Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nustatydamas nėštumą medikas suklydo 10-čia savaičių: abortas virto kūdikio laidotuvėmis

Pasijutusi nėščia, kaunietė Vaida atvyko pas gydytoją išsiaiškinti nėštumo laiko. Kadangi moteris su vyru jau augina du vaikus ir mažiausiajam vos septyni mėnesiai, šeima buvo nusprendusi, kad jeigu nėštumas nedidelis, ryšis abortui. Ši procedūra, gydytojo žodžiais, jai ir buvo atlikta. Tačiau po dviejų dienų moteris vėl atsidūrė ligoninėje ne tik su sepsiu ir rimta grėsme jos gyvybei, bet ir su vis dar plakančia mirštančio kūdikio širdele gimdoje, kurios vaisiaus vandenys buvo nuleisti. Kaip vėliau pasirodė, gydytojas, nustatydamas nėštumą, suklydo apie 10 savaičių.
Embrionas
Embrionas / 123RF.com nuotr.

Buvo pasakyta, kad abortas atliktas

„Kadangi mūsų antram vaikeliui vos septyni mėnesiai, žinia apie trečiąjį nėštumą tikrai buvo netikėtumas. Man dar nebuvo mėnesinių. Įtarimas dėl nėštumo kilo dėl moteriškos nuojautos: kartais papykindavo, tapau mieguista. Pasidariau nėštumo testą – jis iš tiesų buvo teigiamas, bet neįsivaizdavau, kiek laiko esu nėščia. Todėl kreipiausi į gydytoją, kad tai sužinočiau.

Su vyru, aptarę finansines bei kitas galimybes auginti vaikelį, nusprendėme taip: jeigu nėštumas iki 8 savaičių, jį nutrauksime. Jeigu vaikelis didesnis, gimdysiu.

Užsiregistravau konsultacijai bei apžiūrai į P.Mažylio gimdymo namus (LSMU Kauno ligoninės filialas – red.). Čia buvau apžiūrėta ir gydytojas patvirtino, kad mano nėštumas tik 7–8 savaičių amžiaus. Tuomet ryžausi abortui. Po konsultacijos buvau paruošta operacijai, o po jos sužinojau, kad, gydytojo teigimu, viskas pavyko sklandžiai ir po kelių valandų buvau išleista namo“, – lemtingą rugpjūčio 23-ąją prisiminė moteris.

Tačiau praėjus dviem dienoms Vaida pasijuto blogai, prasidėjo stiprūs skausmai, kraujavimas, todėl greitosios medicinos pagalbos brigados buvo išvežta į Kauno ligoninę. Ten moteris sužinojo, kad jos gimdoje, kurioje nebebuvo vaisiaus vandenų, yra apie 19 savaičių kūdikis su vis dar plakančia širdele, bet jau be jokių šansų išgyventi, o jos pačios kraujo rodikliai rodo stiprų sepsį.

Šokas sužinojus tikrąjį kūdikio amžių

„Kai ligoninėje man buvo daroma echoskopija, gydytoja netgi pasikvietė dar du gydytojus į kabinetą, kad pasitikrintų, ar teisingai mato.

Ten man buvo nustatytas 18 savaičių ir 3 dienų nėštumas, t. y. kūdikiui buvo beveik penki mėnesiai! Nors jis neturėjo šansų išgyventi, nes jo plautukai dar nebuvo nusileidę, turėjau dar keletą dienų laukti, kol jo širdelė natūraliai sustos plakti ir tik tuomet turėjau gimdyti negyvą kūdikį. (Pagal įstatymus nutraukti nėštumą galima iki 12-tos savaitės - red.).

Taigi, vėl atsidūrusi ligoninėje sužinojau, kad nėštumo nutraukimas man atliktas nebuvo, o nėštumo laika nustatytas klaidingai. Jei ne gydytojo klaida, šiuo metu sėkmingai nešiočiau vaikelį ir laukčiau Kalėdoms gimstančio sūnaus. Neįsivaizduoju, kaip gydytojas galėjo nepamatyti gimdoje kūdikio su rankytėmis ir kojytėmis, kuris jau buvo mano delno ir pusės riešo dydžio?

Kaip galėjo nepamatyti kūdikio su rankytėmis ir kojytėmis, kuris jau buvo delno ir pusės riešo dydžio?

Beje, ligoninėje pas mane buvo atvykęs tas gydytojas ir paaiškino, kad jis nepagalvojo pasižiūrėti plačiau. Kadangi vaikelis buvo sėdimoje padėtyje, kairėje pusėje prisitvirtinęs kartu su placenta, jam pasirodė ankstyvas nėštumas. Gydytojo žodžiais tariant, dabar yra kaip yra, belieka gydytis ir pasveikti“, – piktinosi pašnekovė.

Iškilo grėsmė moters gyvybei

Kitas klausimas, kurį kelia Vaida, kaip gydytojas, kuris, pradėjęs nėštumo nutraukimo procedūrą ir turėjęs suprasti situacijos rimtumą bei savo klaidą, išleido moterį namo, užuot tuoj pat skatinęs gimdymą. Taip, pasak moters, jis sukėlė grėsmę ir jos gyvybei: „Po kelių dienų į ligoninę pakliuvau su tokiais kraujo rodikliais, kad, gydytojų teigimu, po kelių dienų jau būčiau mirusi. O galėjau ir nesuprasti, kad situacija tokia grėsminga. Truputį kraujuoju, truputį šaltis krečia, silpna, galėjau pagalvoti, kad tai normalu, ir nesikreipti į gydytojus.“

Dėl šio įvykio šeima kreipėsi į teisėsaugą – Kauno apygardos prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kūdikio mirties ir gimdyvės sveikatos sutrikdymo. Vaida tikina, kad jų tikslas nėra žalos atlyginimas.

„Man ne žalos atlyginimas dabar rūpi, o kad gydytojas daugiau nekištų rankų prie jokios gimdyvės“, – teigė pašnekovė.

Pasak LSMU Kauno ligoninės, kuriai priklauso P.Mažylio gimdymo namai, atstovo žiniasklaidai Sauliaus Tvirbuto, ligoninė dėl vykstančio ikiteisminio tyrimo šiuo metu situacijos nekomentuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius