Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Norite gyventi ilgiau? Nedarykite šitų dalykų

Ar norite gyventi ilgai ir sveikai? Tuomet turėtumėte vengti tam tikrų dalykų. Tyrimai rodo, kad kai kurie įpročiai, elgesys ir veikla gali pakenkti jūsų sveikatai – nuo cigarečių rūkymo iki per didelio alkoholio kiekio vartojimo. Visa tai gali sutrumpinti jūsų gyvenimo trukmę ne vieneriais metais, rašoma healthmakesyou.com.
Sveikas pasirinkimas
Sveikas pasirinkimas / 123RF.com nuotr.

Taigi, kokie yra blogiausi dalykai, kuriuos galite padaryti savo sveikatai?

Prasta mityba

Netinkama ir vargana mityba yra vienas blogiausių dalykų, kuriuos galite padaryti. Valgant daug nesveiko ir perdirbto maisto, didėja nutukimo, širdies ligų ir diabeto rizika, rašoma healthmakesyou.com. Ką daryti? Valgykite daug vaisių, daržovių ir liesų baltymų, kad išliktumėte sveiki ir gyventumėte ilgiau. Visada galite pasitarti su specialistais, kurie papasakos, kaip praturtinti savo mitybą naudingomis medžiagomis.

123RF.com nuotr./Užkandžiai
123RF.com nuotr./Užkandžiai

Sėdimas gyvenimo būdas

Greičiausiai jau teko girdėti, kad sėdimas gyvenimo būdas daro ne ką mažesnę žalą nei rūkymas. Nuolat sėdint gali iškilti ilgalaikių sveikatos problemų, o dėl nejudrumo didėja širdies ligų, insulto ir nutukimo rizika. Pagerinkite savo sveikatą būdami aktyvūs ir reguliariai užsiimdami fizine veikla. Kiek reikia nueiti žingsnių, kad jaustumėte poveikį sveikatai? Atsakymą rasite čia.

Per mažai miego

Norint užtikrinti gerą sveikatą, būtina pakankamai ir kokybiškai miegoti. Nepakankamas miegas gali sukelti nuovargį, dirglumą ir padidėjusį streso lygį. Kad išliktumėte sveiki ir gyventumėte ilgiau, kiekvieną naktį nepertraukiamai miegokite 7-8 valandas.

Aukštas streso lygmuo

Įtemptas gyvenimas gali turėti rimtų pasekmių jūsų sveikatai. Didelis streso lygis gali padidinti širdies ligų, insulto ir depresijos riziką. Sumažinti stresą ir pagerinti sveikatą galite praktikuodami atsipalaidavimo technikas, tokias kaip joga ar meditacija.

Toksinų poveikis

Toksinės medžiagos, pavyzdžiui, oro teršalai ir cheminės medžiagos, gali rimtai paveikti jūsų sveikatą. Ilgalaikis toksinų poveikis didina kvėpavimo takų ligų, alergijų ir vėžio riziką. Ribokite toksinų poveikį nerūkydami, naudodami apsaugines priemones, kai dirbate su pavojingomis medžiagomis, rinkdamiesi ekologiškus maisto produktus.

Nesilankote pas gydytoją

Daugelis mūsų pamiršta, kokia svarbi yra profilaktinė apžiūra ir kreipiasi į specialistus tik tada, kai sveikatos problemos tampa rimtos. Svarbu kuo dažniau lankytis pas gydytoją, kad išliktumėte sveiki ir anksti pastebėtumėte bet kokias sveikatos problemas. Vengdami lankytis pas gydytoją galite susidurti su tuo, kad rimtos ligos liks nepastebėtos ir negydomos. Planuokite reguliarius patikrinimus pas gydytoją, kad galėtumėte nuolat rūpintis savo sveikata.

123RF.com nuotr./Vizitas pas gydytoją
123RF.com nuotr./Vizitas pas gydytoją

Rūkote

Ne paslaptis, kad cigaretės sukelia daugybę sveikatos problemų, taip pat onkologines ligas. Rūkymas ne tik didina plaučių vėžio ir kitų kvėpavimo takų ligų riziką, bet ir gali prisidėti prie kitų rimtų sveikatos sutrikimų, tokių kaip širdies ligos ir insultas, atsiradimo. Metimas rūkyti yra vienas geriausių dalykų, kuriuos galite padaryti, kad pailgintumėte savo gyvenimo trukmę.

Vartojate alkoholį

Visi gydytojai pabrėžia, kad nėra saugaus alkoholio kiekio. Didelis alkoholio vartojimas didina vėžio ir kitų lėtinių ligų riziką. Daug geriantiems asmenims kyla didesnė rizika susirgti kepenų ligomis, padidėjusiu kraujospūdžiu ir susidurti su neurologiniais pažeidimais. Geriausia riboti arba visiškai atsisakyti suvartojamo alkoholio kiekį.

Nenaudojate apsaugos nuo saulės

Saulė išties pavojinga, todėl jos spinduliais mėgautis reikia itin atsakingai. Vienas paprasčiausių dalykų, kuriuos galite padaryti savo sveikatai - tai odos apsauga nuo saulės. Jei nenaudojate apsauginio kremo nuo saulės arba apsauginių drabužių, didėja odos vėžio ir kitų su saule susijusių ligų rizika. Eidami į lauką naudokite apsauginį kremą nuo saulės, kurio SPF ne mažesnis kaip 30, o dar geriau - 50.

Praleidžiate valgymą

Reguliariai valgyti kasdien – svarbu. Jeigu tarpai tarp valgymų itin dideli, galite persivalgyti, suvartoti pernelyg daug kilokalorijų, taip pat dėl alkio linkstame į prastesnės sudėties maistą, pavyzdžiui, norime saldumynų. Praleidžiant valgį gali padidėti svoris, atsirasti nuovargis ir susilpnėti imuninė sistema. Pasirinkdami subalansuotą mitybą, kurioje gausu maistingųjų medžiagų turinčių produktų, išlaikysite energijos lygį ir sveiką svorį.

123RF.com nuotr./Emocinis valgymas
123RF.com nuotr./Emocinis valgymas

Kaupiate nuoskaudas

Neigiamos emocijos veikia mūsų sveikatą ir savijautą. Pykčio ir nuoskaudų laikymas gali neigiamai paveikti tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Mokykitės atleisti ir pamiršti visas nuoskaudas, kurias galbūt laikote savyje. Tai padės sumažinti stresą, pagerinti santykius ir pailginti gyvenimo trukmę.

Izoliuojate save nuo aplinkos

Izoliacija gali pakenkti jūsų fizinei ir psichinei sveikatai. Tyrimai parodė, kad socialiai izoliuoti žmonės linkę mirti anksčiau nei tie, kurių socialiniai ryšiai buvo stiprūs. Palaikykite ryšius su šeimos nariais, draugais ir bendruomenės nariais, kad ilgiau gyventumėte. Žinoma, ne kiekvienas ryšys ir ne kiekviena draugystė tinka, rinkitės žmones, kurie yra naudingi jūsų gerovei ir savijautai bei venkite toksiškų santykių.

Persivalgote

Dėl persivalgymo gali padidėti svoris, cholesterolio kiekis kraujyje ir rizika susirgti 2 tipo diabetu. Valgykite tik tada, kai esate alkani, ir nustokite valgyti, kai tik pasisotinsite, t.vy., mokykitės valgyti ramiai, neskubėdami, intuityviai, atsisakykite ekranų valgymo metu. Venkite perdirbtų maisto produktų, keptų patiekalų ir saldžių užkandžių, o rinkitės sveikus produktus, pavyzdžiui, vaisius, daržoves ir liesus baltymus.

Pernelyg daug dirbate

Per sunkus darbas, viršvalandžiai ir tai, kad neskiriate sau laiko pailsėti gali sukelti fizinį ir psichinį išsekimą. Visą dieną reguliariai darykite pertraukas ir pakankamai ilsėkitės. Taip pat nepamirškite numatyti laiko smagiai veiklai, pavyzdžiui, knygos skaitymui ar pasivaikščiojimui. Rūpinimasis savimi yra labai svarbus jūsų bendrai sveikatai ir gerovei.

123RF.com nuotr./Stresas
123RF.com nuotr./Stresas

Pataikaujate

Bandymas visiems įtikti gali paveikti jūsų psichinę ir fizinę sveikatą. Nustatykite ribas su žmonėmis ir nesijauskite įpareigoti daryti tai, ko nenorite. Skirkite laiko sau ir kuo dažniau pasirūpinkite savo emocine sveikata.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius