-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavasarį dažnas pradeda daugiau sportuoti: kaip „neperspausti“?

Gerėjant orams dažnas nusprendžia pradėti sportuoti – tiek sporto salėse ar namuose, tiek bėgiojant lauke. Visgi, ilgą laiką nesportavusiems gali padidėti traumų rizika, taip pat lėtesniems fiziniams rezultatams gali įtaką daryti po žiemos nusilpęs imunitetas.
Bėgikas
Bėgikas / Unsplash nuotr.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Toma Gečienė dalijasi patarimais, kaip pasirūpinti savo organizmu pradėjusiems aktyviau judėti ir ne tik, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Rūpinkitės sąnariais

Pradėjus sportuoti svarbu nepersistengti bei nepraleisti būtino apšilimo prieš treniruotę. Vaistininkė T.Gečienė teigia, kad sportuojant be apšilimo ar netaisyklingai gali atsirasti sąnarių skausmas.

„Lygiagrečiai svarbu pasirūpinti savo sąnarių sveikata. Dažnai pamirštame sąnariams itin naudingą manganą. Tai mikroelementas, kuris yra būtinas kolageno sintezei. Jis turi antioksidacinių savybių – padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimų, o taip pat dalyvauja mineralų – kalcio, magnio, fosforo – metabolizmo procesuose, kurie svarbūs mūsų sąnariams ir raumenims. Ir, žinoma, nepamirškite kolageno, gliukozamino, vitaminų C ir D“, – pataria vaistininkė T.Gečienė.

Shutterstock nuotr./Vitaminai
Shutterstock nuotr./Vitaminai

Užtikrinkite mineralų kiekį organizme

Aktyviai sportuojant gali sutrikti elektrolitų pusiausvyra mūsų organizme. Anot vaistininkės, tai gali pasireikšti tokiais simptomais kaip nuovargis, galvos ir raumenų skausmai, širdies permušimai ir padažnėjęs pulsas.

„Įprastai per dieną žmogus gali išprakaituoti iki 0,5-2 litrų vandens, o aktyviau sportuojant dar daugiau. Su prakaitu iš mūsų organizmo pasišalina svarbūs mineralai ir elektrolitai. Visa tai veda į dehidrataciją. Įtraukite į mitybą daugiau mineralų – magnio, natrio, kalio ir cinko. Jų gausu žaliose daržovėse kaip špinatai ar brokoliai, pupelėse, riešutuose, žuvyje bei pilno grūdo produktuose. Lygiai taip pat sportuojantys gali vartoti subalansuotus elektrolitų tirpalus“, – sako vaistininkė T.Gečienė.

123RF.com nuotr./ Skausmas
123RF.com nuotr./ Skausmas

Neignoruokite skausmo ir maudimo

Treniruotės metu pajutus stiprų sąnarių, raumenų ar nugaros skausmą, patariama nutraukti treniruotę. Taip pat vaistininkė pataria po treniruotės neignoruoti jaučiamo skausmo, o imtis pagalbos priemonių.

„Jeigu jums skauda sąnarius ar raumenis, rinkitės šaldomuosius tepalus, kurių sudėtyje būtų levomentolio. Jis vėsina, gerina kraujotaką ir greitai suteikia palengvėjimą. Tuo tarpu, jeigu pasitempėte nugarą – naudokite šildančius pleistrus. O susidūrus su tokiomis traumomis kaip raiščių patempimas, sumušimas, panirimas ar mėlynės – gali padėti tepalai, savo sudėtyje turintys hepariną“, – sako vaistininkė T.Gečienė.

Unsplash nuotr./Sportas
Unsplash nuotr./Sportas

Mėgaukitės procesu

„Nepamirškite, kad reguliari aktyvi fizinė veikla taip pat yra naudinga mūsų emocinei savijautai. Nespauskite savęs su itin dideliais užsibrėžtais tikslais vos pradėjus sportuoti. Mėgaukitės procesu – pradėkite nuo lengvesnių treniruočių. Tai ne tik padės išvengti traumų, bet ir padės išsiugdyti įproti reguliariai judėti bei visapusiškai jaustis geriau“, – pataria T.Gečienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius