-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Neuromokslininkė L.Bojarskaitė: kaip vyksta „smegenų plovimas“ miego metu ir kodėl mes sapnuojame

Pasak Oslo universitete dirbančios neuromokslininkės dr. Lauros Bojarskaitės, miego srityje neseniai padarytas įdomus atradimas. Pasirodo, kai mes miegame, mūsų smegenys valosi nuo vadinamųjų biologinių šiukšlių. Tai per dieną organizme susikaupę metabolizmo, t. y. ląstelių virškinimo, produktai, toksinai ir pan. Kitaip tariant, mūsų smegenys tiesiogine prasme plaunamos. Todėl šiandien miegas su šypsena vadinamas „geriausiu smegenų plovikliu“, o vietoj „saldaus miego“ patariama linkėti „gero smegenų plovimo“.
Mieganti moteris
Mieganti moteris / 123RF.com nuotr.

O jeigu rimtai, tai labai svarbus atradimas. Mat šios smegenyse besikaupiančios biologinės šiukšlės, jeigu nėra pašalinamos, siejamos su tokiomis neurodegeneracinėmis ligomis, kaip Alzheimerio ar Parkinsono liga. Todėl šio proceso veikimo mechanizmai labai aktyviai tyrinėjami. Juos supratus būtų galima padėti žmonėms, kurių smegenyse biologinių šiukšlių šalinimas sutrikęs, atstatyti jį dirbtiniais būdais, o tuo pačiu sumažinti minėtų ligų riziką.

Taigi kiek mums reikia miego, kad „smegenų plovimas“ vyktų sklandžiai?

– Daugelis žino, kad yra dvi miego fazės – lėtasis miegas ir greitasis miegas. Lėtojo miego yra daugiau pirmoje nakties pusėje, greitojo – antroje. Dažnai išgirstu klausimą, koks turi būti santykis tarp šių fazių. Iš tiesų, kiek reikia vienos ar kitos rūšies miego, detalizuoti nebūtina, svarbiausia kasdien miegoti 7–9 valandas. Vieniems gali užtekti ir 6,5 valandų, o kitiems būtinai reikės 9. Tai labai individualu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius