-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulietė Vita Budreckienė: „Pirmos neįgalumo grupės siekiantis mano vyras tapo patyčių objektu“

Meduline karcinoma sergančios elektrėniškės Birutės Vaišnienės-Kavaliūnės istorija, kovojant už teisę į gydymą, privertė prabilti ir Šiauliuose gyvenančią 43 metų Vitą Budreckienę. Moters vyrui Rimvydui prieš dvejus metus irgi diagnozuota medulinė karcinoma. Tiesa, ligos eiga kitokia nei Birutės, todėl V.Budreckienės pasakojimas – ne apie brangius, bet valstybės nekompensuojamus vaistus. Šiaulietė dalijasi problemomis, su kuriomis susidūrė siekiant vyrui pirmos neįgalumo grupės. „Tai – pasityčiojimas“, – asmeninę patirtį apibendrina moteris.
Vita Budreckienė su vyru ir dukra
Vita Budreckienė su vyru ir dukra / Asmeninio albumo nuotr.

Prieš dvejus metus R.Budreckiui padažnėjo širdies pulsas. Atlikęs tyrimus kardiologas paaiškino nieko bloga širdžiai neįtariantis, tačiau pasiūlė pacientui atlikti skydliaukės echoskopiją.

Nusiraminęs dėl širdies Rimvydas į specialisto rekomendaciją pažvelgė vyriškai – nusprendė ligų neieškoti ir medikų kabinetų nevarstyti. Juolab kad darbų netrūko, o laiko, kaip visada, stigo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vienuoliktokė Ausma meldžia pagalbos mamai, kurią valstybė pasmerkė myriop

Tačiau po pusmečio Rimvydas kakle užčiuopė nemažą guzą. Endokrinologas neslėpė – reikalai prasti. Ir išrašė siuntimą specialisto konsultacijai į Kauno klinikas.

Gydytojai prieš operaciją įspėjo dėl galimos tokios komplikacijos, mat operacija labai sudėtinga. Nuo tada vyro balsas prikimęs, o ilgiau pakalbėjęs jis ima dusti.

Iš Šiaulių atvykusį pacientą apžiūrėjusi klinikų endokrinologė jį iškart nukreipė pas chirurgą skubiai operuoti.    

Prieš dvejus metus, rugpjūtį, Rimvydas patyrė pirmąją operaciją. Jos metu buvo pašalintas 6 cm auglys ir konstatuota diagnozė – medulinė karcinoma, trečia stadija.

Į rekomendaciją numojo ranka

Nuo to laiko R.Budreckis ištvėrė dar dvi operacijas, mat liga vis grįžta. Praėjus keliems mėnesiams po pirmosios operacijos vyrui atliktų kraujo tyrimų rezultatai buvo prasti. Lapkritį kaklo limfmazgiuose gydytojai aptiko metastazių. Viena iš jų buvo piktybinė. Gruodį pacientui atlikta mazgelių šalinimo operacija.

Po šios chirurginės intervencijos Rimvydas kiek atsipūtė – būklė stabilizavosi, o kraujo rodikliai gerėjo. Gydytojai prognozavo, kad ramybės periodas gali tęstis metus ar net dvejus, tačiau liga savo nagus parodė jau po pusmečio. Kraujo rodikliai tolydžio prastėjo – vėl teko ieškoti metastazių.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno klinikos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno klinikos

Vienas darinys buvo aptiktas ant kepenų, tačiau atlikus biopsiją paaiškėjo, kad jis nepiktybinis.

„Ši metastazė kol kas tik stebima kartojant tyrimus“, – paaiškino V.Budreckienė. Be to, tyrimų metu metastazių vėl rasta kaklo limfmazgiuose, įtartinų dėmelių pastebėta ant trachėjos.

Laukiame biopsijos atsakymo. Gali būti, kad ir odoje kas nors atsirado.

Praėjusių metų gruodį Rimvydas patyrė trečiąją operaciją. „Kaip sakė chirurgas, trachėją nugramdė“, – pasakoja Rimvydo žmona.

Po pastarosios operacijos Rimvydas iš dalies prarado balsą: „Matyt, kliudytas nervas. Gydytojai prieš operaciją įspėjo dėl galimos tokios komplikacijos, mat operacija labai sudėtinga. Nuo tada vyro balsas prikimęs, o ilgiau pakalbėjęs jis ima dusti.“

Gydymas – tik chirurginis

Budreckiai informuoti, kad Rimvydo ligos forma labai reta, gydymas chemoterapija ar spinduline terapija nebūtų efektyvus. Todėl liga pristabdoma tik chirurginiu būdu.

Lyg bėdų būtų maža, Rimvydui paūmėjo cukrinis diabetas, prie ligų sąrašo prisidėjo podagra.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Širdies operacija iš arti“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Operacinėje.

Vyrui sutriko kraujotaka, todėl vargina galvos svaigimas. Be to, daugiausia laiko jis praleidžia namuose tarp keturių sienų – išjuda tik šešiametę dukrą pasiimti iš darželio. Todėl Rimvydui atsirado depresijos požymių – be raminamųjų jis neužmiega.

O vizitai pas gydytojus, regis, niekada nesibaigs. Magnetinio rezonanso tyrimas vėl parodė darinį kakle. Šįkart jis nedidelis, prastai matomas per echoskopą, todėl chirurgai nenori rizikuoti.  

„Be to, galvoje virš ausies atsirado raudonas darinukas, kreipėmės į odos specialistą, dabar laukiame biopsijos atsakymo. Gali būti, kad ir odoje kas nors atsirado“, – svarsto Vita.

Išlaidos viršija pajamas

Vitos ir Rimvydo gyvenimas sukasi tarp ligoninės Kaune ir namų Šiauliuose. Dėl prastėjančios būklės Rimvydas nevairuoja – į gydytojų konsultacijas ir tyrimams jį lydi žmona.

Todėl Vita, nekilnojamojo turto vadybininkė, dirba tik puse etato ir per mėnesį uždirba apie 150 eurų. Jei sudaro sandorį, gauna procentą nuo pardavimo sumos. Tada jos alga pakyla maždaug iki 300 eurų.

Rimvydas, iki ligos dirbęs statybose, šiuo metu turi antrą neįgalumo grupę ir 30 proc. darbingumą.  Jo neįgalumo išmoka siekia 150 eurų.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eurai
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Piniginė.

Už tokius pinigus šeima, patirianti kelionės išlaidų, nepragyvena. „Be to, kai kurių gydytojų konsultacijoms registruojamės privačiai, antraip tektų laukti ilgose eilėse. Taip pat tenka susimokėti už tyrimų laikmenas, kai kuriuos vaistus“, – skaičiuoja V.Budreckienė.

Komisija nesuvokė būklės rimtumo?       

Rimvydas apsilankęs Darbo biržoje, esą sulaukė tik pajuokos: „Kokio darbo nori – juk gauni neįgalumą!“

Vyras Šiauliuose kreipėsi į neįgalumo komisiją, kad jam būtų nustatyta pirma neįgalumo grupė.

Jei atėjai be lazdos, paeini tiesiąja ir nenuvirsdamas apsisuki 360 laipsnių kampu, vadinasi, esi darbingas.

„Šeimos daktarė surašė specialiuosius poreikius, kad būtų skiriami kelionpinigiai. Pateikėme trijų neurologų ir onkologės išvadas, kuriose aiškiai pasakyta, kad liga progresuoja ir pacientas nebepasveiks, kad neatgaus balso“, – vardija Vita.

Tačiau komisijos nariams esą buvo svarbiau kiti dalykai.

„Jei atėjai be lazdos, paeini tiesiąja ir nenuvirsdamas apsisuki 360 laipsnių kampu, vadinasi, esi darbingas. Mums neskyrė pirmos neįgalumo grupės, nenustatė specialiųjų poreikių, tik darbingumą sumažino nuo 35 iki 30 proc. Dar paaiškino, kad dabar galės su ženklu Kauno klinikų aikštelėje automobilį nemokamai palikti. Bet juk tai – pasityčiojimas“, – piktinasi V.Budreckienė.

Ji įsitikino, kad sergantis žmogus, jo emocinė, psichologinė būklė ir poreikiai menkai kam rūpi. Apie orų ligonio gyvenimą esą neverta net kalbėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius