-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo krabų mėsa naudinga organizmui?

Paprasta garuose paruošta krabų mėsa yra viena sveikiausių jūros gėrybių, kurias tik galite valgyti. Už minimalų kalorijų kiekį valgydami krabų mėsą gauname daug baltymų, daugybę mineralų ir B grupės vitaminų. Žinoma, daugelis krabų mėsą vartoja kiek kitokiu pavidalu – skanauja krabų lazdeles, kuriose yra natūralios krabų mėsos, tačiau taip pat ir kitų ingredientų. Vis dėlto daugelis krabų lazdelių, kuriais mėgaujamės, yra pagamintos ne iš natūralios krabų mėsos, bet iš surimio, kurį sudaro tokie ingredientai kaip baltoji žuvis, kiaušinio baltymas, krakmolas ir vanduo. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kuo natūrali krabų mėsa yra naudinga organizmui ir kodėl jai naudingumu nenusileidžia krabų mėsos pakaitalas surimis.
Krabų lazdelės
Krabų lazdelės / Partnerio nuotr.

Krabų mėsos nauda organizmui

Krabų mėsa, išgaunama iš žuvies krabo. Tokią mėsą galima išgauti patiems, išdorojant krabą arba nusipirkti šaldytos ar konservuotos krabų mėsos. Neapdorota krabų mėsa turi nepaprastai mažai kalorijų, ir beveik visos kalorijos gaunamos iš baltymų. Krabų mėsa turi tik 74 kalorijas vienoje porcijoje. Maždaug 85 procentai tų kalorijų yra iš baltymų. Galutinis kalorijų procentas lieka iš riebalų ir nedidelis kiekis iš krabuose esančių angliavandenių. Kasdien baltymų moterims rekomenduojama vartoti 46 gramus, vyrams – 56 gramus. Šiems tikslams pasiekti gali pagelbėti krabo mėsa, kurioje yra 16,45 gramo baltymų. Baltymai mūsų kūne nuolatos skaidosi, o norint atkurti raumenis ir audinius, būtina vartoti pakankamai maistinių medžiagų, o krabo mėsa yra puikus baltymų šaltinis.

Krabų mėsa taip pat yra įspūdingas vitamino B12 šaltinis, kurio kiekvieną dieną reikia 2,4 mikrogramo. Viena porcija krabų mėsos porcija tiekia 9,78 mikrogramus. Vitaminas B12 leidžia jūsų kūnui gaminti sveikus raudonuosius kraujo kūnelius. Vitaminas B 12 taip pat palaiko normalią smegenų funkciją. Gavę pakankamą vitamino B12 kiekį, galite sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Krabų mėsoje kartu su riboflavinu yra didelė seleno koncentracija, kuri taip pat gali padidinti antioksidantų gamybą organizme.*

Selenas ir riboflavinas yra du pagrindiniai krabų mėsoje esantys mineralai, kurie siejami su imuninės sistemos funkcijos gerinimu ir apsauga nuo lėtinių ligų. Krabuose esantys antioksidantai taip pat gali neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie gali sukelti ląstelių mutaciją.

Krabų mėsoje esantis fosforo kiekis gali padėti pagerinti bendrą inkstų ir kepenų funkciją. Tai savo ruožtu leidžia geriau ir greičiau pašalinti toksinus iš organizmo. Be to, organizmui taip pat gali būti naudingas geresnis medžiagų apykaitos efektyvumas. Krabų mėsoje gausu vario – mineralo, kurio paprastai nepaisoma, tačiau kuris teikia daug naudos žmogaus organizmui. Pavyzdžiui, tai padeda absorbuoti geležį skrandyje ir padeda padidinti raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, todėl kraujas gerai prisotinamas deguonimi visame kūne. Krabuose esantis varis taip pat gali padėti greičiau išgydyti ir atauginti ląsteles po ligos ar traumos.

Partnerio nuotr./„Viči“ krabų lazdelės
Partnerio nuotr./„Viči“ krabų lazdelės

Ką gaminti iš krabų mėsos?

Krabų mėsa, pirkta iš mėgstamiausio turgaus ar jūros gėrybių parduotuvės, yra puikus ingredientas, suteikiantis pikantiško, jūrinio skonio kiekvienam patiekalui. Minkšta, švelnaus skonio krabų mėsa suteikia subtiliai saldaus sodrumo visam patiekalui, pradedant sriubomis ir salotomis, baigiant įvairiais sumuštiniais ir užkandėlėmis.

Krabų mėsą, kaip ir visas kitas mėsas, galima virti, kepti ir kitaip apdoroti. Gaminant patiekalus iš krabų mėsos galima eksperimentuoti.

Pavyzdžiui, patiekti krabų mėsa įdarytą lašišą. Skanus dviejų gurmaniškų jūros gėrybių variantų derinys atskleidžia sodrų skonį. Išvirtą ar iškeptą krabų mėsą visuomet tinka dėti į įvairias salotas, makaronų patiekalus, taip pat į įvairius sūrius pyragus. Kadangi natūrali krabų mėsa yra švelnaus skonio, patartina ją gardinti įvairiais prieskoniais, tokiais kaip petražolės, krapai, rozmarinai, bazilikai.

Surimi nauda organizmui

Surimi, dar kitaip vadinamas krabų mėsos imitacija, gaminamas iš švelnaus skonio baltųjų žuvų, tokių kaip menkė ar lydeka. Surimi skonis primena krevetes, krabus, kitus vėžiagyvius ir omarus. Jis yra patogus ir ilgesnio galiojimo laiko, todėl, kai jis yra paruoštas perdirbimo metu, jį lengva naudoti. Jis dažnai naudojamas sušiuose, tokiuose kaip Kalifornijos suktinukai ar jūros gėrybių salotos bei daugelyje kitų patiekalų. Įvairiuose receptuose surimi yra pagrindinis ingredientas. Jis gali būti įvairių formų, formų ir tekstūrų, taip pat panašus į krabų, omarų ir kitų vėžiagyvių mėsos spalvą ir tekstūrą.

Surimio nauda sveikatai apipinta mitais. Daugelis teigia, kad surimis yra bevertis sveikatai. Vis dėlto surimis – neblogas vitaminų ir mineralų šaltinis. Surimi yra mažai riebalų ir kalorijų, todėl tai yra puikus dietos papildymas, jei norima numesti svorį ar atsikratyti kilogramų pertekliaus. Vartojant mažai riebalų ir kalorijų turinčius maisto produktus, dažnai yra siekiama užkirsti kelią lėtinėms ligoms, tokioms kaip širdies ligos. 100 g surimio turi tik 81 kaloriją, mažiau nei 1 g riebalų ir 17 miligramų cholesterolio.

Surimi taip pat turi nemažą fosforo kiekį. Vienas procentas kūno svorio yra pagamintas iš fosforo, kurio gali būti kiekvienoje kūno dalyje, ypač kauluose ir dantyse. Fosforas atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį palaikant dantų ir kaulų sveikatą, taip pat tinkamai veikiant raumenims ir inkstams. Jis palaiko sveiką širdies darbą ir sveiką nervų veiklą.

Surimi yra daug vitamino B12 ir vitamino B6. Jame taip pat yra ir B1, B2, B3, vitamino E ir vitamino K. Vis dėlto surimyje trūksta vitamino B5 ir folio rūgšties. Nors natūralioje krabų mėsoje yra vitamino B12, B2, B2, B6, krabų lazdelėse yra daugiau vitamino B1 ir vitamino K.*

Partnerio nuotr./Salotos su krabų lazdelėmis
Partnerio nuotr./Salotos su krabų lazdelėmis

Surimis – pakankamai maistingas maisto produktas ir tie, kurie yra jautrūs glitimui ar celiakijai, neturėtų vartoti surimio, nes jis turi nemažai krakmolo ir gali sukelti neigiamą šalutinį poveikį. Surimyje taip pat yra ir kitų priedų, pavyzdžiui, druskos. Per didelis natrio kiekis kenkia organizmui, nes užlaido druskas organizme. Didelis natrio kiekis padidina insulto, inkstų ligų ir aukšto kraujospūdžio tikimybę.

Ką gaminti iš surimio?

Surimis dažniausiai naudojamas gaminant krabų lazdeles – jis būna pagrindinis krabų lazdelių ingredientas. Krabų lazdelės – greitas užkandis, kurį mėgsta daugelis. Krabų lazdeles galima valgyti pačias vienas, dažnai jos apkepiamos tešloje, naudojamos įvairioms salotoms, užkandėlėms, sūriems pyragams, makaronų patiekalams. Krabų lazdelės yra universalus maisto produktas, todėl jį galima paruošti eksperimentuojant. Dažnai krabų lazdelės yra valgomos be garnyro arba įkomponuojamos į kokį nors produktą.

Siūlome pasigaminti vieną iš dviejų receptų su krabų mėsa bei su krabų lazdelėmis.

Makaronai su sūriu ir krabų mėsa

Ingredientai:

  • 50 g miltų
  • 400 g makaronų
  • 1 svogūnas
  • 50 g sviesto
  • 300 g kieto fermentinio sūrio
  • 350 g krabų mėsos arba krabų lazdelių
  • 400 ml pieno
  • druskos, pipirų
  • džiovintų bazilikų, petražolių

Gaminimo būdas:

Svogūną nulupame ir smulkiai supjaustome, sūrį sutarkuojame stambia trintuve, krabų mėsą susmulkiname. Svogūną apkepiname svieste, suberiame miltus, išmaišome, supilame pieną ir kaitiname kol masė sutirštėja. Dedame susmulkintą krabų mėsą, sūrį, druską, pipirus, džiovintus bazilikus ir viską išmaišome.

Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje, supilame į kiaurasamtį ir nuvarviname. Makaronai sumaišomi su sūrio – krabų mase ir sudedami į kepimo formą išteptą sviestu. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 170 laipsnių temperatūroje apie 20 min. Patiekiant į stalą, makaronai su sūriu ir krabų mėsa, pabarstomi bazilikais, petražolėmis. Makaronai su sūriu ir krabų mėsa skanu su šviežių daržovių salotomis.

Krabų paplotėliai

  • 4 krabų mėsa
  • 1 kiaušinis
  • 3 šaukštai džiūvėsių + apvoliojimui kepant
  • 2-3 šaukštai sviesto
  • 1 nedidelis šalotinis svogūnėlis, sukapotas smulkiai
  • 1 a. šaukštelis Vorčesterio padažo
  • Gabalėlis nutarkuotos citrinos žievelės ir šaukštelis citrinos sulčių
  • Žiupsnelis šviežių krapų, sukapotų
  • Druskos, pipirų, saldžios paprikos

Gaminimo būdas:

Nedidelėje keptuvėje įkaitiname šaukštą sviesto ir jame lengvai apkepame svogūnus, kol suminkštėja, bet neparuduoja. Atvėsiname. Dubenyje suplakame kiaušinį, sudedame visus likusius ingredientus, supilame pakepintus svogūnus, suberiame druską, prieskonius. Labai švelniai, kad nesuardytumėme krabo mėsos ir nesutrintumėme jos į košę, sumaišome viską į vientisą masę. Ant stalviršio paberiame džiūvėsių ir formuojame krabo masės paplotėlius (pavyzdžiui, metalinis žiedas), iš abiejų pusių apvoliojame gausiai džiūvėsiuose. Kepame įkaitintame svieste, kol abi pusės gražiai aprunda. Pateikiame su žaliomis salotomis ir majonezo padažu.


Šaltiniai:

* John Staughton, ,,7 Incredible Crab Benefits”, 2021 sausio 19 d., https://www.organicfacts.net/health-benefits/animal-product/health-benefits-crab.html

*,,Crab stick nutrition facts, calories and full health analysis“,Foodstruck, paskelbta 2020 gruodžio 13 d. https://foodstruct.com/food/crab-stick

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius