, – skiepijama nemokamai. Tačiau mūsų gydytojai arba nežino apie tokią galimybę, arba tingi, o kartais tiesiog neturi laiko pacientui paaiškinti skiepo naudą“, – aiškino medikas.

A.Laiškonis pabrėžė, kad skiepas nuo pneumokokinės infekcijos neturi nieko bendra su koronavirusu, kadangi tai visiškai skirtingi mikroorganizmai, tačiau, jo nuomone, pasiskiepyti šia vakcina naudinga, tik dėl visai kitos priežasties.

„Jeigu mes, užsikrėtę koronavirusu, dar susirgsime ir pneumokokine infekcija, kuri komplikuosis plaučių uždegimu arba gripu, susidarys nereikalinga ligų, kurių galėjome išvengti, puokštė. Taigi pasiskiepiję nuo gripo ar pneumokokinės infekcijos mes išvengsime tikimybės susirgti dar viena papildoma liga. Tačiau jeigu užsikrėsime koronavirusu ir ligos eiga komplikuosis, virusas vis tiek pažeis plaučius.

Apsauga nuo koronaviruso išlieka ta pati, kaip anksčiau: fizinis atstumas ir kaukės. Štai neseniai buvau spektaklyje ir mane pribloškė, kad vos šviesa užgeso, žiūrovai nusiėmė kaukes. Mano kaimynas keturias valandas man šnarpštė į veidą, o kai jo paprašiau visgi užsidėti kaukę, pareiškė, kad jam per karšta su kauke. Vadinasi, mes dar nesupratome, kad turime saugoti ir save, ir kitus.

Taip pat tikrai ribočiau mažus renginius, kurie vyksta mažose erdvėse, kai žmonės sėdi vienas kitam vos ne ant kelių. Dideliuose renginiuose būtina išlaikyti saugų atstumą, kas daroma taip pat labai retai“, – apibendrino pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius