Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Ką valgyti, kad nesušaltume? Dietologai rekomenduoja sriubas, košes, cinamoną

Spūstelėję šalčiai gramzdina gamtą į žiemos miegą.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr. / Spūstelėję šalčiai gramzdina gamtą į žiemos miegą.
Šaltinis: 15min
0
A A

Žiema bent kol kas net neketina trauktis. Penktadienio rytą kai kuriuose Lietuvos regionuose termometrai rodė net 25 laipsnius šalčio, kitur – 18-21 laipsnį. Artimiausios dienos irgi nedžiugins šiluma, tad dietologai siūlo susirūpinti maistu, kurį reikėtų valgyti ir kuris padeda nesušalti.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Šalčiai kausto ir kaimyninę Lenkiją. Čia termometrai irgi rodo žemą temperatūrą, o dietologai įspėja, kad jau esant -10 laipsnių būtina pasirūpinti tinkama mityba. Tiesa, kaip rašo Tvn24.pl, tai visiškai nereiškia, kad reikėtų kardinaliai keisti maitinimosi įpročius. Pakaks to, kad valgysite reguliariai, neatsisakysite šiltų pusryčių ir į valgiaraštį įtrauksite keletą prieskonių, kurie padeda išlaikyti kūno šilumą ir didina atsparumą ligoms.

Kaip Tvn24.pl sakė dietologė Aneta Lancuchowska, valgyti reikia reguliariai ir būtinai – pusryčius, kurie turėtų sudaryti net ketvirtadalį dienos raciono.

Valgyti reikia reguliariai ir būtinai – pusryčius, kurie turėtų sudaryti net ketvirtadalį dienos raciono.

Anot dietologės, avižinė košė yra puikus sprendimas iš ryto. Su pienu, obuoliene, razinomis bei cinamonu, kuris, beje, turi šildančiųjų savybių. Taip pat galima pridėti imbiero, pasižyminčio tokiais pat ypatumais. 

Kitas patarimas – valgyti reguliariai, geriausia kas 2,5 ar 3,5 valandos. Tad po šiltos košės pusryčiams praėjus trims valandoms jau rekomenduojama suvalgyti ir sumuštinį, kokią nors daržovę. Geriausia, dietologės teigimu, rinktis šakniavaisius, kadangi šiuo metų laiku jie yra išsaugoję daugiausia vertingų savybių.

Arbatą siūloma gerti vaisinę su imbieru, į kavą berti kardamono, kuris irgi puikiai šildo. 

Pietums dietologė siūlo rinktis patiekalus su įvairiomis košėmis – grikių, miežinėmis ir pan. Košės taip pat puikiai sušildo organizmą, todėl dietologė jas rekomenduotų valgyti kad ir tris kartus per dieną, žinoma, su mėsos gabalėliu, daržovėmis.

Tačiau riebių, keptų, sunkiai virškinamų patiekalų geriau vengti. Kaip ir alkoholio, jo reikėtų gerti nebent simboliškai.

Itin rekomenduojama valgyti raugintus kopūstus, kurie turi daug maistingų medžiagų ir vitaminų, taip pat – svogūnų ir česnakų.

Tačiau riebių, keptų, sunkiai virškinamų patiekalų geriau vengti. Kaip ir alkoholio, jo reikėtų gerti nebent simboliškai. Alkoholis sušildo tik pirmomis akimirkomis, tad piktnaudžiauti nereikėtų. Nors dietologė nėra linkusi visiškai drausti gerti stipresnių gėrimų, tarkim, nedidelį kiekį vakarais, tiek tikrai nepakenks.   

Beje, gerti daug skysčių svarbu ne tik vasarą, kai karštą, bet ir žiemą spaudžiant šalčiams. Tiesą, šaltuoju metu laiku geriau gerti ne šaltą vandenį, o šiltus gėrimus su imbieru, medumi ir mėtomis.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką