Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

#Pavasario iššūkis: Andrius Pauliukevičius komentuoja 15min skaitytojų atsiųstus mitybos ir sporto planus

Pirmiausia, norime padėkoti jums, skaitytojai, kad rašote ir kreipiatės į mus. Tikimės, kad pateikti atsakymai bus naudingi, ir jūs pasieksite savo užsibrėžtą tikslą!
Andrius Pauliukevičius
Andrius Pauliukevičius / Mildos Rukaitės nuotr.
Naktinė pamaina / 123rf.com
Naktinė pamaina / 123rf.com

Kreipiasi Antanas

Problema: Kadangi dirbu naktinį darbą (nuo 19:00 iki 05:00), sunku laikytis režimo, nes skrandis jaučiasi apkrautas naktį, prastai miegu.

Dosjė: Auginu raumenų masę, stengiuosi sveikai ir daug maitintis (ne mažau kaip 6-is kartus/parą), sportuoju 3-is dienas/savaitę.

Klausimai: Galbūt kažką darau ne taip? Kaip turėtų atrodyti mano dienotvarkė, siekiant geresnių rezultatų?

– A.Pauliukevičius: Jūsų dienotvarkė yra nulemta Jūsų darbo grafiko. Aš galiu rašyti, kaip gali atrodyti ideali dienotvarkė, bet Jūs negalite nedirbti. Bėda gali būti tik ta, kad pasirenkate ne pačius tinkamiausius produktus. Reikia bandyti ką nors, kas būtų lengviau virškinama. Galbūt vietoje mėsos valgyti žuvį, gal reikia daugiau ląstelienos, tai yra daržovių, gal maistas turi būti liesesnis.

„Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr./Nutukęs žmogus
„Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr./ Riebalai ant pilvo

Kreipiasi Adomas

Problema: Ant pilvo jau susidaręs gelbėjimosi ratas.

Dosjė: Iš ryto stengiuosi vartoti daugiau angliavandenių, dienos viduryje būna didesnė įvairovė, o jau vakare (prieš miegą) valgau varškės 180 g 0,5 proc. riebumo, sumaišytos su liesu jogurtu ir šiek tiek pasukų (dėl skonio). Treniruojuosi 4 kartus/savaitę. Kardiopratimų beveik nėra.

Klausimai: Ar mano mitybos planas yra tinkamas?

– A.Pauliukevičius: Jei svoris krinta ir gelbėjimo ratas mažėja, tada tinkamas. Jei ne, tada atsakymas yra tik vienas – Jūs valgote per daug angliavandenių ir jų vartojimą reikia dar labiau mažinti. Liesame jogurte, kurį naudojate vakare, greičiausiai bus nemažai cukraus. Pasukose su skoniu – taip pat.

Kojos / 123rf.com nuotr.
Kojos / 123rf.com nuotr.

Kreipiasi Artūras

Problema: Neauga blauzdos.

Dosjė: Treniruojuosi 4 kartus/savaitę, blauzdas treniruoju 2 kartus/savaitę. Darau pasistiebimus atsistojęs treniruoklyje arba atsisėdęs. Kartais darau supersetą abiejų pratimų.

Klausimai: Kaip užsiauginti blauzdas?

– A.Pauliukevičius: Jei pasidomėsite šiuo klausimu, nerasite vieno atsakymo ir vienos universalios formulės. Jos tiesiog nėra, ir daugybė kultūristų bando daugybę pačių skirtingiausių įmanomų būdų. Reikia eksperimentuoti, kol rasite efektyvų metodą. Ir tai gali būti tiek viena, tiek šešios blauzdų treniruotės per savaitę.

Bėgikas ilsisi / 123rf.com nuotr.
Bėgikas ilsisi / 123rf.com nuotr.

Kreipiasi Povilas

Problema: Kuo toliau, tuo sunkiau daryti kai kuriuos pratimus

Dosjė: Kariuomenėje gauname didelį fizinį krūvį.

Klausimai: Ar aminorūgštys padeda raumenims? Kokias gerti?

– A.Pauliukevičius: Taip, Povilai. Ir tokiu atveju labiausiai padėtų BCAA amino rūgštys.

Photos.com/Viršsvoris – išgalvota problema?
Photos.com/Antsvoris

Kreipiasi Vilma

Problema: antsvoris

Dosjė: Sportuoti einu vakare, 18 val.

Klausimas: Ar prieš treniruotę galima suvalgyti vaisių (obuolį)? Ar po treniruotės galima suvalgyti vaisių, norint atkurti glikogeno kiekį kraujyje?

A.Pauliukevičius: Vilma, Jūsų atveju vaisių negalima valgyti nei prieš treniruotę, nei po treniruotės. Kai po treniruotės atstatote glikogeną, kitos treniruotės metu Jūs vėl deginate glikogeną ir taip iki ant kūno sukauptų riebalų niekada neprisikasate. Glikogenas yra kaupiamas raumenyse ir kepenyse.

Shutterstock nuotr./
Shutterstock nuotr./ Raumenų skausmas

Kreipiasi Vilius

Problema: Pastaruoju metu jaučiu ne raumenų maudimą, bet sausgyslių skausmą, t. y. save daugiau žaloju, o ne auginu raumenis.

Dosjė: Po treniruotės lauke (ant skersinio ir lygiagrečių) kitą dieną jausdavau raumenų maudimą. Pastebėjus, kad raumenys kurį laiką nebeauga, pradėjau lankytis sporto salėje ir dirbti su svoriais.

Klausimas: Ką darau ne taip, ir ką galėčiau daryti kitaip?

– A.Pauliukevičius: Viliau, greičiausiai netaisyklingai atliekate pratimus ir Jums reiktų paprašyti ne kokio akiniuočio, o patyrusio ir daug sportavusio trenerio pagalbos, kad patikrintų ir pataisytų Jūsų pratimų atlikimo techniką. Taisyklingai juos atliekant, sausgyslių skausmų neturi būti.

Ricard Aparicio, Flickr.com/Norite gražių kojų? Sportuokite reguliariai
Ricard Aparicio, Flickr.com/Norite gražių kojų? Sportuokite reguliariai

Kreipiasi Margarita

Problema: Sveriu daugiau nei prieš pradėdama treniruotis

Dosjė: Beveik metus lankaus sporto salėje 4–5 kartus per savaitę po 1 val (30 min kardio/30 min darbas su svoriais). Maitinuosi sveikai, vartoju daug skysčių. Po metų pastambėjo kojos, kurias labai norėjau suliekninti (joms skyriau daug krūvio). Svorius vis didinau.

Klausimas: Ką darau ne taip? Ar rekomenduotumėte pradėti vartoti riebalus deginančias tabletes?

– A.Pauliukevičius: Pirmiausia, raumenys sveria daugiau nei riebalai, tad nenuostabu, kad jei padidinote raumenų apimtį, padidėjo ir kūno svoris. Vis dėlto bėda bus ne tame, kad atliekate didelį krūvį, ar kad keliate didesnius svorius. Bėda bus tame, kad Jūsų dieta nėra pakankamai gera, ir dėl to apimtys yra didelės. Sumažinus riebalų sluoksnį, tiek apimtys, tiek svoris sumažėtų.

Ar rekomenduočiau riebalus deginančius papildus? Ne. Rekomenduočiau mitybos planą, pagal kurį suvalgytumėte mažiau kalorijų nei per dieną sudeginate.

Partnerio nuotr./Prieš ir po
Partnerio nuotr./Prieš ir po

Kreipiasi Renata

Problema: Riebalai ant kūno

Dosjė: Neseniai (prieš mėnesį) pradėjau maitintis pagal subalansuotą mitybą. Amžius 22 m., ūgis 165 cm, svoris (vasario 14 d. – 100,7 kg) 96,9 kg. Dirbu darbą po 12 val (2-vi dienas ir 2-vi naktis, po to 4-ios laisvos). Naktinė pamaina 20.00-08.00

Klausimai: Kaip maitintis, kai reikia dirbti naktimis?

– A.Pauliukevičius: Renata, problema yra ne riebalai ant kūno, problema buvo Jūsų mąstymas ir požiūris į save ir į savo sveikatą, jei būdama tokio amžiaus ir tokio nedidelio ūgio, sugebėjote tiek privalgyti. Riebalus galima ištirpdyti ir tai visiškai nėra sunku, tam tik reikia laiko. Ir jei jau suvokėte, kad tiek sverti nėra gerai ir pradėjote savimi rūpintis, daugiau jokių problemų nėra, tereikia nesustoti ir tai tęsti. Sėkmės Jums ir džiaugiuosi tuo, kad Jūs jau judate į priekį!

Norite užduoti jums rūpimą klausimą apie sportą ar mitybą? O gal galite pasiūlyti įdomią ir visiems aktualią temą? Rašykite mums – issukis@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius