-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškino, kodėl būtinų vitaminų ir mineralų nebegauname iš vaisių ir daržovių: kaip išvengti reikalingų medžiagų bado?

Parduotuvių lentynos lūžta nuo maisto prekių gausos, tačiau sveikatos specialistai ir mokslininkai įspėja apie mažėjančią mitybinę vertę. Išvaizdūs, saldūs vaisiai – skanūs, tačiau vartodami jų negauname tiek pat vertingų maistinių medžiagų, kaip ir valgydami „pagreitintai“, moderniai augintų daržovių, mėsos, kitų, sveikais vadinamų, produktų.
Produktai ir kalorijos.
Produktai ir kalorijos. / Fotolia nuotr.

Įvairių studijų duomenimis, sveikais vadinamų produktų maistinė vertė gali būti sumažėjusi net iki 30 proc. Cheminių medžiagų naudojamas žemės ūkyje ir gyvulininkystėje didina ne tik maisto papildų, bet ir apsauginių mikroelementų poreikį.

123RF.com nuotr./Daržovės
123RF.com nuotr./Daržovės

Kaip epidemija plinta miego sutrikimai, nerimas

Nuo natūralios žmogaus prigimties tolsta ne tik mityba, bet ir šiuolaikinio gyvenimo tempas: mažai judame, daug laiko praleidžiame prie ekranų. Vis daugiau pasaulio žmonių įdarbina ne rankas, o smegenis, tad kaip epidemija plinta miego sutrikimai, nerimas, o kartu – priklausomybės nuo psichotropinių medžiagų ir kitokių nesveikų atsipalaidavimo būdų.

Tik mažytę dalį iš to, ką kasdien vartojame, galėtume drąsiai įvardyti žodžiu „natūralu“. Technologijos pirmenybę teikia produktų išvaizdai, skoninėms savybėms, o ne mitybinei vertei. Vaisiai ir daržovės auginami „pagreitintai“. Eksportuojami iš tolimiausių kraštų nuskinami nesunokę, baigiami nokinti specialiose kamerose, apdorojami, kad negestų, ilgą laiką gabenami, laikomi sandėliuose.

Vida Press nuotr./Įvairūs vaisiai
Vida Press nuotr./Įvairūs vaisiai

„Jeigu anksčiau skaičiuodavome, kad reikalingoms maistinėms medžiagoms apsirūpinti per dieną užteks 100 gramų riešutų ir pusės avokado, tai dabar šį tikslą pasiekti gali būti sunkiau. Produktai nebeauginami natūraliomis sąlygomis ir jų maistinė vertė gerokai mažesnė, nei rašoma produktų maistinės vertės lentelėse“, – sako „Camelia“ vaistininkė Sigita Izmalkova.

Pasak specialistės, ypač šiuo laiku, kai visi gyvename padidinto streso sąlygomis, nebeužtenka sportuoti, valgyti kuo sveikiau ir mėnesį per metus pastiprinti organizmo, kaip anksčiau rekomenduodavo gydytojai.

„Aš sakyčiau, jaunas žmogus turėtų mažiausiai du kartus per metus pavartoti po kursą svarbiausių vitaminų, o taip pat magnio ir nervų sistemą stiprinančių B grupės vitaminų“, – įsitikinusi vaistininkė.

„Camelia“ vaistinės nuotr./Sigita Izmalkova
„Camelia“ vaistinės nuotr./Sigita Izmalkova

Stinga ne tik vitamino D

Kiekvienas žmogus ir jo poreikiai – individualūs, nors bendros tendencijos rodo, kad Lietuvoje dėl saulės trūkumo daugumai stinga vitamino D, ir suaugusiems, ir vaikams rekomenduojama vartoti žuvų taukų, kartais – B grupės vitaminų, magnio, kitų maisto papildų, kuriais specialistai siūlo kompensuoti mažėjančią produktų mitybinę vertę.

Kokiomis priemonėmis stiprinsime organizmą priklauso ne tik nuo gyvenimo būdo, bet ir polinkio sirgti tam tikromis ligomis ar jau turimų sveikatos problemų.

„Pavyzdžiui, vyresnio amžiaus moterims dėl hormonų pusiausvyros pasikeitimų padidėja rizika susirgti osteoporoze, kuri pasireiškia kaulų retėjimu, maža kauline mase ar kaulų trapumu, todėl profilaktikai būtini kalcio papildai. Siekiant sumažinti riziką susirgti peršalimo ligomis, reikėtų pasirūpinti papildais imuninei sistemai stiprinti. Turintys problemų su sąnariais, turėtų būti atidesni preparatams, kurių sudėtyje yra gliukozamino, MSM, kolageno“, – vardijo S.Izmalkova.

„Camelia“ vaistinės nuotr./„Camelia“ vaistinė
„Camelia“ vaistinės nuotr./„Camelia“ vaistinė

Susirgus gydytis – daug brangiau

Jeigu neturime sveikatos problemų, pasistiprinti galime ir vitaminų kompleksais, kuriuose, vaistininkės žodžiais, viskas subalansuota, visko daug, o užtenka išgerti vieną ar dvi piliules per dieną.

Maisto papildai – patvirtintas paprastas būdas papildyti su maistu gaunamų maistinių medžiagų kiekį. Tačiau, kaip pabrėžė vaistininkė Sigita, gerai būtų išsiugdyti įprotį vartoti ne tą patį, o skirtingus preparatus. Jeigu mėnesį geriu polivitaminus, kitą galbūt papildus sąnariams ir ar kt., priklausomai nuo individualių savybių.

Pati vaistininkė sakė daug dėmesio skirianti ligų profilaktikai ir investuojanti į savo sveikatą, nes susirgus gydytis – daug brangiau.

„Kelintus metus iš eilės geriu žuvies taukus, kokius 7 mėnesius per metus reguliariai vartoju vitaminą D, jo kiekį tiriuosi kas 3-4 mėnesius ir vis viena dar nesu pasiekusi idealios vitamino D normos. Dažnai pavartoju kofermento Q10, kuris mažina riziką širdies ligoms, turi įtakos energijos apykaitai, padeda ląstelių atsinaujinimui, nes šios medžiagos po 25 metų mums visiems pradeda stigti. Kartais vartoju ir polivitaminų“, – sakė „Camelia“ vaistininkė.

123RF.com nuotr./Žuvų taukai
123RF.com nuotr./Žuvų taukai

Alternatyva kalnui vaistų senatvėje

S.Izmalkovos požiūris toks: geriau jau gerti papildus, bet senatvėje nereikės kalno vaistų ir didelių nuostolių.

„Į „Camelia“ vaistinę ateina daug pensinio amžiaus pacientų ir matau, kad per dieną po kokias 8 tabletes yra priversti gerti. Nuo tokių kiekių stipriai kenčia virškinimas, vaistai nuo skausmo neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Kad su amžiumi nereikėtų patirti didelių išlaidų, o ypač – nepatogumų, skausmų, neįgalumo dėl ligų, geriau kuo anksčiau pradėti rūpintis sveikata. Aš pati įsivaizduoju, kad senatvėje norėsiu keliauti, gyventi aktyviai, o ne kentėti dėl skaudančių sąnarių, kas mėnesį lankytis pas gydytoją ieškant vis naujų ligų, nes vis kažką skauda“, – sakė vaistininkė.

Pasaulyje atlikta daugybė tyrimų apie sveikos gyvensenos naudą ir maisto papildus kaip ligų profilaktiką.

123rf.com nuotr./Vitaminas
123rf.com nuotr./Vitaminas

„Pavyzdžiui, įrodyta, kad selenas turintiesiems skydliaukės problemų ne tik leidžia sumažinti vaistų dozes bet ir leidžia geriau jaustis. Diabetu sergantys žmonės dažnai kenčia nuo polineuropatijų, tačiau reguliariai vartojantys vitaminą B, kurio jiems paprastai stiga, šių skausmų gali išvengti. Taip pat įrodyta, kad cholesterolį reguliuoja žuvų taukai. Jeigu jų vartotume nuolat, nebūtų tiek problemų dėl cholesterolio. Ir tai tik keli pavyzdžiai, kaip maisto papildai gali palengvinti ligų simptomus, be to, kad teigiamai veikia sveikatą ir padeda išlikti sveikiems“, – Camelia“ projektui Puiki sveikata – mažiau išlaidų sakė vaistininkė S.Izmalkova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius