Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto pramonė paraginta gaminti sveikuoliškus produktus

Dvylikos Europos Sąjungos šalių ekspertai pastaruosius ketverius metus suvieniję jėgas vykdė projektą „Salux“, kurio tikslas – paskatinti maisto pramonės atstovus gaminti sveikatai palankesnius produktus.
Prancūziškas batonas (baguette)
Prancūziškas batonas (baguette) / Astos Černės nuotr.

Italijos, Suomijos, Lietuvos, Bulgarijos, Vokietijos, Rumunijos, Jungtinė Karalystės, Prancūzijos, Slovėnijos, Austrijos, Vengrijos ir Ispanijos specialistai ieškojo būdų kaip gamintojai vartotojams galėtų pasiūlyti kuo daugiau pakeistos sudėties (reformuliuotų) produktų, kuriuose  sumažintas druskos, cukraus ar riebalų (ypač sočiųjų ir transriebiųjų rūgščių) kiekis.

„Daugybė mokslinių tyrimų patvirtina, kad dažnas ir gausus druskos, cukraus ar riebalų vartojimas – viena pagrindinių infarkto, insulto, kitų širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių. Taigi, būtina skatinti žmones kuo sveikiau maitintis. Pramoniniu būdu gaminamų produktų sudėties keitimas – vienas iš būdų maistą padaryti palankesniu sveikatai ir pratinti vartotojus prie tokių gaminių“, – sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė.

Projekto „Salux“ metu ekspertai aiškinosi technines ir ekonomines mažų bei vidutinių įmonių galimybes gaminti pakeistos sudėties produktus. Visos projekte dalyvavusios šalys dalijosi tokios gamybos pavyzdžiais, o tai padėjo daugiau sužinoti apie efektyvius technologinius metodus.

Daugybė mokslinių tyrimų patvirtina, kad dažnas ir gausus druskos, cukraus ar riebalų vartojimas – viena pagrindinių infarkto, insulto, kitų širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių.

Šiame projekte dalyvavę Lietuvos atstovai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai, parengė pakeistos sudėties produktų gaminimo rekomendacijas.

Tiek pramonės, tiek viešojo maitinimo įmonių atstovams rekomenduojama pakeistos sudėties produktus gaminti tikslinei vartotojų grupei ir tiekti kuo platesnei rinkai. Kad būtų pasiektas reikšmingas poveikis vartotojų sveikatai, šie maisto produktai turi būti skirti kasdieninei mitybai. Keičiant maisto produktų sudėtį reikėtų kiek įmanoma sumažinti reformuliuojamų komponentų kiekį,  tačiau stengtis, kad nenukentėtų gaminio maistinė vertė, pavyzdžiui, cukrų pakeitus maisto priedais – saldikliais. Reikėtų sukurti ir įdiegti tokias gamybos technologijos, kad būtų galima jas pritaikyti įvairiems maisto produktams.

Labai svarbu, kad pakeistos sudėties produktai nebūtų brangesni ar turėtų ne prastesnes juslines savybes nei įprasti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius