Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iš Lietuvoje pardavinėjamų vaisių ir daržovių standartų neatitinka vos 5 procentai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per šių metų pirmąjį pusmetį atliko beveik 4 tūkstančius patikrinimų didmeninėse ir mažmeninėse prekybos įmonėse, turgavietėse bei gatvės prekyvietėse. Patikrinimų metu įvertinta daugiau nei 100 tūkstančių tonų parduodamų šviežių vaisių ir daržovių.
Vaisiai ir daržovės
Vaisiai ir daržovės / Fotolia nuotr.

Patikrinimų metu tik 5 % produktų neatitiko prekybos standartų. Dažniausi nustatyti pažeidimai – buvo parduodami vaisiai ir daržovės su ligų požymiais ar puviniu (3,9 %), suvytę, parudavę (9,9 %), nepilnai subrandinti (0,4 %), su mechaniniais pažeidimais (0,3 %) ir kt.

Taip pat nustatyta ir higienos pažeidimų: produkcija buvo laikoma tiesiog ant grindų, daržovės parduodamos nešvarios, su šiukšlėmis, prekiautojai nepasitikrinę sveikatos, neišklausę higienos žinių kursų, pagalbinėse patalpose pilna pašalinių daiktų ir kt. Ženklinimo reikalavimų neatitiko beveik 70 % patikrintų produktų – prekiautojai klaidingai arba visai nebuvo nurodę kilmės šalies ir kokybės klasės (ypač pomidorams ir obuoliams), nebuvo surūšiavę produktų pagal dydį. Už šiuos pažeidimus prekiautojams buvo skirtos 67 administracinės nuobaudos.

Per I-ąjį š.m. pusmetį buvo neleista tiekti į rinką beveik 4 t vaisių ir daržovių: 3,4 t nurodyta perrūšiuoti, o 400 kg – teisingai suženklinti, per 30 kg netinkamos produkcijos sunaikinta¬. Daugiausiai buvo sustabdyta braškių (550 kg), mandarinų (450 kg), obuolių (360 kg), pomidorų (380 kg), saldžiųjų apelsinų (300 kg). Iš sustabdytų didžiausią dalį sudarė lenkiškos daržovės (1,2 t), ispaniški (0,6 t) ir itališki (0,5 t) vaisiai ir daržovės. Lietuviškų produktų buvo sustabdyta 0,9 t.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, vykdydama augalinio maisto produktų taršos stebėsenos programą, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje ištyrė 165 vaisių ir daržovių mėginius dėl pesticidų likučių. Pesticidų likučių, neatitinkančių maisto saugos reikalavimų, nenustatyta.

Tarša nitratais

Atsižvelgiant į kylantį vartotojų susirūpinimą, buvo įvertinta šviežių bulvių tarša nitratais. Ištirta 16 lietuviškų, lenkiškų, itališkų ir ispaniškų bulvių mėginių. Europos maisto saugos tarnyba (EFSA), atlikusi išsamią Europos šalių daržovių tyrimų dėl nitratų liekanų analizę, paskelbė vidutinius nitratų kiekius kai kuriose daržovėse. Iš 16 mėginių tik 2 (1 iš Ispanijos ir 1 lietuviškas) buvo nustatytos nitratų liekanos, šiek tiek viršijančios vidurkius.

„Įvertinus patikrinimų rezultatus, galima teigti, kad mūsų šalies prekyvietėse prekiaujama kokybiškais vaisiais ir daržovėmis. Reikėtų priminti, kad apribojimai, nustatantys didžiausias leistinas nitratų koncentracijas, Europos Sąjungos valstybėse galioja tik špinatams, gūžinėms, lapinėms salotoms, gražgarstėms ir kūdikių bei mažų vaikų maisto produktams. Kitose daržovėse nitratų liekanų koncentracijos nėra ribojamos“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laikinai einanti Maisto skyriaus vedėjos pavaduotojos pareigas Loreta Herbst.   

Pasak specialistės, vaisių ir daržovių kokybei yra keliami bendrieji ir specialieji prekybos reikalavimai. Bendrieji prekybos ir kokybės reikalavimai taikomi visiems šviežiems vaisiams ir daržovėms: jie turi būti nepažeisti, nesugedę, švarūs, be kenkėjų ar jų nepažeisti, be perteklinės išorinės drėgmės, be pašalinio kvapo ar skonio, pakankamai subrendę. Be to, ženklinant vaisius ir daržoves, privaloma nurodyti produktų kilmės šalį.

Specialieji prekybos reikalavimai (standartai) taikomi paruoštiems parduoti ir supakuotiems citrusiniams vaisiams, braškėms, žemuogėms, kiviams, kriaušėms, obuoliams, saldžiosioms paprikoms, pomidorams, salotoms (ir garbanotosioms) bei plačialapėms trūkažolėms, persikams ir nektarinams, vynuogėms ir maistinėms bulvėms. Be bendrų kokybės reikalavimų, vaisiai ir daržovės yra skirstomi į kokybės klases – Ekstra, I ir II. Žemesnės nei II klasės švieži vaisiai ir daržovės tinka tik perdirbti.

L.Herbst teigimu, specialieji prekybos reikalavimai netaikomi perpjautiems, apipjaustytiems ar kitaip apdorotiems vaisiams ir daržovėms, kurie skirti patiekalų gamybai, taip pat atitinkamai paženklintiems ir skirtiems perdirbti ar naudojamiems ne maisto reikmėms. Be to, šie reikalavimai netaikomi Lietuvoje užaugintiems, vežamiems į prekinio paruošimo ar laikiną sandėliavimo vietą vaisiams ir daržovėms bei ūkininkų ir sodininkų tiesiogiai parduodamiems produktams turgavietėse ar tiesiogiai iš ūkio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius