Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Medikai – apie nėštumą ir alkoholį: kaip viena taurė vyno gali negrįžtamai pakeisti būsimo kūdikio gyvenimą

Dar prieš kelis dešimtmečius galėjome išgirsti istorijų ir nuomonių, jog nėščiai moteriai išgerti šlakelį vyno ar konjako – ne itin baisi nuodėmė. Šio liberalaus požiūrio į alkoholio vartojimą nėštumo metu pasekmė – šimtai apsigimusių kūdikių. Šiandien jau žinoma, kad alkoholis negrįžtamai paveikia būsimo kūdikio smegenis, sukeldamas vaisiaus alkoholinį sindromą (VAS).
Nėščia moteris
Nėščia moteris / 123RF.com nuotr.

„Mes turėsim kūdikį!“ – tai 15min projektas poroms, kurios planuoja vaikus ar juos jau augina, bet galvoja apie šeimos pagausėjimą.

Čia pateikiamos skaitytojų istorijos apie tai, kaip pranešė šią žinią savo antrajai pusei, vaikams ar seneliams.

Be skaitytojų istorijų, žurnalistai pateikia pokalbius su specialistais apie tai, ką reikia žinoti porai, norinčiai susilaukti kūdikio.

Visus susijusius straipsnius rasite ČIA.


Pasak Vilniaus universiteto profesoriaus Algirdo Utkaus, tyrimai įvairiose šalyse rodo, kad nuo 2 iki 7 proc. moterų nėštumo metu vartoja alkoholį. 2017–2018 m. Lietuvoje taip pat atlikta anoniminė apklausa, kurios metu siekta išsiaiškinti, kiek moterų vartojo alkoholį trečiame nėštumo trimestre. Teigiamai atsakė 3 proc. moterų. 0,15 proc. iš jų nurodė alkoholį vartojusios dideliais kiekiais.

Kadangi alkoholio molekulė gerai tirpsta vandenyje ir riebaluose, ji, patekusi į moters organizmą, lengvai praeina per ląstelės membraną ir peržengia placentos barjerą, t. y. patenka ir į vaisiaus organizmą.

„Vaisiaus kepenys alkoholį metabolizuoja daug lėčiau nei suaugusiojo. Be to, vaisius alkoholį iš savo organizmo pašalina su šlapimu, tačiau jis šlapinasi į tuos pačius vaisiaus vandenis, kurių vėl gurkšteli. Susidaro užburtas ratas. Todėl alkoholio koncentracija vaisiaus organizme gali būti netgi didesnė nei moters organizme“, – pasakojo genetikas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Utkus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Utkus

Kas yra VAS?

Pasak Vilniaus gimdymo namų direktorės Kornelijos Mačiulienės, dar prieš 2500 metų graikų filosofas Platonas rašė, kad alkoholį vartojančios moterys gimdo nesveikus vaikus. Šis fenomenas taip pat buvo pastebėtas Anglijoje – tuo metu, kai šioje šalyje buvo labai pigus džinas. Netgi buvo atsiradusi tokia sąvoka, kaip džino vaikai.

Tačiau tik 1973 m. mokslininkai įrodė, kad alkoholis sukelia kūdikio smegenyse negrįžtamus pakitimus, kurie buvo įvardinti kaip vaisiaus alkoholinis sindromas (VAS). Jis 100 proc. išvengiamas, jei moteris nėštumo metu nevartoja alkoholio.

Išoriniai VAS požymiai – mažas kūdikio svoris, maža galva, trumpa, riesta nosis, įdubusi nosies nugarėlė, plonos lūpos, ypač viršutinė, gomurio nesuaugimas ir pan. Ginekologės teigimu, visus juos šiandien galima koreguoti plastinės chirurgijos operacijomis, tačiau poveikis smegenims yra negrįžtamas.

„Nustatyti VAS iš karto po gimdymo dažnai yra sudėtinga, nebent motina girtavo visą nėštumo laiką ir kūdikiui pasireiškia abstinencijos sindromai – jis labai skausmingai klykia, prasideda traukuliai. Tokių vaikų pas mus per metus būna 3–4. Tokiu atveju kūdikį būtina kuo greičiau detoksikuoti.

Tačiau dažniausiai pažeidimai pasireiškia vėliau.

Kalbant apie bendrą statistiką, teigiama, kad iš 1000 naujagimių nuo 3 iki 6 gali gimti su VAS. Jie gali neturėti jokių išorinių požymių, tačiau vaikui augant pastebima, kad atsilieka jo raida, sutrikęs intelektas, jis prasčiau mokosi, turi elgesio problemų.

Vaikas gali būti labai neramus, besiblaškantis, nerandantis sau vietos. Tokiais atvejais mamos taip ir norisi paklausti, ar nėštumo metu ji nevartojo alkoholio“, – teigė ginekologė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kornelija Mačiulienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kornelija Mačiulienė

Koks laikotarpis pavojingiausias

Nors VAS yra siejamas su lėtiniu alkoholio vartojimu, pasak A.Utkaus, net ir retas alkoholio vartojimas, kad ir kartą per mėnesį, yra netoleruotinas, nes šiandien jau pripažįstama, kad saugios alkoholio dozės nėštumo metu apskritai nėra.

Medikas prisimena, kad prieš kelis dešimtmečius net gydytojai patardavo nėščiai moteriai kasdien suvartoti po 1–2 šaukštus konjako. Pasak jo, tai visiška nesąmonė.

„Sunkiausio pažeidimo rizika – nuo trečios iki dešimtos savaitės po pastojimo, kai vyksta intensyvi organų genezė. Jeigu moteris tuo laikotarpiu vartoja maždaug po 28 g absoliutaus alkoholio, o tai atitinka 340 g alaus, apie 140 g vyno ir apie 43 g degtinės, kyla sunkiausio pažeidimo, kuris jau įvardijamas kaip VAS, rizika.

Tačiau tai nereiškia, kad saugu vartoti alkoholį mažesniais kiekiais arba ne šiuo kritiniu nėštumo laikotarpiu. Pavojus išlieka visada, nes smegenys, kurios jautriausiai reaguoja į alkoholio ir jo metabolitų poveikį, vystosi iki pat nėštumo pabaigos. Taigi alkoholis, nepriklausomai nuo nėštumo laiko, turi labai neigiamą poveikį besiformuojančioms smegenims.

123RF.com nuotr./Tyrimas ultragarsu
123RF.com nuotr./Tyrimas ultragarsu

Niekada nežinai, kada įvyks pažeidimas ir kokia dozė gali jį sukelti. Tam turi įtakos ir genetinė struktūra. Pavyzdžiui, ne visos nuo alkoholio priklausomos moterys pagimdo kūdikį su VAS ir, atvirkščiai, net labai retai alkoholį vartojanti moteris gali pagimdyti kūdikį, turintį VAS. Pažeidimai gali būti įvairaus lygio – nuo labai sunkių iki ne tokių ryškių, tačiau norint jų visiškai išvengti, nėštumo metu moteris turėtų atsisakyti bet kokių alkoholinių gėrimų vartojimo. Nulis alkoholio yra nulis rizikos“, – teigė genetikas.

K.Mačiulienė pridūrė, kad nevartoti alkoholio būtina nuo to momento, kai nusprendėte planuoti pastojimą. Mat apie nėštumą sužinoma ne iš karto po apvaisinimo.

Kas ta raudonojo vyno taurė?

R.Utkaus manymu, VAS paplitimas turėtų būti ne tik moters, bet ir jos artimųjų ir apskritai visos visuomenės atsakomybė. „Tai mūsų visų atsakomybė, kad moterys nėštumo metu nevartotų alkoholio“, – įsitikinęs profesorius.

Jam pritaria ir K.Mačiulienė, nors, jos manymu, tendencijos gerėjančios. Anksčiau gimdymo namai kasdien sulaukdavo bent vienos gimdyvės, pavartojusios alkoholio. Šiuo metu tai retenybė.

Jeigu moteris yra truputį „linksma“, koks „linksmas“ yra vaisius gimdoje?

„Manau, kad tai visuomenės švietimo rezultatas. Anksčiau, jeigu šeimoje vykdavo vaišės, tiek pati nėščios moters mama, tiek visi kiti skatindavo ją išgerti. Kas ta raudonojo vyno taurė? Tai kaip tik padės atsipalaiduoti – ir vaisiui bus geriau. Taigi aplinkiniai įteigdavo moteriai, kad šiek tiek išgerti yra netgi labai gerai.

Tokiais atvejais aš visada sakau – jeigu moteris yra truputį „linksma“, koks „linksmas“ yra vaisius gimdoje? Alkoholis per placentą praeina kiaurai. Ir jokio saugaus nėštumo laiko, kalbant apie alkoholio vartojimą, nėra.

Mes negalime žinoti, kaip alkoholio dozė paveiks smegenis kad ir 36-ą nėštumo savaitę. Viena vyno taurė gali pakeisti visą būsimo kūdikio gyvenimą, kuris nebus geras nei vaikui, nei motinai“, – teigė pašnekovė.

Jos žiniomis, jau yra pirmoji byla, kurioje alkoholį vartojusi moteris, pagimdžiusi VAS turintį kūdikį, kaltinama vaisiaus nepriežiūra gimdoje. Tačiau kol kas dar sunku prognozuoti, kuo ši byla baigsis.

„Kuo greičiau visuomenė pakeis požiūrį į girtą ar geriančią nėščią moterį, perspės ją dėl pavojaus, tuo geresnė bus situacija šiuo atžvilgiu.

Prisimenu vieną atvejį. Kartą atėjau į kavinę su anūke suvalgyti deserto, ir, vos man įėjus, vienai moteriai iš rankų iškrito taurė. Pasižiūrėjau į ją ir pastebėjau, kad ji nėščia. Ji man ir sako: „Pamačiau jus ir man iškrito taurė.“ Ji tiesiog buvo mačiusi mane kalbančią televizijoje. Nors ji buvo įsipylusi labai mažai alkoholio, bet vis dėlto tai buvo alkoholis“, – pasakojo gydytoja.

Šiuo metu K.Mačiulienei dar didesnį nerimą kelia tendencija, kad vis daugėja atvejų, kai moterys svaiginasi šiuolaikiniais narkotikais. Todėl ji mano, kad ateityje daugės apsigimimų, susijusių ne su alkoholiu, o su psichotropinėmis medžiagomis.

Tapkite projekto „Mes turėsim kūdikį!“ dalimi! Laukiame jūsų istorijų, kaip žinią apie kūdikį pranešėte savo vyrui ar artimiesiems. O galbūt esate tas asmuo, kuriam šią žinią pranešė, ir norite pasidalyti savo reakcija, išgyvenimais? Pildykite žemiau matomą anketą ir mūsų žurnalistai susisieks su jumis, pakalbins ir pasidalins jūsų šeimos istorija su visais!
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius