-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Miego stygius sukelia pokyčius ląstelių molekulėse

Miego stygius žmonėms kelia stresą, irzlumą, skatina persivalgymą. Tai mes žinome iš patirties, tačiau miego stygiaus pasekmės turi ir biochemines priežastis.
Nemiga
Nemiga / Fotolia nuotr.

Mokslo žurnalas „Current Biology“ aprašė tyrimus, atliktus su apvaliosiomis kirmėlėmis. Nors šie gyviai nemiega taip, kaip tai daro žmonės, jos vis dėlto turi vystymosi periodą, kuriame yra letargo būsenos. Dirbtinai suktrikdę organizmų snaudulį mokslininkai rado, kad ląstelėse aktyvinamas specifinis baltymas, tiesiogiai susijęs su streso būsena.

Kita serija bandymų buvo siekiama „išjungti“ streso baltymą – ir tai pavyko. Taigi teoriškai įmanoma pašalinti nemigos sukeltą stresą, tačiau to daryti neverta – pusė iš tiriamų kirmėlių su pašalintu baltymu netrukus nugaišo.

Pensilvanijos universiteto (JAV), kuriame buvo vykdomi tyrimai, mokslininkai teigia, kad organizmo reakcija į nemigą yra būtina kaip perspėjimo signalas nepiktnaudžiauti būdravimu naktį. Žmogui miegas yra būtinas, todėl jo stygius sukelia nemalonius pojūčius, sergstinčius nuo dar didesnių sveikatos sutrikimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius