Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Penkios svorio metimo klaidos: skaičiuoti kalorijas – neverta

Pradėję mesti svorį ir nematydami greitų ar norimų rezultatų, manome, kad mūsų metodas neveikia, tačiau galbūt tiesiog darome kelias lengvai ištaisomas klaidas, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jis tikina, kad daugelis mesdami svorį vadovaujasi netinkamomis taisyklėmis ir išvardija penkias dažniausiai pasitaikančias klaidas.
Mityba.
Mityba. / Fotolia nuotr.

„Manau, daugelis su manimi sutiks: valgymas – vienas didžiausių gyvenimo malonumų. Kartais jis tampa toks didelis, kad ateina akimirka, kai suprantate, jog kūno matmenys jūsų nebetenkina, o turimas garderobas per ankštas. Griebiatės dietos, keičiate mitybą, atsisakote nesveikų maisto produktų. Svoris nekrinta. Nesuprantate kodėl ir puolate į neviltį. Bet ar jūs tikrai viską darote tinkamai, kad jūsų svoris kristų?“ – klausia A.Unikauskas.

Jis tikina, kad daugelis problemų slypi mūsų galvose: „Pradėję mesti svorį ir nematydami greitų ar norimų rezultatų, manome, kad mūsų metodas neveikia. Kai sveriamės ir pastebime, kad auga svoris, daugelis galvoja, kad taip yra dėl to, kad užauga daugiau riebalų. Bet jei sutvarkėte mitybą ir judate daugiau, o svoris nekrenta, gali būti, kad tiesiog užsiauginote raumenų, kurie yra sunkesni nei riebalai.“

Tai, sako A.Unikauskas, ir yra pirmoji iš dažniausiai daromų svorio metimo klaidų. Pasak gydytojo, reikia atsižvelgti ne į svorį, o į apimtis ir jas matuoti. Kai mažėja riebalų kiekis, liemens apimtis mažėja.

Antra daroma klaida – kalorijų skaičiavimas. „Kur bepažiūrėsite, į akis brukamos kalorijos. Taip, jos gerai, kai reikia paskaičiuoti energetinę vertę. Susidaro įspūdis, kad kalorijos svarbiau nei pats maistas, kurį suvalgote. Palyginkime mėsą su vaisiais – mėsa yra baltymų ir riebalų šaltinis, o sakykime, obuolyje – didžiulis kiekis cukraus (fruktozės). Nesakau, kad nereikia valgyti vaisių – reikia, bet ne dideliais kiekiais“, – teigia medikas.

Svarbu rinktis produktus, kuriuos valgome, priduria A.Unikauskas. Nesvarbu, kad jų kalorijų kiekis – toks pat, tačiau produktai skirtingai veikia mūsų svorį.

Trečia klaida – valgyti per daug riešutų, sako profesorius. „Valgydami riešutus galite per daug įsijausti, o juose daug riebalų ir nebedeginami savi riebalai. Kaip atskirti, kad jau pradėjome deginti savo organizmo riebalus? Atkreipti dėmesį į šlapimo kvapą – pradžioje jis įgyja acetono priekvapį. Tai reiškia, kad pradėjote deginti savo organizmo riebalą, o vėliau tai praeina“, – sako A.Unikauskas.

Ketvirtoji A.Unikausko įvardyta klaida – saiko neturėjimas. „Įsitikinimas, kad „su saiku galima visko po truputį“. Riebalai yra cukraus atsargos bado atveju, todėl be cukraus bado riebalai nedeginami. Jeigu jūs organizmui neduosite cukraus, jis turės deginti riebalus. Jeigu metabolizmas lėtas, mažas angliavandenių kiekis maiste gali būti per didelis – net sumažinus jų kiekį, vis tiek bus per daug.

Jei jūsų medžiagų apykaita lėta, saldainis, sulčių stiklinė ar bet koks kitas cukrus gali sustabdyti riebalų deginimą nuo 24 iki 48 val. jei esate lieknas ir jautrus insulinui, tai laikas nuo laiko galite suvalgyti kokį skanumyną, bet jei jūsų tikslas mažinti svorį, į viską turite žiūrėti daug griežčiau“, – pataria gydytojas.

Anot jo, reikėtų valgyti daugiau daržovių, kuriose daug vitaminų, mineralų, skaidulų. Daržovių norma parai – apie 300 gramų.

Penktoji svorio metimo klaida, tikina A.Unikauskas – bene svarbiausia ir didžiausia: „Dažnas, kuris nori numesti svorio, tiesiog per daug į tai koncentruojasi. Žinokite, kad kartais antsvoris – tai tik ledkalnio viršūnė. Po antsvoriu slepiasi miego problemos, sutrikusi hormonų veikla, virškinimo problemos, energijos trūkumas, bloga nuotaika. Reikia mesti svorį ne tam, kad gražiau atrodytume, o tam, kad būtume sveikesni.

Parengė Gertrūda Stripeikytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius