Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginekologas Tomas Lūža apie nėštumo nutraukimą: „Kartais neatsakingai žiūrima ir į naują gyvybę, ir į savo organizmą“

Nėštumo nutraukimas – prieštaringa, skaudi tema, sukelianti begalę diskusijų, iškelianti opias problemas į viešumą. Nors, pasak specialistų, per pastaruosius dešimtmečius nėštumo nutraukimų vis mažėja, kadangi daugėja informacijos apie lytinį švietimą, visgi jos yra nepakankamai.
Ginekologas Tomas Lūža
Ginekologas Tomas Lūža / Asmeninio archyvo nuotr.

Pasitaiko įvairiausių situacijų, kai moterys renkasi nėštumo nutraukimą savo noru. Ką vertėtų žinoti moterims apie šią procedūrą? Į klausimus 15min atsako akušeris ginekologas Tomas Lūža.

„Nėštumo nutraukimas gali būti atliekamas moters noru arba jei tai susiję su medicininėmis indikacijomis. Pastaruoju atveju moteris gali norėti gimdyti kūdikį, tačiau to negali padaryti dėl tam tikrų savo ar kūdikio sveikatos aplinkybių.

Kodėl moteris nusprendžia atsisakyti kūdikio savo noru? Kai pabendrauji su moterimi ar pora, išryškėja įvairiausios priežastys. Neretai jos būna visai nereikšmingos, nepagrįstos. Tokiais atvejais susidaro jausmas, kad į savo kūną ir naują gyvybę moterys žiūri labai lengvabūdiškai, tai lyg vizitas į grožio saloną ar prekybos centrą, kas nemaloniai stebina.

Pasitaiko tokių moterų, kurios, atrodo, nėra girdėjusios apie kontracepcijos būdus, nežino, kaip apsisaugoti nuo nepageidaujamo nėštumo, todėl susidaro vaizdas, kad vienintelė kontracepcijos priemonė joms – tai nėštumo nutraukimas. Būna, kad kreipiasi ir kas kelis mėnesius, ir dažniau nei kartą per metus “, – atskleidžia specialistas.

Gydytojas pabrėžia, kad pasirinkimas nutraukti nėštumą savo noru, gali būti susijęs su labai individualiomis ir rimtomis psichologinėmis, socialinėmis ir kitomis priežastimis, kai moteris viską aptarusi su artimaisiais, mama, vyru ir psichologu, ryžtasi procedūrai. „Manau, kad daliai moterų tai tikrai sunkus sprendimas“, – pastebi T.Lūža.

– Ar nėštumo nutraukimų per pastaruosius dešimt metų sumažėjo?

– Statistikos departamento duomenimis, nėštumo nutraukimų tikrai mažėja, manau, tai gali būti susiję su didesniu kontracepcijos priemonių prieinamumu, tačiau lytinio švietimo bei informacijos nėštumo planavimo klausimais Lietuvoje dar yra per mažai, ji nėra pakankama. Reikia labiau šviesti žmones – tenka išgirsti juokingų, o iš kitos pusės ir graudžių mitų, stereotipų, kuriais būna įsitikinę tiek vyrai, tiek moterys. Pavyzdžiui, paklausi moters, kodėl ji nesisaugojo, o ji sako, kad visada saugosi. Pasirodo, poros galvoja, kad nutrauktas lytinis aktas yra saugi kontracepcijos priemonė, tačiau taip nėra. Įrodyta, kad nutrauktas lytinis aktas – vienas iš nepatikimiausių kontracepcijos būdų, todėl juo pasikliauti nereikėtų.

Lytinio švietimo bei informacijos nėštumo planavimo klausimais Lietuvoje dar yra per mažai, ji nėra pakankama. Reikia labiau šviesti žmones – tenka išgirsti juokingų, o iš kitos pusės ir graudžių mitų.

Arba sako, kad prieš kelis mėnesius gėrė kontraceptines tabletes, tada nutraukė ir manė, kad kelis mėnesius ar metus nepastos. Toks įsitikinimas vėlgi yra klaidingas, kadangi tik nutraukus kontraceptikus nuo pat pirmos dienos tikimybė pastoti yra labai didelė. Galima netgi knygą parašyti apie keistus pacienčių įsitikinimus, kurie, deja atskleidžia, kad lytinis švietimas Lietuvoje nesiekia aukštumų – matau dideles spragas.

– Ar gydytojas turi teisę atsisakyti atlikti nėštumo nutraukimą?

– Žinoma, tokia galimybė visada yra. Tačiau tokia jau gydytojo specialybė, kad tenka padėti moterims įvairiais klausimais. Gydytojas neturėtų vadovautis mitais, nepagrįstais įsitikinimais, religinėmis, filosofinėmis ar kitomis žmogų galinčiomis diskriminuoti dogmomis. Labai svarbu, kad pacientės turėtų galimybę atlikti šia procedūrą legaliai licencijuotoje medicinos įstaigoje, o nesikreiptų į nelegaliai dirbančius asmenis, galinčius pakenkti jų sveikatai ir gyvybei.

– Abortų tema yra gana prieštaringa. Ar jūs galite patarti moteriai išsaugoti kūdikį, bandyti atkalbėti nuo nėštumo nutraukimo? Ar turite atlikti tai, ko pageidauja moteris?

– Čia susikerta du dalykai. Gydytojas visada gali padėti, patarti, nebūtinai piršdamas savo nuomonę, tačiau iš kitos pusės – tai moters, šeimos apsisprendimas. Gydytojas neturi teisės moralizuoti, primesti savo nuostatų, įsitikinimų ar nuomonės. Tačiau visada galima paklausti, ar moteris apsisprendusi, ar pakalbėjo su artimaisiais, vaiko tėvu ir panašiai. Labai svarbu ir gydytojo-paciento ryšys. Ne vieną kartą po nuoširdaus ir išsamaus pokalbio, moterys nusprendžia atsisakyti nėštumo nutraukimo, o pagimdžiusios būna labai dėkingos ir džiaugiasi savo pasirinkimu.

Tačiau žiniasklaidoje kartais tenka išgirsti, kaip moterys pagimdžiusios nužudo savo naujagimius, tokiose situacijose laiku atliktas nėštumo nutraukimas, greičiausiai būtų buvusi geresnė išeitis.

– Jeigu moteris pasirenka nutraukti nėštumą, – ką ji turėtų žinoti?

– Prieš nėštumo nutraukimo procedūrą atliekami tam tikri tyrimai, pavyzdžiui, paimamas tepinėlis iš makšties, patikrinama, ar moteris neserga lytiškai plintančiomis ligomis, ŽIV, sifiliu. Atliekamas bendras kraujo tyrimas, nustatoma kraujo grupė ir Rezus faktorius.

Labai svarbu ir gydytojo-paciento ryšys. Ne vieną kartą po nuoširdaus ir išsamaus pokalbio, moterys nusprendžia atsisakyti nėštumo nutraukimo, o pagimdžiusios būna labai dėkingos ir džiaugiasi savo pasirinkimu.

Nėštumo nutraukimas Lietuvoje atliekamas iki 12 nėštumo savaitės. Nėštumo nutraukimą iki 6 nėštumo savaitės galima atlikti ambulatoriškai. Vėliau nėštumo nutraukimas dažniausiai atliekamas ligoninėje, nes reikalinga intraveninė nejautra – narkozė. Pačios procedūros principas: gimdos kaklelio išplėtimas ir nėštumo audinių atsiurbimas vakuuminiu siurbliuku.

– Ką manote apie medikamentinį nėštumo nutraukimą?

– Medikamentinis nėštumo nutraukimas Lietuvoje neatliekamas, tačiau tenka girdėti, kad tokių medikamentų prekyba vyksta forumuose, internete. Moterys perka ir juos išbando savo nuožiūra, o tai labai pavojinga, nesaugu. Nerekomenduočiau to mėginti. Verčiau jau pasitarti su specialistais.

– Teigiama, kad nėra mokslinių įrodymų apie postabortinį sindromą. Taip pat, kad bloga moters nuotaika, prasta psichologinė būklė susijusi su pačia nėštumo nutraukimo situacija. Ar tikrai moters psichikos nepaveikia nėštumo nutraukimas?

– Taip, mokslinių tyrimų rezultatų apie tai beveik nėra, tačiau tai klausimas ir tema psichologams bei psichoterapeutams. Visgi, kai kurios pacientės, jau patyrusios nėštumo nutraukimą, vėliau apgailestauja, kad buvo naivios, nepagalvojo, ir jeigu galėtų laiką atsukti atgal, nebūtų tam pasiryžusios.

Mano patarimas moterims, kurios galvoja apie nėštumo nutraukimą būtų toks – gerai pagalvokite, apsvarstykite visus įmanomus variantus, galimybes, jeigu reikia, kreipkitės į pagalbos grupes, pavyzdžiui, krizinio nėštumo centrą, kur sulauksite ir psichologinės pagalbos. Būtina apie tai pakalbėti ir priimti tik ramiai apgalvotą ir geriausią sprendimą.

„Fotolia“ nuotr./Nėštumo testas
„Fotolia“ nuotr./Nėštumo testas

– Ar nėštumo nutraukimas turi komplikacijų?

– Nėštumo nutraukimas – tai intervencija, kurios dažniausiai galima išvengti, žinoma, jeigu tai nėra susiję su medicininėmis indikacijomis. Nėštumas ir gimdymas taip pat yra rizikingi, – tačiau tai natūralūs moters kūno procesai. Todėl kaip ir bet kuri kita intervencija ar gydymas, taip ir nėštumo nutraukimas gali komplikuotis.

Dažniausios komplikacijos – tai gimdos infekcija ar gausus kraujavimas. Negydant gali atsirasti gana rimtų pasekmių sveikatai ar net gyvybei. Kartais dėl tam tikrų priežasčių pačią procedūrą gali tekti atlikti pakartotinai ar net kelis kartus. Iš retesnių komplikacijų – tai gimdos ir gimdos kaklelio pažeidimai procedūros metu, įvairios galimos narkozės komplikacijos ir panašiai.

– Ar po nėštumo nutraukimo gali kilti rizika nepastoti ateityje?

– Teoriškai – taip, nes po nėštumo nutraukimo gali susidaryti sąaugų gimdoje, o jeigu kyla rimtesnis uždegimas po procedūros, tai ir sąaugų kiaušintakiuose ir mažajame dubenyje.

Tačiau yra tokių pacienčių, kurios nėštumo nutraukimą atlieka ne vieną kartą per metus ir vis pastoja, todėl negaliu pasakyti, kad nėštumo nutraukimas menkina galimybę pastoti ateityje.

Beje, įrodyta, kad po bet kokių intervencijų gimdoje, taip pat ir nėštumo nutraukimų, gali kilti problemų su placentos prisitvirtinimu gimdoje kitų nėštumų metu, todėl ateityje nėštumai tampa gana rizikingi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius