Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sezonine depresija serga ir vaikai: sutrikimą išduoda ir neįprasti simptomai

Šventiniai koncertai mokyklose, užklasiniuose užsiėmimuose, vakarėliai su draugais – žiemos šventinis laikotarpis paprastai vaikams ir paaugliams atneša begalę pramogų. Jų tiek daug, kad vos spėji visur sudalyvauti, juolab, kad ir dienos žiemą trumpesnės. Tačiau kai kuriems vaikams šios trumpesnės dienos ir vėsesnis oras atneša ne tik smagią nuotaiką. Jų dienos gali būti kupinos irzlumo, nuovargio ir prastos nuotaikos, ypač jei jiems diagnozuotas sezoninis afektinis sutrikimas, rašo „Parents“.
Dėl streso kenčia ir vaikai
Dėl streso kenčia ir vaikai / 123RF.com nuotr.

Kas yra tas sezoninis afektinis sutrikimas, kitaip dar žinomas kaip sezoninė depresija? Kokie jo simptomai ir kaip padėti vaikams ir jaunuoliams, kurie nuo jo kenčia?

„Tai nuotaikos sutrikimas arba depresija, kurią lemia metų laikai. Paprastai jam būdingi nuotaikos pokyčiai, liūdesio jausmas, prislėgta nuotaika“, – sako Niujorko medicinos koledžo Psichiatrijos katedros docentas Abrahamas S. Bartellis.

Shutterstock nuotr./Paauglys
Shutterstock nuotr./Paauglys

Pasak jo, daugeliu atvejų tai nėra vien tik prislėgta savijauta, ją gali lydėti ir subtilesni simptomai, įskaitant energijos stygių, prastą motyvaciją, sunkumus susikaupti, apetito ir miego režimo pokyčius.

Kitaip nei kitų tipų nuotaikos sutrikimai, sezoninis afektinis sutrikimas, siejamas su sezoniškumu ir dažnai būna savaime praeinantis, ne toks sunkus, tačiau tai pasikartojantis procesas, kuris gali paūmėti.

Dažniausiai šis sutrikimas pirmą kartą pasireiškia vėlyvoje paauglystėje, tačiau nuo jo gali kentėti ir jaunesni vaikai.

Šio sutrikimo simptomai yra panašūs į kitų rūšių depresijos simptomus, įskaitant miego ir apetito pokyčius, mažą energijos kiekį, nuotaikos pokyčius, beviltiškumo jausmą ir sumažėjusį domėjimąsi anksčiau mėgstamais dalykais.

Vis dėlto ne kiekvienas vaikas sezoninę depresiją patiria vienodai. Kai kuriems pasireikš tik keli simptomai, o kitiems gali būti daugybė problemų.

Suprasti akimirksniu: dažniausiai simptomai

  • Trūksta energijos
  • Daugiau miegi, bet nesijauti pailsėjęs
  • Jautiesi pavargęs arba išsekęs
  • Norisi persivalgyti, ypač – angliavandenių
  • Prarandi susidomėjimą anksčiau mėgtomis veiklomis
  • Vengi leisti laiką su draugais ar šeima
  • Sunkiau susikaupti ar sutelkti dėmesį
  • Dažniau supyksti arba būni irzlus ir niūrus
  • Jauti beviltiškumo ar bevertiškumo jausmą
  • Galvoji apie mirtį ar savižudybę

Medikai pabrėžia, kad sezoninę depresiją vaikams gali išduoti ir kiti požymiai, pvz.: svorio pokyčiai, miego sutrikimai ir pan.

Paprastai toks sutrikimas dažnai trunka apie keturis-penkis mėnesius, maždaug nuo lapkričio iki vasario ar kovo. Šis laikotarpis gali skirtis priklausomai nuo klimato, kuriame gyvena vaikas ar jaunuolis. Svarbu žinoti, kad tokio tipo depresijai būdingi minėti simptomai trunka mažiausiai dvi savaites.

Ką daryti?

Pirmiausia rekomenduojama kreiptis į vaiką gydantį pediatrą ar šeimos gydytoją. Įtardamas sezoninę depresiją jis gali nukreipti konsultacijai pas vaikų psichiatrą. Koks gydymas bus skiriamas, priklausys nuo bendros situacijos, paciento savijautos.

Kai kuriems vaikams naudinga dirbti su psichoterapeutu, daugiau būti lauke ir naudoti šviesos dėžę, o kitiems gali prireikti ne tik šių priemonių, bet ir vaistų.

123RF.com nuotr./Pramogos žiemą
123RF.com nuotr./Pramogos žiemą

Vis dėlto universali rekomendacija – kasdien būti lauke, saulės šviesoje, geriausia užsiimant aktyvia fizine veikla: čiuožinėjant, bėgiojant, žaidžiant ir t.t. Jei to nepakanka arba neįmanoma, galima išbandyti specialią šviesos lempą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius