Dabar populiaru
Publikuota: 2012 lapkričio 19d. 12:02

Specialistai įspėja: dėl vaikų kosulio kaltas ne tik peršalimas, bet ir netinkamas maistas

„Augueco“ vadovė Ingrida Lauciuvienė su šeima
Organizatorių nuotr. / „Augueco“ vadovė Ingrida Lauciuvienė su šeima

Atėjus rudeniui, silpsta imunitetas. Tą žino kiekvienas. Tačiau į klausimą „Ar dažnai serga Jūsų vaikas?“ beveik kas antra mama ir tėtis šiuo metu atsako: „Tai jau įprasta, mums normalu ir manome, kad sirgs iki pavasario“.

Ekologijos ekspertė, sveikos gyvensenos vaikų darželio vadovė Ingrida Lauciuvienė įsitikinusi, kad vien toks sakinys lemia vaiko sveikatą, tiksliau, ligas. Jau nekalbant apie optimalią ir subalansuotą mitybą, kuri, specialistės teigimu, yra lemiantis vaiko ir būsimų kartų sveikatos veiksnys. Kitaip tariant, optimali mityba yra ateities medicina.

„Viena iš pagrindinių daugelio vaikų ir suaugusiųjų ligų priežasčių – netinkama mityba. Tai, ką valgome, lemia  energijos kiekį, didina atsparumą ligoms, gerina atmintį, mąstymą, fizinę savijautą, miegą. Kodėl tiek dėmesio vaikystėje privalome skirti maistui, o ne tik ugdymui? Susiformavę mažo vaiko mitybos įpročiai lems jo viso gyvenimo sveikatą arba ligas. Juk net paprasčiausia priklausomybė cukrui vėliau, labai tikėtina, lems priklausomybę alkoholiui. O tai jau giminės tragedija, prasidėjusi, regis, nuo nekaltų saldainių. Juk net pusryčių dribsnių, kurie reklamuojami kaip sveiki pusryčiai, sunkiai rasime be cukraus. Primygtinai tėvams siūlau vaikams duoti pilno grūdo sausainius be saldiklių, šviežius ir džiovintus vaisius. Kitaip mūsų laukia labai liūdnos eilės prie cheminių vaistų”, – teisingos mitybos principus aiškina Ingrida Lauciuvienė.

Ingrida Lauciuvienė teigia, kad optimali mityba vaikystėje yra toks pat svarbus išradimas kaip Lui Pastero išrastas ligas sukeliančių mikrobų ar genetikos mokslas. Todėl, pasak specialistės, labai svarbu vaikams įskiepyti įpročius – valgyti ne šokoladą, o pačių gamybos daržovių čipsus, ne gazuotus gėrimus ar konservuotas sultis, o žaliuosius kokteilius, ne mėsą, o košes ir baltymų gausa garsėjančias pupeles ar lęšius. „Visi išvardyti produktai neatrodo vaikų maistas, tačiau mūsų dvylikos metų patirtis ugdant vaikus rodo, kad patiekalus reikia tik tinkamai paruošti ir vaikai visada prašys pakartoti“, – sako pirmojo ekologiško vaikų darželio Lietuvoje „Augueco Dūzginėlis“ vadovė.

Alergija, hiperaktyvumas, dėmesio nekoncentravimas, autizmas, neadekvačios emocinės reakcijos, nuovargis, depresija, virškinimo problemos, rašymo ir skaitymo problemos, bloga akių koordinacija ir kiti sveikatos sutrikimai – šie atlikti tyrimai rodo, kad, pavyzdžiui, JAV sergančių tokiomis ligomis vaikų vis daugėja, priklausomybių nuo vaistų – taip pat. O visus simptomus sieja smegenys.

„Tinkama mityba turi milžinišką poveikį smegenims, vadinasi, ir mokymuisi, elgsenai. Greito maisto ir žalingų užkandžių eroje smegenims nuolat trūksta būtinųjų riebalinių rūgščių ir riebaluose tirpių vitaminų ir cinko, ką turėtų gauti iš maisto. Visa tai pakeitė cukrus, perdirbti riebalai, rafinuoti kviečiai. Vaikai minta tarsi amerikietiškų kalnelių meniu – tai stimuliuojantys produktai (šokoladas, gazuoti gėrimai, sultys, saldainiai ir konservantų pilni sausainiai), kurie lemia, kad gliukozės kiekis kasdien siaubingai svyruotų. Taip maitinami vaikai neabejotinai yra hiperaktyvūs ir tėvai juos gydo raminamaisiais lašais“, – sako Ingrida Lauciuvienė.

Ekologijos ekspertė pasakoja apie atliktus tyrimus, kai vieną savaitę vaikams buvo neduota maisto ir gėrimų su rafinuotu cukrumi ir cheminiais priedais, o valgiaraštis praturtintas sėklomis (riebalinių rūgščių šaltiniu), riešutais, vaisiais. Vaikus stebėję edukologai ir mitybos ekspertai teigia, jog vaikų elgesys, gebėjimas susikaupti, skaityti ir rašyti pagerėjo.

„Žinoma, prie netinkamos mitybos prisideda ir pačių tėvų gyvenimo būdas, pernelyg dideli tėvų ir aplinkos lūkesčiai vaikui – būk geriausias, pasiek kuo daugiau. Vaikai skuba iš būrelio į būrelį ir jiems nelieka laiko – nieko neveikti ar pažaisti. Todėl vaikai pradeda sirgti mums jau įprastomis ligomis – kosuliu, sloga – ir taip atkreipia dėmesį, kad laikas sustoti ir peržvelgti ir mitybos įpročius, ir dienos režimą“, – perspėja Ingrida Lauciuvienė.

Šį savaitgalį Vilniaus parodų ir kongresų rūmuose „Litexpo“ vyks kasmetinė paroda „Vaikų šalis 2012“, kurioje Ingrida Lauciuvienė skaitys du pranešimus:  „Anksti kėlęs nesigailėsi: teisinga vaiko rutina“ (lapkričio 24 d. 12 val.) ir „Maisto poveikis vaiko žarnynui, protui ir emocijoms“ (lapkričio 25 d. 11 val.). Vaikai ir tėveliai čia išmoks gaminti vaisių traškučius, tikrus saldėsius, teisingus sirupus ir gėrimus bei susipažins su dažniausiomis dienos rutinos klaidomis. Kartu su Ingrida Lauciuviene į lankytojų klausimus atsakys ir praktinius užsiėmimus ves „Lietuvos žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė ir „Jeet Kun Do“ studijos vadovas-terapeutas Vaidas Arvasevičius.

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką