-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 17

Nuo pralaidaus žarnyno sindromo kenčia milijonai žmonių: kaip atpažinti ir ką daryti

Nors pralaidaus žarnyno sindromas labai paplitęs, jis neturi specifinių simptomų, todėl nėra lengva jį atpažinti ir galime net neįtarti, kad jį turime. Gydytoja gastroenterologė Birutė Čijunskienė nuotolinėje paskaitoje paaiškino, kokiais simptomais jis pasireiškia dažniausiai ir kaip pakeisti mitybą, kad jo atsikratytume.
Moteris pjausto daržoves
Moteris pjausto daržoves / Vida Press nuotr.

Kokias funkcijas atlieka žarnynas

Nuotolinėje paskaitoje, kurią organizavo „Žalioji dėžutė“, medikė priminė, kad žarnynas skirstomas į plonąjį ir storąjį. Jie skiriasi spindžio skersmeniu. Plonasis žarnynas susijungęs su skrandžiu ir maistas iš ten pirmiausia patenka į jį. Vėliau plonasis žarnynas pereina į storąjį. Plonojo žarnyno ilgis – 7 m, storojo – 1,5 m. Kilus problemoms storajame žarnyne, gali atsirasti skausmas po šonkauliais viename ar kitame šone. Paprastai skausmą sukelia jo linkiuose besikaupiančios dujos. Storajame žarnyne kaupiasi maisto liekanos, iš jų išsiurbiamas vanduo, jos tvirtėja, tirštėja ir mums kyla noras tuštintis. Visiškas žarnyno užpildymas įvyksta per vieną dieną, todėl pasituštinti būtina kasdien.

Plonasis žarnynas, nors yra nedidelio spindžio, dėl daugybės gaurelių, esančių ant jo sienelių, turi didžiulį maisto medžiagų įsiurbimo plotą, kuris atitinka dvi dideles futbolo aikštes. Čia maistas tikrinamas, ar nėra toksiškas, išrūšiuojamas, atskiriamas, susiurbiamas, naikinami su maistu patekę patogenai. Taigi plonasis žarnynas veikia kaip savotiškas filtras. Maistas čia maišomas su fermentais, tulžimi, virškinamas, absorbuojamas į kraują, stumiamas storosios žarnos link.

Uždegimo atveju tarp epitelio ląstelių susidarę tarpai praleidžia į kraują mikrobus, nesuvirškintas maisto daleles ir toksinus.

Jeigu plonojo žarnyno gleivinė sveika, ji užtikrina, kad į vidinę kūno ertmę nepatektų svetimos medžiagos – įvairūs patogenai ir toksinai.

„Tačiau yra paskaičiuota, kad pramonė yra pagaminusi 18 mln. naujų medžiagų. Vien duonoje, teigiama, randama apie 100 naujų medžiagų, kurių anksčiau nebuvo ir organizmas su jomis nesusidūrė. Ir tai iššūkis organizmui. Todėl daugėja uždegiminių ir autoimuninių ligų, kurios ir yra organizmo reakcija į nepažįstamas situacijas“, – teigė lektorė.

Maistinės medžiagos į organizmą patenka dviem būdais – pereina tiesiog per žarnyno epitelio ląsteles arba per tarpląstelines jungtis. Būtent nuo šių jungčių sandarumo priklauso, ar į organizmą nepateks kenksmingos medžiagos. Jeigu durys atviros, visa lavina, kas tinkama ir netinkama, gali patekti į mūsų kraujotaką ir vidaus organus. Taigi, sveikas žarnynas yra pralaidus tik mažoms naudingų maistinių medžiagų molekulėms, bet uždegimo atveju tarp epitelio ląstelių susidarę tarpai praleidžia į kraują mikrobus, nesuvirškintas maisto daleles ir toksinus. Imuninė sistema reaguoja į vidinę terpę patekusias medžiagas imuniniu atsaku.

123RF.com nuotr./Vidaus organai
123RF.com nuotr./Vidaus organai

Kaip gliutenas susijęs su pralaidžiu žarnynu

Pasak B.Čijunskienės, pagrindinė pralaidaus žarnyno sindromo priežastis – žalingas gliuteno poveikis žarnyno sienelėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius