Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įpročiai, leisiantys greitai ir efektyviai atsikratyti visceralinių riebalų

Pilvo srityje esantys riebalai apkartina kiekvieno gyvenimą – nuo to kenčia tiek vyrai, tiek moterys. Visgi tik maža dalis žino, kad giliai pilvo viduje besislepiantys visceraliniai riebalai, apgaubiantys gyvybiškai svarbius organus, gali sukelti ir rimtas sveikatos problemas. Todėl naujienų portalas „Eat This Not That!“ pakalbino kelis ekspertus, paaiškinusius, kas sukelia visceralinių riebalų atsiradimą ir kokie įpročiai padeda jų atsikratyti.
Matuojant liemenį siekiama išsiaiškinti, ar moteris turi visceralinius riebalus
Matuojant liemenį siekiama išsiaiškinti, ar moteris turi visceralinius riebalus / 123RF.com nuotr.

Kodėl visceraliniai riebalai yra nesveiki

Anot Kvinso gydymo įstaigoje Long Island Jewish Forest Hills dirbančios medicinos mokslų daktarės Jessica Folek, įrodyta, kad visceraliniai riebalai, esantys pilvo viduje ir supantys vidaus organus, priešingai nei po oda esantys riebalai, yra susiję su kai kuriomis rimtomis sveikatos problemomis, rašoma eatthis.com.

„Tarp jų – atsparumas insulinui, dėl kurio gali išsivystyti antrojo tipo diabetas, hipetenzija, padidėjęs choleterolio kiekis kraujyje ir širdies bei kraujagyslių ligos.

Visceraliniai riebalai pasižymi padidėjusia prouždegiminių molekulių, vadinamų citokinais, gamyba. Manoma, kad jos prisideda prie žemo laipsnio lėtinio uždegimo būsenos, kuri atlieka svarbų vaidmenį vystantis antro tipo diabetui“, – paaiškino dr. J.Folek.

123RF.com nuotr./Gydytoja pacientei aiškina, kas yra visceraliniai riebalai
123RF.com nuotr./Gydytoja pacientei aiškina, kas yra visceraliniai riebalai

Kaip sužinoti, ar turite visceralinių riebalų

Mitybos specialistė ir knygos „Candida Diet“ autorė Lisa Richards aiškino, kad geriausias būdas nustatyti, ar turite visceralinių riebalų, – išmatuoti liemenį.

„Juosmens apimties nustatymas gali tapti geru būdu parodyti, ar turite visceralinius riebalus. Jei moters liemens apimtis didesnė nei 88 cm, o vyrų daugiau kaip 101 cm, tai gali prognozuoti apie visceralinius riebalus“, – patikino ekspertė.

123RF.com nuotr./Matuojamas liemuo
123RF.com nuotr./Matuojamas liemuo

Kas sukelia visceralinius riebalus

Dr. J.Folek pabrėžė, kad yra daugybė veiksnių, kurie lemia riebalų susikaupimą viduriuose, o ne poodyje. Pasak jos, kai matomas lipidų perteklius, kurio nebegali sukaupti poodinės riebalų ląstelės, jis perkeliamas į visceralinį skyrių.

„Amžius, lytis, genetika, stresas, dėl kurio padidėja kortizolio gamyba – tai tik keletas veiksnių, lemiančių, kaip kaupiami riebalai. Pavyzdžiui, vyrai turi vidutiniškai dvigubai daugiau visceralinių riebalų nei moterys. Yra žinoma, kad su amžiumi visceralinių riebalų kiekis didėja tiek vyrams, tiek moterims. Asmenų, turinčių antsvorio arba kenčiančių nuo nutukimo, bendras kūno riebalų kiekis yra susijęs su padidėjusiu visceralinių riebalų kiekiu“, – „Eat This Not That!“ teigė specialistė.

Vis dėlto medicinos mokslų daktarė neišskyrė ir tų žmonių, kurių svoris normalus. Pasirodo, ir jie gali turėti didelę visceralinių riebalų dalį: „Jiems kyla didesnė minėtos širdies ir kraujagyslių medžiagų apykaitos veiksnio rizika. Akivaizdu, kad mitybos veiksniai taip pat prisideda, o tyrimai rodo, kad labai perdirbtų angliavandenių, ypač fruktozės, vartojimas taip pat susijęs su visceralinių riebalų padidėjimu.“

123RF.com nuotr./Vyras patiria stresą
123RF.com nuotr./Vyras patiria stresą

Ištvermės treniravimas

Daugelį metų žmonėms su sveikatos patarimais ir augimu padedantis vienas iš „The Perfect Workout“ narių Dr. Seanas Preussas teigė, kad ištvermės treniravimas pakeičia su amžiumi susijusį raumenų nykimą ir lėtėjančią medžiagų apykaitą.

„Po ištvermės treniruočių medžiagų apykaita ramybės būsenoje padidėja iki 72 valandų, o tai taip pat apsaugo nuo galimo svorio augimo“, – „Eat This Not That!“ paaiškino ekspertas.

123RF.com nuotr./Moteris treniruojasi
123RF.com nuotr./Moteris treniruojasi

Atsisakykite gazuotų gėrimų

Sveikatos specialistė ir dietistė Trista Best atskleidė, kad dietiniai gazuoti gėrimai beveik visada gaminami su dirbtiniais saldikliais, galinčiais sukelti šalutinius poveikius.

„Prieštaringai vertinamas maistas – dirbtiniai saldikliai. Didžiausią susirūpinimą kelia tai, ar dėl jų kalorijų kiekio mažinimo mūsų maiste verta patirti galimą šalutinį poveikį", – kalbėjo ji.

Dietistė paaiškino, kad šalutiniai poveikiai gali būti įvairūs – nuo pilvo pūtimo, kurio atsiradimą paskatina dirginamas virškinamasis traktas, iki galimai vėžį skatinančio poveikio.

„Šis dirbtinis saldiklis taip pat mažina sveikų žarnyno bakterijų kiekį. Dėl šio šalutinio poveikio padidėja virškinamojo trakto diskomforto ir dirginimo tikimybė. Dirbtiniai saldikliai taip pat siejami su svorio didėjimu, nes skatina persivalgymą. Tyrimai parodė, kad dirbtinių saldiklių vartotojai suvalgo daugiau kalorijų sekančio valgio metu“, – paaiškino T.Best.

123RF.com nuotr./Vyras geria gazuotą gėrimą
123RF.com nuotr./Vyras geria gazuotą gėrimą

Skaičiuokite kalorijas

Dr. J.Folek teigė, kad kalorijų ir energijos suvartojimo mažinimas padeda atsikratyti visceralinių riebalų: „Tyrimai rodo, kad laikantis dietos arba atliekant fizinius pratimus visceralinių riebalų atsargos sumažėja 25 %.“

Ekspertė taip pat pridūrė, kad veiksmingiausi svorio metimo būdai padės sėkmingai atsikratyti visceralinių riebalų.

„Mitybos pokyčiai, ypač bendro suvartojamų kalorijų kiekio mažinimas, yra veiksmingiausias būdas visceraliniams riebalams (ir apskritai riebalams) numesti. Kalorijų kiekio mažinimas skatina lipolizę, kai riebalinis audinys organizme skaidomas, kad būtų gaunama energija“, – sakė ji.

123RF.com nuotr./Skaičiuojamos kalorijos
123RF.com nuotr./Skaičiuojamos kalorijos

Nustokite valgyti perdirbtus angliavandenius

Dr. J.Folek priminė, kad mažinant perdirbtų angliavandenių, ypač fruktozės, vartojimą galima greičiau atsikratyti visceralinių riebalų.

„Manoma, kad fruktozė yra nepriklausomas rizikos veiksnys, sukeliantis uždegimą, dėl kurio išsiskiria kortizolis, o tai lemia, kad daugiau riebalų iš poodinių riebalų ląstelių patenka į kraujotaką ir kaupiasi visceraliniuose riebaluose“, – „Eat This Not That!“ paaiškino mokslų daktarė.

123RF.com nuotr./Perdirbtų angliavandenių pilna pica
123RF.com nuotr./Perdirbtų angliavandenių pilna pica

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius