TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mokslininkai nustatė, kas gerina seksualinio gyvenimo kokybę vidutinio amžiaus moterims

Tenkinantis seksualinis gyvenimas teigiamai veikia daugelį fizinės ir emocinės sveikatos aspektų – pradedant nuotaika, baigiant širdies sveikata, tačiau su amžiumi atsiranda įvairių su juo susijusių problemų, mažėja potraukis. Mokslininkai atrado priežastį: naujas tyrimas patvirtino, kad vidutinio amžiaus moterų seksualinės funkcijos sutrikimai yra susiję su prasta miego kokybe, rašo everydayhealth.com.
Seksas
Seksas / 123RF.com nuotr.

Miegas turi įtakos daugeliui dalykų – pradedant dėmesiu ir kantrybe, baigiant fiziniais negalavimais, imuninės sistemos sutrikimais ir depresija. Taip pat neseniai patvirtinta, kad vidutinio amžiaus moterys, kurių miego kokybė nepakankama, dažniau patiria seksualinio gyvenimo sunkumų.

Kaip buvo atliekamas tyrimas

Atliekant tyrimą, vidutinio amžiaus moterų buvo paprašyta užpildyti kelis klausimynus, kurie buvo skirti su jų sveikata susijusioms problemoms nustatyti. Taip pat buvo pateiktas klausimynas apie miegą, vadinamas Pitsburgo miego kokybės indeksu (angl. Pittsburgh Sleep Quality Index), kuriame klausiama ne tik apie tai, kiek valandų moteris miega, bet ir apie tai, ar jai sunku užmigti, ar jos miegui turi įtakos kokie nors veiksniai, pavyzdžiui, fizinė būklė, kambario temperatūra, poreikis dažnai šlapintis ir pan.

Seksualinei funkcijai aptarti buvo skirti du klausimynai: moterų seksualinės funkcijos indeksas ir moterų seksualinio streso skalė. Tyrimo bendraautorė, medicinos mokslų daktarė Stephanie Faubion teigia, kad abu šie rodikliai yra labai svarbūs norint suprasti seksualinės funkcijos sutrikimus, nors, pasak jos, daugelis tyrėjų remiasi tik pirmuoju rodikliu.

„Negalima ko nors vadinti problema, kol to nepasako pati moteris. Pavyzdžiui, neužtenka pasakyti, kad moteris turi susilpnėjusį seksualinį potraukį. Svarbu, kad moteris įvardytų, kad jai tai trukdo“, – sako ji.
Kitais klausimynais buvo tiriamas moterų nerimas, nuotaika ir pasitenkinimas santykiais.

Tyrimo rezultatai

Tyrime dalyvavo daugiau kaip 3400 vidutinio amžiaus moterų, kurios 2016–2019 m. kreipėsi į Mayo kliniką (JAV). Šios moterys buvo išsilavinusios ir turėjo pastovius santykius, todėl nežinoma, ar rezultatai būtų tokie patys platesnei moterų populiacijai.

Apie 75 proc. tyrime dalyvavusių moterų nurodė prastą miego kokybę. 54 proc. iš jų atitiko seksualinės disfunkcijos kriterijus. Tai didžiulis skaičius, sako S.Faubion. Pasak jos, šių problemų paplitimas rodo, jog gydytojai turi geriau jas spręsti.

Moterys, kurių miego kokybė buvo prasta, 1,48 karto dažniau nurodė turinčios seksualinių problemų.

Išanalizavus rezultatus ir atsižvelgus į kitus veiksnius, nustatyta, kad moterys, kurių miego kokybė buvo prasta, 1,48 karto dažniau nurodė turinčios seksualinių problemų. Kita vertus, seksualiai aktyvios moterys dažniau miegojo kokybiškai. Tyrimo metu padarytas reikšmingas atradimas: paaiškėjo, kad bendra miego trukmė yra mažiau svarbi nei miego kokybė.

Taip gali būti todėl, kad per naktį žmogus pereina keletą miego etapų – tam tikrus ciklus, kurie kartojasi kelis kartus per naktį. Jeigu šie ciklai pertraukiami dėl dažnų pabudimų, miego kokybė prastėja. Mokslininkai ne vieno tyrimo metu nustatė, kad sutrikęs miegas turi poveikį viskam – tiek mūsų asmenybei, tiek fizinei ir emocinei sveikatai.

Tyrėjai negalėjo nustatyti, ar prasta miego kokybė lėmė prastesnį seksą, ar būtent gero sekso trūkumas turėjo įtakos moters gebėjimui miegoti. Vis dėlto jie linkę manyti, kad miego kokybė daro įtaką mūsų libido. Kita vertus, neatmetama galimybė, kad santykių, taip pat ir intymių, problemos savo ruožtu gali lemti miego problemas.

Pasak ekspertų, šis tyrimas rodo, kad gydytojai, susidūrę su pacientėmis, turinčiomis seksualinių problemų, turėtų pasiteirauti, kaip jos miega. Kai kurie sutrikimai, galintys trikdyti miegą, yra gerai žinomi, pavyzdžiui, miego apnėja, neramių kojų sindromas, panikos priepuoliai, naktinis prakaitavimas dėl menopauzės. Tačiau, kaip pastebi S.Faubion, daugelis šeimos gydytojų neklausia vidutinio amžiaus moterų nei apie jų miegą, nei apie lytinį gyvenimą, todėl pataria moterims apie tai užsiminti pačioms.

„Moteris, turinti sunkumų dėl seksualinio gyvenimo, būtinai turėtų pasidomėti savo miegu. Seksualinio gyvenimo kokybei gali turėti įtakos daug veiksnių, tačiau viena iš jų gali būti miegas“, – teigė mokslininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius