Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip palengvinti menopauzės simptomus: 5 patarimai

Menopauzė – tai moters reprodukcinio gyvenimo pabaiga. Apie tai, jog šis etapas paveikia ne tik moters fizinę, bet ir emocinę bei psichinę sveikatą, vis dar per mažai kalbama. Kas keičiasi moters kūne, artėjant menopauzei, jos metu ir kaip tam pasiruošti?
Brandi moteris
Brandi moteris / Shutterstock nuotr.

Hormonų – estrogenų sumažėjimas yra pagrindinė priežastis, kodėl palaipsniui mažėja moters vaisingumas ir galiausiai ateina jo pabaiga. Tačiau moterys jau perimenopauzės metu (metai iki menopauzės) patiria daugybę kitų simptomų, kurie neapsiriboja vien fiziniais, tokiais kaip karščio bangos, nuotaikų svyravimai, išsekimas ar miego sutrikimai.

Tik palyginti neseniai mokslininkai sužinojo, jog estrogenų pokyčiai moters organizme, artėjant menopauzei, turi didelę įtaką jos smegenų veiklai. „Tai, kad estrogenai daro nemažą įtaką moters smegenims, buvo nustatyta tik 1996 m.“, – CNN sakė neurologijos mokslų daktarė, Weill Cornell Medicinos instituto Niujorke Moterų smegenų iniciatyvos direktorė Lisa Mosconi.

L.Mosconi ir jos komanda ištyrė daugiau nei 160 moterų (40–65 m.) smegenų. Tyrime dalyvavo moterys, kurių dalis turėjo reguliarias mėnesines, dalis buvo perimenopauziniame bei postmenopauziniame laikotarpyje (mėnesinių nebuvimas ilgiau nei vienerius metus).

Tai, ką neurologė pastebėjo tyrimo metu, buvo stulbinama ir net revoliucinga: moterų smegenys įvairiais gyvenimo laikotarpiais „persitvarkė“, t. y., kai kurios jų sritys susitraukė, kitos išsiplėtė ir pan.

Kalbant apie smegenų pokyčius menopauzės metu, dr. L.Mosconi sakė, jog „egzistuoja didžiulė neurologinė sistema, kuri susieja smegenis su kiaušidėmis ir yra labai svarbi reprodukcijai, nėštumo priėmimui ir kūdikio vystymuisi, ir kuri turi būti išardyta, kai reprodukcinės funkcijos nebelieka“.

Neurologė dalinasi penkiais naudingais patarimais, kaip palengvinti artėjančios menopauzės simptomus ir išgyventi šį etapą kuo lengviau:

Rūkymui – „ne“

Svarbiausias dr. L.Mosconi patarimas – vengti ne tik aktyvaus, bet ir pasyvaus rūkymo: „Rūkymas sutrikdo kiaušidžių audinius ir pakenkia procesui, kurio metu folikulų vystymasis galiausiai virsta menstruacijomis. Ir tai viena priežasčių, dėl kurios rūkančios moterys menopauzę paprastai patiria anksčiau nei nerūkančios“.

Rūkymas gali sustiprinti menopauzės simptomus. Be to, anot neurologės, rūkymas kenkia ne tik reprodukcinei sistemai, bet ir smegenų sveikatai: „Jis išties didina oksidaciją ir laisvųjų radikalų gamybą visame kūne bei smegenyse, o tai spartina ląstelių senėjimą, vadinasi, greičiau senstama neurologiniu lygmeniu“.

Daugiau judėkite

Jau seniai mokslininkai pripažįsta, jog mankšta ir fizinis aktyvumas be galo naudingas tiek jauname, tiek vyresniame amžiuje. „Fizinis aktyvumas stiprina hormonų ir smegenų sveikatą. Aerobiniai pratimai, pvz., greitas vaikščiojimas, ypač naudingas, norint sumažinti karščio bangas, gerinti atmintį bei kognityvines funkcijas“, – teigė neurologijos mokslų dr. L.Mosconi. Norint pagerinti miegą, lankstumą, koordinaciją bei sumažinti stresą, rekomenduojama joga arba pilateso pratimai.

Shutterstock nuotr./Moteris sportuoja
Shutterstock nuotr./Moteris sportuoja

Sveikai maitinkitės

Rekomenduojama subalansuota, sveika mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių, skaidulų ir maisto produktų, praturtintų antioksidantais. L.Mosconi pataria moterims valgyti kuo daugiau augalinės kilmės maisto, nes jame yra skaidulų, kurios, pasak ekspertės, padeda reguliuoti hormonų bei antioksidantų pusiausvyrą.

„Smegenys yra organas, kurį lengviausiai paveikia oksidacinis stresas, prasideda uždegimas, tuomet smegenų ląstelės ima tarsi rūdyti. Taip atsitinka vyresniame amžiuje lėtėjant medžiagų apykaitai“, – paaiškino neurologė. Todėl ji patarė į mitybos racioną moterims įtraukti kuo daugiau antioksidantų, kurie gali sulėtinti smegenyse vykstantį senėjimo poveikį.

Skirkite pakankamai laiko miegui

Dr. L.Mosconi sakė, kad kokybiškas ir pakankamas miegas yra labai svarbus visam moters organizmui: tiek hormonų pusiausvyrai, tiek smegenų veiklai, sveikam kūno svorio palaikymui bei atminties gerinimui.

Pasikonsultuokite dėl pakaitinės hormonų terapijos

Pakaitinė hormonų terapija (PHT) prieš keletą metų buvo sulaukusi neigiamų nuomonių. Tačiau naujesni tyrimai parodė, kad tinkamu laiku atlikta PHT moterims, kurioms jos reikia, yra saugus būdas, norint palengvinti varginančius menopauzės simptomus. Tokia yra Šiaurės Amerikos menopauzės draugijos atstovų išsakyta pozicija 2022 m.

„Estrogenai ir testosteronai yra hormonai, svarbūs ne tik reprodukcijai bei vaisingumui, bet ir gerai smegenų veiklai. Jie užtikrina jūsų smegenų aktyvumą, suteikia energijos ir pasižymi senėjimą stabdančiu poveikiu”, – sakė dr. L.Mosconi.

Neurologė prisipažino, jog ji jau įžengė į penktą dešimtį, todėl iš anksto savo organizmą ruošia artėjančiai menopauzei: „Pakeičiau savo kasdienius įpročius, tiek kalbant apie mitybą, tiek apie fizinį krūvį, teikiu pirmenybę geram, kokybiškam miegui, stengiuosi mažinti stresą bei atsikratyti visų toksinų savo aplinkoje”, – sakė ji.

Parengta pagal: edition.cnn.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius