Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ką gydytojai valgo pusryčiams? Pateikiame 10 pavyzdžių: kai kurie jų – beprotiški

Naujos dienos rytas prasideda jau nuo tradicija tapusio klausimo – ką valgysime pusryčiams? Vieni linkę rinktis kiaušinienę, sumuštinius su pasirinktais ingredientais, įvairias košes, vaisius, o kiti renkasi paprastesnį kelią ir pusryčių iš viso atsisako. Vis dėlto dažnai nepagalvojame apie tai, kas patenka į mūsų skrandį, todėl sveikos gyvensenos portalas „The Healthy“ atsakymų ieškojo pas gydytojus. Šie pateikė 10 pavyzdžių, leisiančių dieną pradėti ne tik su pilnu energijos bagažu, bet ir kiek neįprastais sprendimais.
Gydytojas
Gydytojas / 123RF.com nuotr.

Ar pusryčiai naudingi sveikatai?

Niujorke dirbanti sertifikuota gydytoja dermatologė Marie Hayag neslepia, kad pusryčius valgo visada, nes tai, anot jos, padeda sveikatai.

„Pusryčiai ne tik papildo gliukozės kiekį, bet ir yra naudingi smegenų energijai bei protiniai veiklai“, – užsienio naujienų portalui „The Healthy“ sakė gydytoja.

Štai sveikatos centro „Mercy Personal Physicians“ gydytojas bei medicinos mokslų daktaras Jeffrey Landsmanas taip pat pritaria, kad pusryčių valgymas susijęs su geresne sveikata. Tačiau San Francisko vidaus ligų gydytoju dirbantis Nate'as Favinis pažymi, kad gerą savijautą lemia ne tik pusryčiai, bet ir kiti įpročiai – pavyzdžiui, sportas, pakankamas miegas.

123RF.com nuotr./Maistas
123RF.com nuotr./Maistas

„Žinoma, jei valgote pusryčius, svarbu ir tai, ką valgote“, – užtikrintai pabrėžia N.Favinis.

Kai kurie maisto produktai gali būti geresni už kitus, kai kalbame apie tai, ką valgome kiekvieną rytą. Turbūt kartais pagalvojame apie ant batono užteptą „Nutella“ kremą? Skamba skaniai, bet tai nėra pats geriausias ir sveikiausias pasirinkimas. O kaip dėl naminės bagetės ir tepamo sūrio? Taip pat ne pats sveikiausias derinys.

Taigi, kas yra sveiki pusryčiai? „The Healthy“ pateikė sąrašą pavyzdžių, kurie, pasak gydytojų ir kitų medicinos ekspertų, tinkamiausi pusryčiams.

Avokadai

Daugelis pakalbintų gydytojų teigė, kad avokadai tampa kiekvienų pusryčių dalimi. Tam pritarė ir mokslų daktaras D.Paullas bei mitybos ekspertė, medicinos mokyklos Mount Sinai profesorė Nicole Avena, priduriant, kad avokadus galima valgyti kartu su skrebučiais.

O štai M.Hayag avokadą pagardina ir su omletu. Norėdama, kad šiuo gardžiu atradimu pasidžiaugtų ir kiti, ji pateikė sveikatai naudingą sąrašą, kuris gaunamas suvalgius avokadą:

  • Dėl oleino rūgšties palaikoma širdies sveikata;
  • Mažinamas cholesterolio kiekis;
  • Padedama išlaikyti stabilų kraujospūdį;
123RF.com nuotr./Sumuštiniai su avokadu
123RF.com nuotr./Sumuštiniai su avokadu

Kaip rašoma užsienio naujienų portale, avokadas yra geras liuteino antioksidanto šaltinis, kuris gerina akių veiklą, nes mažina kataraktos ir geltonosios dėmės degeneracijos riziką.

Tai puikus ir vitamino E šaltinis, kuris padeda išlaikyti jaunatvišką odą ir mažina laisvųjų radikalų daromą žalą. Be to, vaisius gali padėti sergant artritu ir dantenų ligomis. Taip pat jis didina kitų maistinių medžiagų įsisavinimą.

Kiaušiniai

Tiek M.Hayag, tiek kiti gydytojai, su kuriais kalbėjosi „The Healthy“, į pusryčius įtraukia kiaušinius. D.Paullas tikino, kad avokadų skrebučius pagardina su kiaušiniais, kurie, anot jo, yra puikus baltymų šaltinis.

Kaip pabrėžia medicinos mokslų daktarė A.Mitzner, baltymingų pusryčių valgymas padeda išvengti noro gausiau valgyti per pietus arba vakarienę.

123RF.com nuotr./Pusryčiai
123RF.com nuotr./Pusryčiai

Tuo metu kardiologė Tiffany Sizemore-Ruiz valgo skrebutį su kiaušiniu ir kava. Specialistė pastebėjo, kad skrebutyje esantys angliavandeniai ir skaidulos jai suteikia energijos iki pat pietų.

Kanadoje dirbantis greitosios medicinos pagalbos gydytojas Warrenas Michalskis sakė, kad sirgdamas pirmojo tipo diabetu pusryčių metu valgo kiaušinius, kurie padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. „Taip pat geriu kavą. Ligoninėje nieko nepavyksta padaryti be kavos“, – juokdamasis sakė gydytojas.

Migdolų sviestas

Skamba neįtikėtinai, tačiau migdolų sviestas yra vienas iš mėgstamiausių gydytojo J.Landsmano pusryčių variantų. Migdolų sviestą jis tepa ant duonos, o visą derinį pagardina braškių užtepėle. Tiek jis, tiek gydytoja, akušerė-ginekologė Brittany Robles prie šio derinio prideda ir visų mėgstamą avižinę košę.

123RF.com nuotr./Sumuštinis su migdolų sviestu
123RF.com nuotr./Sumuštinis su migdolų sviestu

Avižinė košė

Avižiniai dribsniai – gydytojų favoritas. Pasirodo, gydytojas N.Favinis košę maišo su graikiniais riešutais ir chia sėklomis, kuriose gausu sveikų aliejų ir baltymų. Jis taip pat įdeda mėlynių, turinčių antioksidantų.

Tuo metu gydytojas J.Landsmanas, norėdamas kuo daugiau skaidulinių medžiagų, naudoja tik viso grūdo kapotas avižas, į kurias prideda maltų linų sėmenų bei riešutų sviesto, kad būtų kuo sveikiau.

Gydytoja B.Robles naudoja avižinius dribsnius tik tam, kad galėtų pasigaminti vadinamuosius „Power Oats“, kurie, jos nuomone, turi daug vitaminų ir mineralų.

Vida Press nuotr./Avižinė košė su avokadu
Vida Press nuotr./Avižinė košė su avokadu

Kokteiliai

Kokie pusryčiai be kokteilių? Panašiai galvoja ir gydytoja A.Mitzner, kuri kiekvieną rytą ruošia daug baltymų turinčius kokteilius iš migdolų pieno ir migdolų sviesto. Ji sako, kad galima naudoti ir graikišką jogurtą.

Tačiau svarbu nepamiršti, kad ne visi kokteiliai turi būti baltyminiai. Štai gydytojas J.Landsmanas mėgsta kokteilius su vaisiai ir migdolų pienu. Į mišinį įmaišo ir linų sėmenis, turinčius baltymų.

123RF.com nuotr./Kokteiliai
123RF.com nuotr./Kokteiliai

Šokoladinis pienas

Atrodo beprotiškai, bet kai kurie gydytojai rytais geria stiklinę šokoladinio pieno. Nors mums tai skamba kaip nesveiko produkto bomba, šis pienas iš tiesų yra baltymų ir angliavandenių šaltinis. „Esu rytinių treniruočių mėgėja, todėl iškart po treniruotės išgeriu stiklinę šokoladinio pieno. Tai patogu. Jis tiesioginis angliavandenių ir baltymų šaltinis“, – „The Healthy“ aiškino gydytoja.

123RF.com nuotr./Šokoladinis pienas
123RF.com nuotr./Šokoladinis pienas

Medicinos mokslų daktarė Susan Besser sako, kad darbo dienos nepradeda be šokoladinio kokteilio mišinio miltelių, kurie naudojami ir beriami į pieną.

„Tai greita. Galiu gerti darbe. Jame nedaug kalorijų ir palyginti daug baltymų. Jaučiuosi soti bent kelioms valandoms“, – tikino ji.

Apvyniojamas sumuštinis

Netradicinių pusryčių mėgėja būtų galima laikyti ir Floridoje dirbančią akupunktūros gydytoją Elizabeth Trattner, kuriai pusryčiai yra savaime suprantamas dalykas, nes, pasak jos studijuotos tradicinės kinų medicinos, ryte „virškinimo ugnis“ yra stipriausia.

O štai gydytoja E.Trattner dalijasi dar kitokiu pusryčių pavyzdžiu be glitimo – paleo dietai tinkamas sumuštinis su rūkyta lašiša, keptos daržovės, mikrožalumynai ir avokadas.

123RF.com nuotr./Sumuštinis
123RF.com nuotr./Sumuštinis

Kadangi šis maisto produktų derinys nesukelia cukraus kiekio kraujyje šuolių, gydytoja E.Trattner jį rekomenduoja diabetu sergantiems žmonėms.

Pusryčiams – vakarienės likučiai

Gydytoja E.Trattner mėgsta dieną pradėti nuo to, kas liko nuo vakarykštės vakarienės. Žinoma, jei vakarienė buvo sveika. „Daugumai, mėgstančių saldų maistą pusryčiams, tai skamba bjauriai, bet jei tai buvo subalansuota vakarienei, tai bus subalansuota ir pusryčiams“, – aiškina ji.

USC medicinos mokyklos Pietų Kalifornijoje pediatrijos docentas, medicinos mokslų daktaras bei pediatras Harvis Karpas taip pat nemato pagrindo atskirti naktinį maistą nuo dieninio.

123RF.com nuotr./Iš vakaro likęs maistas
123RF.com nuotr./Iš vakaro likęs maistas

„Šią savaitę pasigaminau didelį troškinį iš pomidorų, svogūnų ir šiek tiek vištienos ir valgiau jį pusryčiams. Buvo labai skanu ir sotu“, – sakė jis.

Vis dėlto gydytojas Sh.Patelis teigia, kad bet koks skirtumas yra iliuzinis, nes „pusryčiai yra bet koks maistas, kuriuo pradedate dieną“.

Bananų ir šokolado drožlių bandelės

Gydytojai ir medicinos ekspertai kartais renkasi pusryčius, kurie, atrodo, leidžia pajusti gardų skonį ir šiek tiek energijos dienai pradėti. „Esu priklausoma nuo savo naminių bananinių keksiukų su šokolado gabaliukais“, – sako Niujorke dirbanti plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Yael Halaas.

123RF.com nuotr./Bandelė su bananu
123RF.com nuotr./Bandelė su bananu

Ji pabrėžia, kad šios bandelės yra „tik pseudo sveikos“.

Tačiau atidžiau pažvelgus į tai, ką gydytoja Y.Halaas vadina „pseudo“, iš tiesų galima suprasti, kad tai yra sveikiau, nei atrodo. Pasirodo, miltai, kuriuos ji naudoja savo keksiukams gaminti, yra viso grūdo miltai, kuriuose nėra glitimo ir kurių glikemijos indeksas yra žemas.

Juodoji arbata su kokosų aliejumi ir medumi

Pusryčiai skirtingiems žmonėms reiškia skirtingus dalykus. Kai kuriais atvejais, net jei tai nereiškia, kad pusryčiai visiškai praleidžiami, iš tikrųjų tai nėra valgymas.

Mount Sinai Medicinos mokyklos aplinkos medicinos ir visuomenės sveikatos profesorė, gydytoja Luz Claudio dieną pradeda nuo puodelio juodosios arbatos, į kurią kartais įmaišo po arbatinį šaukštelį kokosų aliejaus ir medaus.

Anksčiau gydytoja valgydavo kietai virtus kiaušinius su avokadu, bet jai pasirodė, kad naudingiau praktikuoti tam tikro lygio protarpinį badavimą, o ši arbata su tuo stipriai padeda.

123RF.com nuotr./Juoda arbata
123RF.com nuotr./Juoda arbata

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius