Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Po pietų apima mieguistumas? Gydytojas pataria, kaip atgauti jėgas be kavos

Ar žinote tą jausmą, kai grįžtate papietavęs, bet kibti į darbus jau nebėra jėgų? Ar būna taip, kad iki darbo pabaigos liko vos valanda, bet jaučiatės toks mieguistas, kad rodosi, užmigsite šalia kompiuterio, o vienintelis išsigelbėjimas yra puodelis kavos ir kas nors saldaus? Gydytojas siūlo sprendimą, kaip atgauti jėgas be tonizuojančių gėrimų ir šokolado.
Nuovargis
Nuovargis / Vida Press nuotr.

„Kai trūksta energijos, daugelis galvoja, kad atgauti jėgas padės cukrus, todėl ieško ko nors saldaus. Angliavandeniai suteikia energijos, tačiau ji trumpalaikė. Kava, energiniai gėrimai tonizuoja, tačiau dienai baigiantis daugelis nenori gerti tokių gėrimų, be to, energiniuose gėrimuose taip pat gausu cukraus“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja šeimos „Šeimos medicinos centro“ šeimos gydytojas, medicinos auditorius Renatas Dainius.

Tačiau kartu su organizmui būtinais aktyviaisiais mineralais vartojami angliavandeniai gali suteikti ir ilgalaikės energijos, tvirtina Europos maisto saugos tarnyba (EFSA).

Mineralai + angliavandeniai

„Visų pirma tam, kad nesijaustume prislopę, organizmas nuolat turi gauti magnio, kalio, kalcio, natrio. Pastarasis – vienas svarbiausių organizmo elementų. Natris dalyvauja visų organizmo ląstelių medžiagų apykaitoje. Šis mineralas užtikrina skysčių-druskų balansą, nervų sistemos, raumenų veiklą, padeda sureguliuoti kraujo spaudimą. Ypač natris reikalingas intensyviai sportuojantiems, didelių fizinių krūvių metu, karščiuojant, nes dažniausiai natrio atsargos senka tada, kai daug prakaituojama, netenkama skysčių, – pasakoja šeimos gydytojas.

Anot jo, esant natrio trūkumui gali pasireikšti silpnumas, pykinimas, galvos skausmai bei nuolatinis nuovargis. Todėl pajutus tokius požymius, visų pirma patariama išgerti stiklinę didelės mineralizacijos vandens bei gurkštelėti įprasto vandens. Mat gali būti, kad prasta savijauta – signalas, kad organizmui pristigo natrio.

Energijai gauti gydytojas rekomenduoja saldumynus keisti vaisiais, pavyzdžiui, obuoliu, o tonizuojančius gėrimus – natūraliu mineraliniu vandeniu su aktyviaisiais mineralais, kurio sudėtyje yra natrio. Mat, anot Europos maisto saugos tarnybos tyrimo, toks natrio ir angliavandenių derinys suteikia žvalumo ir energijos, o ne tik trumpam padidina cukraus kiekį kraujyje.

123RF nuotr./Vanduo buteliuke
123RF nuotr./Vanduo buteliuke

Greito maisto mėgėjai – sukluskite

Anot R.Dainiaus, vienas iš variantų, kaip organizmą aprūpinti reikalingais mikroelementais, taip pat ir natriu, šalia įprasto vandens kasdien išgerti ir stiklinę didelės mineralizacijos mineralinio vandens. Toks mineralinis vanduo yra sūresnis, tačiau tai lemia ne druska, o sudėtyje esantys aktyvieji mineralai.

Anot specialistų, pristigus energijos, rekomenduotina išgerti didesnės mineralizacijos mineralinio vandens užsikandant obuoliu. „Tokiame vandenyje gausu ir natrio. Būtent natrio stoka ir gali būti priežastis, kodėl jaučiamės pavargę. Toks vanduo padeda palaikyti reikalingą mineralų balansą, ypatingai tada, kai jūsų mityba nėra visavertė“, – gydytojas siūlo atkreipti dėmesį greito maisto restoranų ir pusfabrikačių mėgėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius