Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 05

Požymiai, rodantys, kad savo skrandyje turite vieną pavojingiausių bakterijų

Pasikartojantys skrandžio skausmai, pykinimas, vėmimas, apetito stoka, pilvo pūtimas gali signalizuoti apie tai, kad jūsų skrandyje apsigyvenusi viena dažniausių ir daugiausia žalos turinčių patogeninių bakterijų – helicobacter pylori (H.pylori). Europoje ją turi nuo 30 iki 70 proc. žmonių.
Pilvo skausmas
Pilvo skausmas / 123RF.com nuotr.

Kaip bakterija paveikia skrandį

Gydytoja gastroenterologė Birutė Čijunskienė nuotolinėje paskaitoje, organizavo „Žalioji dėžutė“, pasakojo, kad ši bakterija sukelia skrandžio uždegimą – gastritą arba opaligę. Ilgainiui šie pažeidimai gali išsivystyti į skrandžio vėžį. Ir iš tiesų – kol nebuvo atrasta ši bakterija ir nesukurtas gydymas, skrandžio vėžio atvejų kreivė buvo gana aukšta.

Be šios bakterijos, skrandžio uždegimą gali sukelti ir stresas bei lėtinė nervinė įtampa, valgymo ir virškinimo sutrikimai, emocinis valgymas, išderintas valgymo režimas, persivalgymas, nevalgymas kelias dienas ar ilgiau, nesveiko maisto vartojimas ir pan.

Vis dėlto H.pylori – pagrindinė lėtinio skrandžio uždegimo priežastis. Ji gerai prisitaikiusi prie rūgštinės skrandžio terpės ir, kad galėtų daugintis, suardo gleivinės vientisumą. Aplink save bakterija kuria šarminę aplinką, o tai skatina skrandį gaminti daugiau rūgšties.

Vis dėlto H.pylori – pagrindinė lėtinio skrandžio uždegimo priežastis.

Jeigu rūgšties gaminama per daug, ji suformuoja sąlygas atsirasti refliuksui, kuris šiandien kamuoja labai daug žmonių, ir susidaro prielaidos stemplės uždegimams ar net vėžiui vystytis, taip pat gali išsivystyti astma, nes rūgštis, patekusi į stemplę, gali pasiekti ir bronchus bei juos dirginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius