Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nesveikiausi angliavandeniai – nuo kurių verta laikytis kuo atokiau?

Angliavandeniai pastaruoju metu sulaukia nemažai pylos, tačiau mitybos specialistai užtikrina, kad jie mums tikrai reikalingi – svarbiausia, pasirinkti tinkamai. Tiesa, yra ir tokių produktų, gausių angliavadeniais, kurių vartojimą reikėtų apriboti.
Sausi pusryčiai
Sausi pusryčiai / Vida Press nuotr.

Kaip rašoma portale eatthis.com, prieš renkantis, kokius angliavandenius įtraukti į maistą ir užkandžius, svarbu žinoti, kad ne visi jie yra vienodi. Pavyzdžiui, jūsų organizmas vienaip reaguos į gazuotame gėrime esančius angliavandenius nei į vaisiuose ar pupelėse esančius angliavandenius. Visi angliavandeniai gali būti sveikos mitybos dalis, tačiau kai kuriuos angliavandenius turėtumėte riboti savo kasdieniuose mitybos įpročiuose. Kokius?

Saldinti jogurtai

Greičiausiai sutiksite, su minimi, kad saldinti jogurtai, gausūs cukraus, nėra pats geriausias pasirinkimas, nors tokie dažniausiai labai mėgstami vaikų.

Tiesa, paprastas jogurtas gali būti puikus svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis, baltymai ir probiotikai, šaltinis. Tad verčiau vietoj saldinto jogurto pirkite paprastą ir pagardinkite jį šviežiais vaisiais (arba šaukštu naminės uogienės!).

Balta duona

Balta ir minkštutė duona gali suvilioti labai greitai, tačiau pagalvokite, ar tikrai verta pasiduoti toms vilionėms? Tokioje duonoje tikrai trūksta daug svarbių maistinių medžiagų. Daugumoje baltos duonos rūšių nerasite nei skaidulinių medžiagų, nei daug baltymų, be to, gali būti pridėta cukraus.

Pilno grūdo duonoje yra daugiau skaidulinių medžiagų ir baltymų, daugiau svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, B grupės vitaminų. Rinkdamiesi pilno grūdo duoną atkreipkite dėmesį, ar joje nėra pridėtinio cukraus, ir rinkitės tokią, kurioje būtų skaidulinių medžiagų.

Saldūs pusryčių dribsniai

Tai dar viena nuodėmė, kuri atrodo kaip sveikas pasirinkimas. Taigi, rinkdamiesi dribsnius, pirmiausia atkreipkite dėmesį į pridėtinio cukraus kiekį. Geriausia, kad šis skaičius būtų mažesnis nei 5 g vienoje porcijoje ir kuo artimesnis nuliui. Saldūs dribsniai dažniausiai yra greitų pusryčių pasirinkimas, tačiau jis gali sukelti greitą energijos antplūdį ir kritimą, o tai reiškia, kad norėsis dar daugiau cukraus. Atmeskite cukrų ir rinkitės skaidulinius produktus, kad energija išliktų ilgiau.

Įvairūs saldainiai

Saldainiai tikrai nėra netikėtas angliavandenių šaltinis. Juose gali būti ne tik daug pridėtinio cukraus, bet ir maistinių dažiklių, sočiųjų riebalų bei daug kalorijų. Be to, saldainiuose trūksta skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Retkarčiais galima suvalgyti mažą saldainių porciją, tačiau kasdienį įprotį juos valgyti verčiau pakeiskite sveikesniais variantais, kad patenkintumėte savo saldumynų poreikį. Įvairūs vaisiai ir uogos yra kur kas naudingesnis pasirinkimas.

Saldi kava

Greičiausiai esate girdėję, kad mes ne tik suvalgome nemažą cukraus porciją, bet ir ne ką mažiau jo išgeriame pačiais įvairiausiais pavidalais. Saldžioje kavoje su priedais gali slypėti tikra kalorijų bomba!

Paprastas juodos kavos puodelis be cukraus yra viena, ir visai kas kita, jeigu į kavą pridėsite sirupo, įvairių priedų, grietinėlės ir pan. Saldinti kavos gėrimai gali turėti šimtus kalorijų ir daugiau cukraus, nei sveika suvartoti per visą dieną. Jei juoda kava jums netinka, pabandykite paieškoti sveikesnių saldinimo alternatyvų, pavyzdžiui, siūloma kavą saldinti stevija. Tik jokiu būdu nereikėtų persistengti – saikas reikalingas visose situacijose.

Sultys

Daugelyje pirktinių sulčių yra pridėtinio cukraus, todėl, tikėtina, kad sultys ne tik nepadidins sotumo jausmo valgio metu, bet ir gali pasireikšti tas pats cukraus kiekio kraujyje šuolis ir kritimas, kuris dažnai pastebimas vartojant kitus daug cukraus turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, dribsnius.

Jei negalite pradėti dienos be sulčių stiklinės, rinkitės šviežiai spaustas sultis. Paprastai tokios yra geresnės už daugumą pirktinių sulčių, tačiau dar geriau rinktis ne sultis, o sveikus šviežius vaisius, kad gautumėte daugiau sotumą suteikiančių skaidulų.

Tortilijos

Tortilijose, pagamintose iš baltų miltų dažnai trūksta skaidulinių medžiagų, gali būti pridėtinio cukraus, jos taip pat mažiau sočios nei viso grūdo miltų gaminiai. Rinkdamiesi tortilijas ieškokite viso grūdo arba rinkitės kukurūzų tortilijas, kurios paprastai gaminamos iš nedaug ingredientų, todėl yra sveikesnis angliavandenių šaltinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius