-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvardintos 4 pagrindinės priežastys, dėl kurių kūne kaupiasi plika akimi nematomi riebalai

Papildomi kilogramai dažniausiai riebalais atsideda pačioje matomiausioje kūno vietoje – ant pilvo, tokiu būdu didindami mūsų liemens apimtį. Tačiau tai tik ledkalnio viršūnė. Pakitusios kūno formos signalizuoja, kad atsirado plika akimi nematomų visceralinių riebalų, kurie padengia pilvo vidaus organus – kepenis ir žarnyną, rašo portalas eatthis.com.
Antsvoris
Antsvoris / 123RF.com nuotr.

Skirtingai nei poodiniai riebalai, besikaupiantys, pavyzdžiui, ant šlaunų, visceraliniai pilvo riebalai susiję su tokiomis sveikatos būklėmis kaip širdies ir kraujagyslių ligos, kepenų suriebėjimas ir diabetas.

„Visceraliniai (pilvo) riebalai išskiria daugiau adipokinų – cheminių medžiagų, sukeliančių uždegimą, taip pat į kraują išskiriama daugiau riebalų rūgščių“, – aiškina Evelyn Parr, Australijos katalikiškojo universiteto Mary MacKillop sveikatos tyrimų instituto mokslinė darbuotoja fizinio krūvio metabolizmo ir mitybos srityje. Pasak jos, riebalai, besikaupiantys klubų ir šlaunų srityje, yra pasyvesni, o tai reiškia, kad jie išskiria mažiau organizmui kenksmingų cheminių medžiagų.

Kada jau verta susirūpinti?

Norėdami sužinoti, ar jūsų liemens apimtis jau kelia pavojų sveikatai, turėtumėte pradėti nuo liemens apimties matavimo. „Pamatuokite savo liemens apimtį maždaug bambos aukštyje, virš dubens kaulų. Vyrams 101, 6 cm rezultatas rodo, kad yra per daug visceralinių riebalų. Moterims jau ir 88, 9 cm rezultatas laikomas didele rizika“, – sako sveikatos specialistė dr. Julie Chen.

Blogas miegas – signalas, kad turite pilvo riebalų

Jei nepakankamai miegate, numesti svorio, ypač pilvo riebalų sąskaita, yra labai sudėtinga.

„Per mažai miegant didėja pilvo riebalų kiekis, kadangi išsiskiria per mažai augimo hormono, – sako asmeninė trenerė Cathe Friedrich. – Augimo hormonas yra anabolinis hormonas, skatinantis raumenų augimą ir deginantis riebalus, o tai padeda išlaikyti liekną taliją. Augimo hormono kiekis padidėja gilaus miego metu. Taigi, miegant nepakankamai dėl sumažėjusio augimo hormono kiekio tampa sunkiau auginti raumenis ir deginti riebalus, net jei kilnojate didelius svorius.“

Mankštinkitės!

Norint kontroliuoti visceralinių riebalų kiekį, svarbu mankštintis. Jei nejudėsite, centimetrai ir toliau augs.

„Norint kontroliuoti svorį, o ypač kovoti su pilvo riebalais, reikia reguliariai užsiimti vidutinio intensyvumo fizine veikla – bent 30 minučių per dieną (dar geriau – iki 60 minučių per dieną), – teigia Harvardo sveikatos tarnyba. – Jėgos treniruotės (pratimai su svoriais) taip pat gali padėti kovoti su pilvo riebalais. Tačiau pratimai pilvo presui, pavyzdžiui, atsilenkimai iš gulimos padėties, padeda sutvirtinti pilvo raumenis, tačiau nepadės pašalinti visceralinių riebalų.“

Ne veltui yra sąvoka – alaus pilvas

„Alaus ir kitų alkoholinių gėrimų vartojimas siejamas su padidėjusiu visceralinių riebalų, t. y. organizmui žalingų riebalų, kurie susiję su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų, metabolinio sindromo ir kitų sveikatos komplikacijų rizika, kiekiu“, – sako Brittany Larsen, Ajovos valstybinio universiteto neuromokslų mokslų daktarė ir asistentė.

Moterims jau ir 88,9 cm liemens apimtis laikoma didele rizika sveikatai.

Pakeiskite mitybos įpročius

Atsikratyti pilvo riebalų bus sunku ar net neįmanoma, jeigu vartosite daug paprastųjų angliavandenių, cukraus ir kito nesveiko maisto. Dr. Kerry Stewartas, Johnso Hopkinso klinikinės ir tyrimų fiziologijos direktorius, rekomenduoja ne skaičiuoti kalorijas, o riboti angliavandenių kiekį:

„Galiausiai turite pasirinkti sveikos mitybos planą, kurio galėtumėte laikytis. Mažai angliavandenių turinčios mitybos privalumas yra tas, kad tiesiog reikia išmokti tinkamai rinktis maistą, bet nereikia skaičiuoti kalorijų. Mažai angliavandenių turinti mityba jau savaime padeda atsisakyti probleminių maisto produktų, kurie turi daug angliavandenių ir mažai skaidulų, pavyzdžiui, baltos duonos, bandelių ir gazuotų gėrimų, o rinktis daug skaidulų ar baltymų turinčius produktus, pavyzdžiui, daržoves, pupeles ir kokybišką mėsą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius